Frilenseri i Vlada za sada bez dogovora, pregovori se nastavljaju

Sastanak predstavnika Vlade Srbije i Udruženja radnika na internetu danas je završen bez dogovora o načinu plaćanja poreza, o čemu će i dalje pregovarati.
Kako su kazali predstavnici Udruženja, sledeći sastanak bi trebalo da bude krajem ove sedmice, do kada će se pripremiti konkretni primeri zarada za odredjene poslove koji su obavljani preko interneta. Sastanku sa predstavnicima Udruženja prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.
 
To Udruženje je u subotu organizovalo protest u Beogradu zbog toga što radnicima koji posluju preko interneta Poreska uprava šalje rešenja da retroaktivno plate porez.
 
"Današnji sastanak praktično je bio upoznavanje i razmena argumenata. Postoji dobra volja predstavnika Vlade da se obustave poreska rešenja, ali o tome još nije odlučeno. Situacija je kompleksna i tek slede detaljniji razgovori", kazao je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.
 
On je istakao da će to udruženje istrajati u svojim zahtevima da se retroaktivno ne plaćaju porezi na poslove preko interneta i da nisu svi koji rade na taj način (frilenseri) na isti način prihodovali.
 
"Očekujemo da će biti obustavljeni postupci i da će biti vraćen novac onima koji su ušli u reprogram duga koji im je obračunala Poreska uprava", kazao je Pogačar.
 
Vlada Srbije bi, kako je dodao, trebalo da izadje u susret radnicima na internetu, čime bi doprinela da oni ostanu u zemlji.
 
"Ako budu insistirali da retroaktivno plaćamo porez izaćićemo iz pregovora i nastaviti da se borimo za rešenja za koja mislimo da su pravedna", rekao je Pogačar.
 
Naveo je da bi, ako se postigne dogovor sa Vladom Srbije o "spornom poreskom dugu", trebalo da počnu razgovori o novom zakonu koji će propisati kako će se obračunavati porez za poslove koji se obavljaju preko interneta.
 
Pogačar je ocenio da su pregovori bili vođeni pod tenzijom i da su njega lično ispitivali na koji način je zaposlen i kako ostvaruje svoje prihode.
 
U izveštajima sa sastanka navodi se i da su se sagovornici saglasili da neke kategorije koje ostvaruju prihode iz inostranstva, poput onih koji prihoduju igrajući igre na sreću, zatim vlasnici stanova koji prihoduju izdavanjem "stana na dan", treba da se posmatraju kao posebne kategorije koje ni na koji način nisu ugrožene.
  • Ivana

    19.01.2021 07:18
    Podrska
    Podrska ovim mladim ljudima koji se bore za bolju Srbiju i za svoju egzistenciju. Dok ostali finansijski istraumirani gradjani pridikuju iz misjih rupa jer nemaju petlje da urade to isto.
  • Ns

    19.01.2021 05:23
    @Bombon
    Pade mi na pamet lik i delo sindikalniog vodje iz filma "Profesionalac"...
  • Prohibicionista

    18.01.2021 22:01
    Pogacar bi koliko vidim sa se uhlebi XD

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.