Prva žrtva kovida u Evropi bila u Srbiji

Prva osoba obolela od kovida19 koja je umrla u Evropi bila je ne u Francuskoj 15. februara, kako je inicijalno objavljeno, nego u Srbiji 5. februara prošle godine, gotovo mesec dana pre zvanične pojave virusa u Srbiji.
Prva žrtva kovida u Evropi bila u Srbiji
Foto: Pixabay

Ova informacija je objavljena u članku u medicinskom časopisu "Frontiers in Medicine" i deo je rada Instituta za sudsku medicinu Beogradskog medicinskog fakulteta.

Epidemiolog Zoran Radovanović navodi za list "Danas" da je ovo otkriveno analizom tkiva uzetih nakon obdukcije 5. februara prošle godine. Podseća da se u Srbiji ne rade obdukcije umrlih od kovid19, ali da to ne isključuje mogućnost da se uzročnici otkriju u tkivima leša za koga se ne pretpostavlja da je zaražen.

Kako kaže, to se upravo desilo 5. februara prošle godine na Institutu za sudsku medicinu beogradskog Medicinskog fakulteta, pre nego što je zvanično virus registrovan u Srbiji.

"Grupa od 12 stručnjaka iz ove ustanove analizirala je rutinski uzete uzorke tkiva jednog (bukvalno) sirotana. Dijagnoza kovida19 postavljena je pregledom tečnosti iz strukture oka poznate kao staklasto telo. Pravilo je da se prisustvo uzročnika dokaže dvema različitim tehnikama. U ovom slučaju korišćene su histopatološke i molekularne metode. Strani recenzenti su uvažili pružene dokaze, pa je članak o ovom slučaju objavljen u časopisu 'Frontiers in Medicine'. U samom naslovu se ističe da je reč o prvoj dokumentovanoj smrti povezanoj sa bolešću kovid19 u Evropi. Time je za 10 dana unapred pomerena prethodna predstava o prvoj evropskoj žrtvi novog virusa korona (15. februara u Francuskoj)", navodi Radovanović za list Danas.

On dodaje da ovi podaci govore da ovaj stanovnik Srbije nije umro od kovida19, već sa njim, ali je jasno da se po svoj prilici zarazio još krajem januara.

Radovanović dodaje da se ovde sada vidi razlika od mesec dana od prvog zvaničnog registrovnaog slučaja i da je moguće je da je neki od prvih obolelih od kovida19 u Srbiji promakao sa dijagnozom gripa.

  • da ste zivi i zdravi

    25.01.2021 20:44
    ... u toku
    25.01.2021 • 19:11
    radnog vremena
    Alane Oprosti
    25.01.2021 • 17:44
    Hm...
    Botovi nešto kilavi danas.

    Bili na vakcinaciji...
    -3

    Trojica se vec prepoznala :)))
  • Jasna

    25.01.2021 19:40
    I niko da kaze
    I na jugu Srbije u drugoj polovini decembra i januara 2019 god. odeljenja su bila desetkovana, od 27, 28 samo je po 5,6 ucenika bilo. Svi su imali tezu klinicku sliku nego inace. Zato su i produzili raspust, ali niko da kaze da se tad vec nesto desavalo...
  • ... u toku

    25.01.2021 19:11
    radnog vremena
    Alane Oprosti
    25.01.2021 • 17:44
    Hm...
    Botovi nešto kilavi danas.

    Bili na vakcinaciji...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.