Epidemiolog Petrović o tome do kada ćemo morati da nosimo maske

U Srbiji je uveliko u toku vakcinacija protiv virusa korona, pa je samo juče vakcinisano više od 40.000 građana. Mnogi su dolazak vakcine doživeli kao početak kraja epidemije virusa korona, a da li je to tačno i do kad ćemo morati da nosimo maske, za Nova.rs je otkrio epidemiolog Radmilo Petrović.
Epidemiolog Petrović o tome do kada ćemo morati da nosimo maske
Foto: Pixabay (ilustracija)
On je naveo da je broj prijavljenih za vakcinaciju očekivan, te da je potrebno tri miliona vakcinisanih građana kako bismo stekli kolektivni imunitet.
 
"Potrebno je da se vakciniše bar 30 do 40 odsto populacije, a svakako bi bilo bolje i da taj procenat iznosi više. Preporučio bih da se nastavi sa masovnom vakcinacijom i da građani nastave da se odazivaju. Bilo bi bolje da bude malo više punktova i da se ne stvaraju gužve. Vakcina praktično nema nuspojava, već samo lokalne reakcije, koje su posledica najčešće loše primene", naveo je Petrović za Nova.rs.
 
Na pitanje da li će biti bez maske u martu mesecu, Petrović je odgovorio da ne veruje i da će to zavisiti od mnogo faktora.
 
"Mislim da ćemo morati da nosimo masku sve do polovine godine, a kako će biti nakon toga, zavisiće od naše discipline, broja vakcinisanih, ali i kako će se ponašati taj mutirani virus koji se pojavio i koji se mnogo lakše prenosi", rekao je Petrović.
 
Šta ne treba prećutati lekaru
 
Odgovarajući na pitanje šta nikako ne smemo da prećutimo lekaru pre vakcinacije, Petrović je istakao da su to hronične bolesti.
 
"Ne smeju se prećutati lekovi koje pacijent uzima, a takođe važno da onaj ko treba da se vakciniše kaže da li i od kojih hroničnih bolesti pati. Najviše treba obratiti pažnju kod bolesti neurološkog porekla ili ako postoji neki malignitet. Ako je pacijent pod imunosupresivnom terapijom, to ne sme da prećuti. Pacijent ne bi trebalo da ima akutnu bolest kad se vakciniše, a ako je hronična, onda mora da bude pod kontrolom. Svakako, lekar koji je na mestu vakcinacije će to proceniti", naglasio je Petrović za Nova.rs.
 
Govoreći o razlikama između vakcina koje su na raspolaganju u Srbiji, Petrović je naveo da se uzrasna granica za dobijanje vakcine određuje tokom ispitivanja od strane proizvođača.
 
"To nikako ne znači da se te vakcine ne mogu davati na ranijem uzrastu, ali to nije do sada ispitano i nije dokazano da su one bezbedne. Kinesku vakcinu treba najviše davati starijim osobama, jer tu je najviše hroničnih bolesti", poručuje sagovornik beogradskog medija.
  • Corona

    24.01.2021 11:16
    Region jugoistocne Azije ima ubedljivo najmanje preminulih od korone na svetu:
    Tajland: 70 miliona stanovnika, 73 preminula
    Vijetnam: 95 miliona stanovnika, 35 preminulih
    Japan: 126 miliona stanovnika, 501 preminulih

    Tamo SVI nose maske jer su tako vaspitani i jer misle na sebe ali i na druge. Tamo je kolektivna svest na takvom nivou koji mi tesko da cemo stici.
    Na ovom video klipu iz Tokija pravi je uspeh videti neku osobu koja ne nosi masku:

    https://youtu.be/oZ7QJKdiXCk
  • @Voldi

    24.01.2021 10:58
    Hahaaa realno! Stvarno jesu. Radim na mestu gde mi pridje i stane ispred stola za kojim sedim dnevno 50 ljudi, da obavimo kratki razgovor od 2-3 minuta. Manji broj je pristojan, doda papire, odmakne se dva koraka nazad i stoji ili sedne na stolicu koja je na normalnoj udaljenosti. Veci broj se naginje, nadnosi cak nad mene, naslanja na sto koji skripi pod njima, na pitanja odgovara sa huktanjem, puftanjem, dubokim i teeeeskim udasima i jos gorim izdasima direkt meni u lice... Ogroman broj njih se ne pere redovno i smrde na prljavo, ili ustajale cigarete, ili znoj, ne peru zube, bar petina smrdi na beli luk. Rodila sam se ponovo od kako su maske krenule, i nemam vise blaze ili srednje respiratorne infekcije svaki mesec. I vise ne jedu beli luk toliko, valjda se i njima povraca od samog sebe kad udise svoje izdahnuto. Nikad da se ne ukinu!
  • Milan.

    24.01.2021 10:49
    Coolg.
    Plućna bolest koja se vrlo brzo širi i koja brzo uništi pluća.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.