Kineska vakcina dobila dozvolu, prvi se vakciniše ministar Lončar

Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izdala je danas uvoznu dozvolu, odnosno sertifikat analize, za prvih 100.000 doza kineske vakcine Sinofarm, rekao je Pavle Zelić iz te agencije.
Kineska vakcina dobila dozvolu, prvi se vakciniše ministar Lončar
Foto: 021.rs
On je naveo da su se stekli svi zakonom propisani uslovi da se vakcina Sinofarma primeni u Srbiji.
 
"Agencija i njeni zaposleni su na visoko stručan i temeljan način po svim standardima EU i SZO procenili neophodnu stručnu dokumentaciju i naučne dokaze kojima se potvrđuje kvalitet, efikasnost, a pre svega bezbednost kineske vakcine", naveo je Zelić.
 
Dodao je da je Srbija jedna od tri države na svetu, pored Velike Britanije i Argentine, koje imaju vakcine tri različita proizvođača.
 
Zelić je objasnio da su i Fajzerova i ruska Sputnjik v vakcina, prvo bile uvezene, a zatim čekale dozvolu ALIMS, kao što važi i sve lekove i medicinska sredstva koja se uvoze u Srbiju. Kako kaže, to je uobičajena procedura, a da li će dozvolu dobiti ili ne, zavisi od ALIMS.
 
Ako određeno medicinsko sredstvo ili lek ne dobije dozvolu može da se vrati u zemlju iz koje je stiglo, precizirao je Zelić.
 
Lončar prvi prima kinesku vakcinu
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar primiće sutra u Institutu Torlak prvu dozu kineske vakcine, piše "Blic".
  • Anita

    19.01.2021 09:40
    Nedoumica
    Negde sam pročitala da je efekat ipak 80%. E sad, je li 50% ili 80%, mislim da to nećemo skoro saznati. Ipak, tom vakcinom se vakcinisalo dosta istočnih zemalja, kao i neke afričke. Pored Kine, i Singapur, Bahrein, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Egipat... Mada u tim zemljama život ne vredi ni pišljivog boba. Stvarno ne znam šta da mislim.
  • Verica

    19.01.2021 08:44
    Trulo društvo
    Najopasniji je taj "drugi red" ljudi koji su poltroni bez etike morala i stručnosti. Oni uništavaju društvo. Političare bi lako skinuli, ali ovi "drugi" su osvojili svu državnu upravu, školstvo, sudstvo, zdravstvo...
  • Fuj!

    19.01.2021 08:05
    Ta vakcina je efikasna jedva 50%, a Kinezi ne objavljuju ni detalje ispitivanja, eventualne nuspojave, koliko je faza prosla! Isto kao i sa epidemijom, cuti i prikriva, jer ce uvek naci budale na kojima ce jos i zaraditi, posto ih je prethodno u crno zavila!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija