Svaki deseti srednjoškolac puši više od paklice cigara dnevno, sedative koriste bez recepta

Iako je u poslednjoj deceniji pao procenat mladih koji puše, veliki broj srednjoškolaca i dalje su pušači, a skoro svaki peti ispitani 16-godišnjak prvu cigaretu je upalio pre 13. godine života.
Svaki deseti srednjoškolac puši više od paklice cigara dnevno, sedative koriste bez recepta
Foto: Pixabay
Upravo objavljeni rezultati Evropskog školskog istraživanja o upotrebi psihoaktivnih supstanci među učenicima u Srbiji, a koje se sprovodi u više od 40 zemalja u Evropi na isti način, pokazuju da se određeni trendovi menjaju, ali da je svest dece o opasnostima pušenja, drogiranja i kockanja i dalje niska.
 
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" uporedio je rezultate koje je 2008, 2011. i 2019. godine dobio na istraživanjima sa srednjoškolcima širom Srbije, a u poslednjem istraživanju učestvovalo je 3.529 šesnaestogodišnjaka iz ukupno 89 srednjih škola u Srbiji. 
 
Više od trećine ispitanih đaka probalo je cigaretu, a među njima ima 16,8 odsto redovnih pušača (najčešće dečaci). Svaki deseti srednjoškolac priznao je da dnevno popuši više od jedne paklice cigareta.
 
Najčešće godine kad deca probaju cigaretu je u 14. ili 15. godini, dakle na završetku osnovne škole.
 
Učenici koriste i elektronske cigarete - čak i oni koji nikada pre toga nisu zapalili običnu cigaretu. Elektronsku cigaretu probalo je 17,7 odsto ispitanih učenika, najčešće iz radoznalosti, a pojedini su se na taj način "skidali" sa običnig cigara ili ih je na ovu naviku navuklo društvo.
 
Iako e-cigarete najčešće sadrže nikotin - supstancu koja izaziva zavisnost, samo 18,2 odsto ispitanih đaka to zapravo zna.
 
Nargile su i dale vrlo popularne među đacima - većina smatra da ne postoji zdravstveni rizik, iako to nije tačno. Naime, nargile povećavaju verovatnoću obolevanja od malignih bolesti poput raka pluća ili raka usne duplje, ali dovode i do bolesti srca, krvih sudova i pluća. Razlog leži u nedovoljnoj higijeni creva i posude za vodu za nargile, a tu je i deljenje nastavka za usta među različitim osobama.
 
Iako u Srbiji, zakonski gledano, maloletnici ne mogu da kupe cigare, sami đaci kažu da bi prilično lako mogli da dođu do cigara kad bi to želeli. Đaci takođe značajno umanjuju rizike koje donosi pušenje i nisu svesni svih opasnosti, pa tako više od trećine đaka misli da e-cigarete ne predstavljaju nikakav rizik. 
 
Ipak, upoređivanje rezultata istraživanja pokazuje da je u poslednjoj deceniji sme manje pušača među decom, iako ih je i dalje značajan broj.
 
Opijanje kao dobra zabava
 
Više od polovine ispitanih đaka pilo je alkohol u poslednjih mesec dana i to više dečaka - najčešće pivo, a manje žestinu i vino. Poseban problem je opijanje tokom jedne prilike, gde trećina đaka kaže da su popili pet ili više pića tokom za jedno veče. Više od trećine ispitanih đaka kažu da su se barem jednom opili tokom života, a skoro polovina đaka kažu da su prvo piće uzeli sa svega 13 godina.
 
 
Poslednjih godina, pokazuju podaci, konzumiranje alkohola je u porastu i to u značajnom procentu kod devojčica, pokazuje istraživanje "Batuta".
 
Kanabis lako dostupan
 
Kanabis je najčešće korišćena droga među srednjoškolcima, a probalo ju je 7,3 odsto učenika. Skoro trećina njih je imala priliku da proba kanabis, ali to, kako su rekli u istraživanju, nisu učinili. Nakon kanabisa, najčešće upotrebljena droga je ekstazi i nju je reklo da je probalo 2,1 odsto učenika.
 
Ono što zabrinjava je da je 5,8 odsto đaka koristilo sredstva za smirenje bez lekarskog uputa ili saveta, a devojčice su tome češće sklone nego dečaci.  Četvrtina đaka misli da bi veoma lako došli do kanabisa ili sedativa bez recepta - 16,4 odsto đaka kaže da bi lako došli do ekstazija, a svaki deseti to misli za kokain.
 
Upotreba droga je u blagom porastu kod devojčica, ali se u poslednjoj deceniji smanjilo korišćenje lekova za smirenje. Kockanje je česta aktivnost među srednjoškolcima, kako na slot-mašinama, tako i onlajn. Najčešći vid kockanja je klađenje.
 
Podaci pokazuju da deca slobodno vreme vrlo rado provode na internetu, a osim toga, nešto manje od polovine đaka redovno ide i na sport.
 
Kompletne rezultate istraživanja možete da pogledate OVDE.
  • Bojan

    02.12.2020 13:59
    Jok nego će biti normalni a moraju da odrastaju u ovoj rupi.
  • Simapa nisu naši pre

    01.12.2020 20:40
    Ovo društvo sigurnim koracima ide u propast, ako se ne trgnemo i ne zaustavimo ovaj sunovrat stvoriće se generacije zombija koji imaju za uzore starlete, kriminalce...za 10...20 godina pošten čovek neće smeti da proviri napolje...ljudi...nisu se naši predci bolrili za ova sranja...
  • Lepi

    01.12.2020 19:50
    Lepi
    A gde nađu bensedine bez recepta meni nejće ništa da daju po apotekama ako nemam recept.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.