Istraživanje pokazalo: Građani Srbije za kulturu mesečno izdvajaju do 6.000 dinara

Građani Srbije mesečno iz svog budžeta za kulturu izdvajaju od 2.000 do 6.000 dinara, bilo da je reč o knjigama, pozorištu, bioskopu ili muzejima, pokazuju rezultati istraživanja "Kulturna participacija građana Srbije".
Istraživanje pokazalo: Građani Srbije za kulturu mesečno izdvajaju do 6.000 dinara
Foto: 021
Na pitanje kako provode svoje slobodno vreme građani Srbije dominantno su se izjašnjavali da ga koriste za druženja ili psihosocijalne kontakte, tj. za odlaske kod prijatelja, porodične proslave, izlaske u kafiće, restorane i druženja u privatnoj ili javnoj sferi.
 
Prema rečima Mirjane Milankov iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u kulturnoj sferi omiljeni načini korišćenja slobodnog vremena su odlasci u bioskop, nešto ređe na pozorišne predstave, kao i čitanje knjiga.
 
Uprkos tome što građani sve više koriste internet, podaci pokazuju da se građani najviše raspituju o vremenu i mestu samog kulturnog dešavanja, a manje o sadržaju samog dešavanja.
 
"Čak 82 odsto građana Srbije starijih od 15 godina koristi internet u svrhu kulture, a od toga 50 odsto njih to koristi relativno često tj. jednom nedeljno ili češće. Ovaj podatak dovodi do zaključka da smo mi došli do jedne široke i redovne publike za kulturne sadržaje preko interneta", navodi Milankov za "Danas".
 
Informisanje građana o kulturnim sadržajima najzastupljenije je preko društvenih mreža, zatim kroz komunikaciju sa prijateljima i njihovim preporukama za neku knjigu, izložbu ili predstavu. Nešto više od trećine građana koristi televizor kao medij za informisanje o kulturnim dešavanjima, a svaki peti građanin informiše se preko novina, kao i promotivnih materijala, flajera, plakata i slično.
 
"Dolazimo do dva zaključka, da građani Srbije traže neke neformalnije modele za dobijanje informacija o kulturim manifestacijama, a sa druge strane kultura traži interaktivnost u kulturi informisanja", istakla je Milankov.
 
Istraživač iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Slobodan Mrđa govorio je da su napravili sveobuhvatni, nacionalni uzorak od 1.600 ispitanika, da su podatke prikupili od 1.592 upitnika, što je prema proceni realizacije 95 odsto.
  • hm

    23.12.2020 15:11
    Ja nula na ovo popisano, kao i vecina mojih prijatelja i blize familije. Ko su vam ovi ljudi?
  • Danko

    23.12.2020 10:31
    Kultura
    Kakva kultura kakvi bakraci.
  • Nebo

    23.12.2020 09:51
    Nebo
    Koja bre kultura...neznam kako cu se skrpiti ceo mesec.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.