Detalji istrage protiv Belivuka: Žrtve odvodili u kuću za ubistva, oružje i droga čuvani na stadionu Partizana

Tužilac je juče pokrenuo istragu protiv Veljka Belivuka (36), vođe navijačke grupe "Principi" bliske crnogorskom kavačkom klanu i protiv dvadeset jednog njegovog saradnika.
Specijalni sud odredio je danas pritvor do 30 dana Belivuku i pripadnicima njegove grupe, koji se sumnjiče za niz teških krivičnih dela.
 
U naredbi za sprovođenje istrage, čije detalje ekskluzivno objavljuje KRIK, opisuje se kako je ova grupa mamila žrtve, odvozila ih u kuću specijalno namenjenu za ubistva, a "hemijska sredstva" su korišćena da se otklone tragovi. 
 
Prostorije na stadionu fudbalskog kluba Partizan su navodno koristili da čuvaju oružje i drogu.
 
 
Belivuk kada je uhapšen prošlog četvrtka bio je osumnjičen za dva ubistva. U roku od jednog dana, na ovu crnu listu dodato je još jedno, otkriva KRIK.
 
U jučerašnjoj naredbi o pokretanju tužilačke istrage, do koje je došao KRIK, navodi se da je Belivukova grupa osumnjičena za ubistva kriminalca Milana Ljepoje, navijača Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića.
 
Sva ubistva izvršena su na sličan način, kako tvrdi tužilaštvo - članovi Belivukovog klana su namamili žrtve, kidnapovali ih i odvezli do kuće u beogradskom prigradskom naselju Ritopek koja je služila specijalno za ubistva. Ova kuća je bila dobro obezbeđena, imala je najsavremeniji video-nadzor i bila je opasana visokom ogradom, navodi tužilaštvo.  
 
Slučaj je dobio tužilac Saša Ivanić koji je, pre svega, poznat po tome što je podigao optužnice protiv narko-bosa Darka Šarića, kontroverznog biznismena Stanka Subotića, ali i Branka Lazarevića - bivšeg šefa kabineta tada ministra policije Ivice Dačića. Šarić je prošle godine osuđen na 15 godina zatvora, dok su Subotić i Lazarević na kraju suđenja oslobođeni.
 
U svojoj novoj istrazi, Ivanić je kao lidere klana označio Belivuka i njegovog dvadesetdevetogodišnjeg saradnika Marka Miljkovića. Osim njih, istraga je pokrenuta protiv još 20 osoba za koje tužilaštvo tvrdi da su bili članovi grupe.
 
"Belivuk i Miljković stvorili su plan da se pod paravanom navijačke grupe "Principi" vrše krivična dela, kako bi se pored imovinske koristi stekao i primat u kriminogenoj sredini - zastrašivanja suparničkih kriminalnih grupa, preuzimanja prevlasti na tržištu droge, ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa", navodi u dokumentu tužilac Ivanić.
 
Grupa je bila uključena u otmice, ubistva, prodaju droge i pranje novca, piše u naredbi o pokretanju istrage. Belivukova ekipa koristila je i prostorije stadiona fudbalskog kluba Partizan u kojem je krila oružje, ali i drogu, otkriva dokument.
 
KRIK je ranije pisao i da policija Beluvuka i njegove saradnike označava kao pripadnike crnogorskog kavačkog klana, ali se detalji o tome ne nalaze u ovom slučaju. Pred hapšenje, Belivuk je bio u Crnoj Gori u poseti Radoju Zviceru, vođi kavačke grupe. Kavački klan je, podsećamo, već godinama u ratu sa škaljarskim, u kojem je stradalo oko 50 ljudi. U javnosti su ranije otkrivene i veze koje su Belivuk i saradnici imali sa ljudima iz policije i politike. U naredbi o pokretanju tužilačke istrage nema detalja o tome.
 
Istraga tužilaštva, kako se vidi u dokumentu, pokriva period rada ove grupe tek od 2019. godine - mada je grupa bila aktivna i ranije.
 
Kuća za ubistva
 
Jedna od Belivukovih žrtava, kako sumnja tužilac je Milan Ljepoja, međunarodni kradljivac koji je pre više godina učestvovao u pljački zlatare u Dubaiju.
 
Belivukova grupa ga je likvidirala jer je, navodno, planirao da ubije jednog njenog člana - Marka Andrića, kako sumnja tužilac. Nije rekonstruisan tačan datum likvidacije. Navodi se da su ga početkom novembra prošle godine namamili da dođe iz Niša, gde je živeo, u Beograd. Na parkingu u blizini "Laste", na autoputu ka Nišu, u kolima "pasat" ga je sačekao osumnjičeni Dejan Tešić i odvezao do kuće u Ritopeku koju je grupa koristila za kriminalne radnje, tvrdi tužilaštvo. Tu su ubili Ljepoju, a potom pokušali da unište tragove tako što su spalili njegovu odeću i koristili hemijska sredstva kako bi očistili prostorije i otarasili se leša, piše u tužilačkom dokumentu.
 
Navodi se da Belivukova grupa stoji i iza ubistva Gorana Veličkovića, navijača Partizana, koji je nestao u avgustu prošle godine.
 
Model ubistva je bio isti kao i u slučaju Ljepoje - Veličkovića su, tvrdi tužilaštvo, namamili da dođe do privatne klinike Euromedik u Višegradskoj ulici u Beogradu. Tu je, piše u tužilačkom dokumentu, ušao u automobil "smart" koji je vozio Vuk Vučinić, jedan od članova grupe, i otišli su do kuće u Ritopeku gde je Veličković ubijen. Tužilaštvo tvrdi da je i Veličković likvidiran iz osvete, ali ne navodi nikakve detalje.
 
Tri meseca kasnije grupa je, sumnja tužilaštvo, ubila i Zdravka Radojevića.  Grupa je na više lokacija po Beogradu držala oružje - dve lovačke puške, dva pištolja marke "CZ 99" i jedan "Glok 19".
 
Navodi se i da su postojale prostorije na stadionu fudbalskog kluba Partizan koje su koristili samo članovi Belivukove grupe. Policija ih je pre dva dana pretresla i pronašla pušku sa prigušivačem i pištolj sa uklonjenim serijskim brojem - kakvi se obično koriste za ubistva. Tužilac tvrdi i da se u ovim prostorijama fudbalskog kluba držala droga koju su članovi grupe dalje prodavali.
 
Iako se i navodi da je klan trgovao drogom, ovaj ulov je bio mali. U policijskoj akciji je zaplenjeno svega 100 grama kokaina, heroina i marihuane.
 
Veze u policiji i politici nisu razjašnjene
 
U tužilačkom dokumentu o pokretanju istrage za sada nema detalja o vezama Belivuka i njegovih saradnika sa političarima i policajcima.
 
KRIK je ranije otkrio da je bitna veza ovog klana u policiji bio žandarm Nenad Vučković zvani Vučko koji je često bio u društvu Belivuka na utakmicama, a o čemu svedoče njihove zajedničke fotografije. Preko njega Belivuk je bio u kontaktu sa bivšom državnom sekretarkom MUP-a i tada jednom od najmoćnijih osoba u policiji Dijanom Hrkalović.
 
Tužioci u društvu uhapšenog navijača
 
Kada je jedan od navijača Partizana juče uhapšen u restoranu u Pančevu, nalazio se u društvu dvoje tužilaca - Tome Zorića, sekretara Državnog veća tužilaca i Milice Ljubičić iz Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu. Zorić je rekao da uhapšenom navijaču njegova majka izdaje stan i da se sa njim našao kako bi uzeo račune i novac za kiriju, o čemu više čitajte OVDE.
 
Detaljnije o slučaju Belivuka pročitajte na sajtu KRIK-a OVDE.
  • Djoka

    07.02.2021 17:28
    Nov stadion
    I sada ce nasa drzava da napravi nov stadion sa još boljim prostorijama za nove grupe kobojagi navijača, ebo nas fudbal i sve oko njega
  • @Darko

    07.02.2021 00:02
    Pao je jer je vec duze vremena na sceni obracun sa njegovim mentorom. Hapsenjem belivuka i ekipe se slabi polozaj te osobe, koja se inace ne hapsi, niti ce se hapsiti.

  • Novo naselje fkv

    06.02.2021 23:34
    Nadam se da istraga neće preskočiti novosadski ogranak, silne junačine ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija