Susam iz Indije vraćen sa srpske granice

Granična fitosanitarna inspekcija Srbije vratila je pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije zbog prisustva etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, rečeno je "Tanjugu" u Ministarstvu poljoprivrede.
Susam iz Indije vraćen sa srpske granice
Foto: Pixabay
Za predmetnu pošiljku doneto je rešenje o zabrani uvoza i u toku je postupak vraćanja susama isporučiocu.
 
U Ministarstvu poljoprivrede napominju da Granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani, kao i u hrani za životinje.
 
Ističu da se, između ostalog, susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije redovno kontrolišu na prisustvo etilen oksida. Tako je inspekcija tokom svojih redovnih kontrola izvršila kontrolu i pošiljke zrna oljuštenog susama poreklom iz Indije količine 17.800 kilograma.
 
Tokom kontrole je uzet uzorak i poslat na ispitivanje etilen oksida u ovlašćenu laboratoriju.
 
Na osnovu laboratorijskog ispitivanja utvrđeno je prisustvo etilen oksida u količini većoj od dozvoljene, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.
 
Hina prenosi da su Hrvatska i ostale evropske zemlje već mesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda od susama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija