Pokrenut sistem e-vakcina koji prati ceo proces imunizacije i svakog vakcinisanog, objašnjeno kako funkcioniše

U Srbiji je pokrenut novi sistem e-vakcina koji će pratiti tok od dolaska svake bočice vakcine, njenog skladištenja do njene upotrebe, ali u kojem će biti podaci o svakom građaninu koji se vakcinisao kako ne bi bilo zloupotrebe, izjavio je danas direktor Kancelarije za IT i javnu upravu Mihailo Jovanović.
Pokrenut sistem e-vakcina koji prati ceo proces imunizacije i svakog vakcinisanog, objašnjeno kako funkcioniše
Foto: 021.rs
Kako je objasnio, sistem se sastoji iz tri dela - praćenje vakcine, prijavljivanje građana za vakcinaciju i imunizacija građana.
 
Centar tog sistema je, kaže Jovanović, deo koji se tiče praćenja svake bočice vakcine od trenutka ulaska u Srbiju do trenutka njenog davanja.
 
U okviru tog sistema uključeni su, navodi, Agencija za lekove i medicinska sredstva, centralni magacini za skladištenje vakcina, Batut, regionalni magacini, instituti i zavodi za javno zdravlje, lokalni magacini, domovi zdravlja.
 
Drugi deo sistema je, objašnjava Jovanović, sistem za praćenje imunizacije, koji podrazumeva da se svaki građanin evidentira u sistemu kada je primio vakcinu, kada je vreme da primi drugu dozu, kao i koja je vakcina u pitanju, a kako bi na kraju dobio potvrdu o vakcinaciji. Potvrda se i dobija preko e-mejla, a ukoliko neko izgubi potvrdu o vakcinaciji, moguće je da je traži ponovo od eUprave. Ta potvrda, kako je objašnjeno, sadrži QR kod kako bi se sprečila bilo kakva zloupotreba izdavanja "lažnih potvrda".
 
Treći deo sistema, kaže Jovanović, a koji građani već znaju, jeste prijavljivanje za vakcinaciju.
 
Građani interesovanje za vakcinaciju mogu iskazati preko portala eUprava ili telefonom, a onda će vakcine dobiti po prioritetu koji je odredio Batut, najpre stariji od 75 godina, zatim građani od 65 do 74 godina, a onda i ostale kategorije - prosveta, vojska, policija, zaposleni u javnoj upravi. Preko e-mejla i SMS-a građani će dobiti informaciju kada da dođu na vakcinaciju i u kojoj zdravstvenoj ustanovi.
 
Kako izgleda vakcinacija?
 
Za proces masovne vakcinacije, Jovanović navodi da su napravljeni punktovi na Sajmu u Beogradu, gde su, kaže, tačno određene zone od trenutka ulaska do izlaska. Najpre se meri temperatura, zatim se popunjava formular o saglasnosti da se vakcinišu, nakon toga razgovaraju sa lekarom, vakcinišu se i na kraju 15 minuta ostaju na lekarskom posmatranju.
 
O vakcinaciji će se dobijati dnevni izveštaji koliko se građana prijavilo za vakcinu, koliko je vakcina isporučeno, ali i koliko je vakcinisano po opštinama i gradovima.
  • Kikki

    19.01.2021 15:01
    Omg
    Ko misli da ova vlast radi za dobro naroda i da je ova vakcina ispitana i treba da je primi!!
  • Bajke

    19.01.2021 13:45
    Ozbiljna istraživanja
    Izveštaj od referentnog Britanskog instituta kaže-Публиц Хеалтх Енгланд (ПХЕ) показује да је већина људи који су имали вирус заштићена од поновног хватања најмање пет месеци (колико је трајало до сада).

    Неки су, међутим, поново заражени и, чак и ако су асимптоматски, у свом носу и устима могу задржати висок ниво вируса, који се може пренети на друге.

    ПХЕ ће наставити да надгледа људе у овој студији, који су сви здравствени радници, како би утврдио колико дуго траје имунитет.

    Други трагови могу произаћи из студија које укључују друге коронавирусе.

    Четири производе симптоме прехладе, а имунитет је краткотрајан. Студије су показале да би неки пацијенти могли да се поново заразе у року од годину дана.

    Истраживање на Кинг'с Цоллеге у Лондону такође сугерише да су нивои антитела која убијају коронавирус опадали током тромесечне студије.

    Али чак и ако антитела нестану, тада ћелије које их производе, назване Б ћелије, и даље могу бити у близини. Б ћелије шпанског грипа пронађене су код људи 90 година након те пандемије.

    Ако је исто тачно са Цовидом, онда би друга инфекција била блажа од прве.

    Такође се не разуме шта се дугорочно дешава са Т ћелијама. Али Т ћелије против оригиналног Сарса (тешки акутни респираторни синдром) пронађене су 17 година касније.
    Dakle, primanje vakcina jeste dobro ali ne i odgovarajuće za one koji su već preležali i stekli imunitet. Bar da ne žurimo, ima ispred red. Pa. izvolte.
  • pajo patak

    19.01.2021 13:39
    @ne NS ODUVEK NEGO NS ZAUVEK
    ništa čudno kad im šef dobija februarsku nagradu grada Новог Сада ( MIJAUU), a odakle je doleteo Владимир Петровић - Пижон ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.