Tužba protiv EPS-a zbog ugrožavanja zdravlja građana

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je danas Višem sudu u Beogradu tužbu protiv Elektroprivrede Srbije (EPS) zbog ugrožavanja zdravlja građana usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor-dioksida iz termoelektrana "Nikola Tesla" (TENT) i "Kostolac", saopštio je RERI.
Tužba protiv EPS-a zbog ugrožavanja zdravlja građana
Foto: 021.rs
Kako se navodi, tužbom RERI nastoji da pred sudom zaštiti zdravlje i pravo građana na zdravu životnu sredinu i da obezbedi da u budućnosti termoelektrane ne emituju sumpor-dioksid iznad granice maksimalnih godišnjih dozvoljenih emisija.
 
U 2018. i 2019. godini termoelektrane su emitovale oko 300.000 tona tog otrovnog gasa godišnje, iako je Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP) dozvoljeno najviše 55.000 tona godišnje. 
 
Tužba je usledila nakon nekoliko uzastopnih zahteva za vanredni inspekcijski nadzor nad termoelektranama kojima upravlja EPS, a koje su obuhvaćene NERP-om, i zahteva da nadležne institucije obezbede primenu i poštovanje zakona iz oblasti zaštite životne sredine.
 
Advokat RERI Jovan Rajić istakao je da prekoračenje emisija sumpor-dioksida, pored zdravlja i životne sredine, ozbiljno ugrožava i vladavinu prava i ustavni poredak Srbije.
 
Termoelektrane spadaju među najveće zagađivače sumpor-dioksidom u Evropi, naveo je RERI uz napomenu da TENT i "Kostolac" emituju u proseku 35 puta više sumpor-dioksida od prosečne termoelektrane u Evropskoj uniji.
 
Dok se u EU emituje oko 600.000 tona sumpor-dioksida godišnje, TENT i Kostolac emituju 300.000 tona sumpor-dioksida godišnje. 
  • Nikola

    30.01.2021 15:21
    Strašno
    Prošle godine je bio članak dw kako jedna termoelektrana u BiH emituje više zagađenja nego sve termoelektrana u njemackoj.
  • Rubin

    26.01.2021 14:56
    Branislava,
    Nije greška. Sve termo elektrane u EU zajedno emituju 600.000 tona, a samo ove dve u Srbiji 300.000 tona štetnog gasa
  • Logi

    26.01.2021 13:00
    podrška
    Svaka čast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.