Ružić: Privatnim školama glume, fudbala i plesa oduzeti mogućnost da se nazivaju školama

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je gostujući na TV N1 povodom slučaja zlostavljanja u privatnoj školi glume Miroslava Aleksića da je tema nasilja obrađena u jedinicama unutar obaveznih predmeta u školskom sistemu ali i u vannastavnim aktivnostima.
Na konstataciju da u reakcijama na slučaj Aleksić nedostaje nešto što je ključ borbe protiv seksualnog zlostavljanja, neka vrsta edukacija dece da odmalena budu sposobna da prepoznaju opasnost, predatore i zlostavljače, Ružić je rekao da odbija tezu da takvih sadržaja u školama nema i da već imamo pregršt takvih tema obrađenih kroz obavezne predmete, navodi N1.
 
On je rekao da smatra važnijim da se reguliše pitanje privatnih preduzeća koje se nazivaju školama.
 
"Škole glume, fudbala, plesa, salse…nisu deo obrazovnog sistema, to jesu privatni vrtići i privatne škole koje moraju da imaju jasno definisane uslove i stručni kadar", rekao je Ružić i naglasio da je to interresorno pitanje koje mora da se reši, da se sagleda mogućnost da se tim školama koje se registruju kao privatna preduzeća u APR-u oduzme mogućnost da se nazivaju školom, akademijom, itd.
 
Istakao je i da je važno da se interresorno formira radna grupa da ovakvi frapantni, skandalozni i loši primeri ne budu inicijalna kapisla da bi došlo do poboljšanja situacije.
 
"Ovo jeste poziv na alarm i moramo se time pozabaviti ozbiljno i sa formalno pravnog i suštinskog aspekta u promeni zakonodavnog okvira", kaže.
  • Monk

    29.01.2021 06:59
    Prakse posle faksa
    Pa posle faksa ljudi dodju do prakse jer nisu sposobni da odmah rade.....Nase skolstvo je primer kako ne treba.....
  • g pen

    27.01.2021 13:52
    Ali skole plesa su nesto lepo i upisuje se uglavnom sa partnerkom. Al sta znaju sirovine sta je ples.
  • Luka

    27.01.2021 12:48
    Kako nekim ljudima izbiti socijalizam i samoupravljanje iz glave. Ceo svet ima privatne škole samo su ovde upitne. Napravite standarde školstva i poštujte zakone, dosta forsiranja propalog državnog školstva koje 40 godina izbacuje škart.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija