Diplome i za samouke, iskustvo će se priznavati kao kvalifikacija iz škole

U 22 srednje stručne škole od proleća će krenuti testiranje postupka priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da dobiju kvalifikaciju jednaku stečenoj kroz formalno obrazovanje, priznatu na tržištu rada.
Diplome i za samouke, iskustvo će se priznavati kao kvalifikacija iz škole
Foto: Pixabay
To znači da će neko ko nije iz određenog razloga završio školu, a stekao je neke kvalifikacije, npr. radio kao kuvar, sada imati mogućnost da zakonski dobije diplomu.
 
Izabrano je devet obrazovnih profila za pilot projekat - zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač, navodi Ministarstvo prosvete.
 
Reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih.
 
Prema Zakonu o nacionalnom okviru kvalifikacija, kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na II, III i V nivou obrazovanja.
 
Pripreme za uvođenje postupka priznavanja prethodnog učenja Ministarstvo prosvete sprovodi uz podršku projekta "Razvoj integrisanog sistema nacionalnih kvalifikacija u Srbiji", koji finansira EU.
  • Hm...

    08.02.2021 20:14
    Znači onaj ko je muljao benzinom i naftom dobiće diplomu iz npr. energetike, onaj ko je valjao i vikao na ulici: "Marke! Marke! (svi se sećamo toga) dobiće diplomu iz bankarstva, itd...Joj! :)
  • Branka

    08.02.2021 16:23
    Bravo
    Ovako rade u UK i to je super, ali ne samo za ova zanimanja, veoma cesto u praksi uvidjamo da ljudi koji se trude nauce mnogo vise o poslu koji rade godinama,,mada nisu skolovani za taj posao,od onih koji ma je to zanimanje, ali ih samo interesuje da prime platu, racunajuci da je dovoljno sto imaju diplomu i da vise ne treba da uce i usavrsavaju se u poslu.
  • G pen

    08.02.2021 15:34
    Nekada su mentalni kapaciteti Muje i Hase bili za viceve a sada vam oni vode drzavu. I to bukvalno. Ovi radikali bas mrze skolu, skolovane, svako zrno kulture. To je da bi se lakse zaposlili u JKPove, jel?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija