Nadležni o "socijalnoj karti" imaju samo reči hvale, sporni delovi zakona kao da ne postoje

Zakon o socijalnoj karti, čiji će predlog od sutra biti pred poslanicima u Skupštini Srbije, omogućiće pravedniju raspodelu pomoći za najugroženije i veću transparentnost socijalnih davanja, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja.
Nadležni o "socijalnoj karti" imaju samo reči hvale, sporni delovi zakona kao da ne postoje
Foto: Pixabay
Međutim, u ministarstvu za Tanjug nije rečeno ništa o spornim tačkama ovog predloga zakona, a koji mnoge može da dovede u izrazito nepravedan položaj.
 
Šta kažu nadležni?
 
Socijalna karta je jedinstven registar koji će obezbediti pravedniju raspodelu tako što će prava ostvarivati samo oni kojima je pomoć potrebna i koji ispunjavaju uslove, kažu u ministarstvu. U socijalnoj karti neće se voditi i obrađivati podaci o svim građanima Srbije, već podaci o korisniku i sa njima povezanim licima koji su neophodni za utvrdivanje socijalno-ekonomskog statusa odnosno za ostvarivanje prava i usluga iz socijalne zaštite.
 
Takođe, vodiće se i obrađivati podaci o ostvarenim pravima i uslugama iz socijalne zaštite koje neko koristi ili je koristio, zatim podaci o pravima i uslugama koje su u postupku ostvarivanja i podaci o odbačenim i odbijenim zahtevima, odnosno neostvarena prava.
 
Socijalna karta će obezbediti što potpuniji obuhvat socijalno ugroženog stanovništva uz smanjivanje greške isključenosti. Doprineće smanjivanju "neopravdanog" dodeljivanja prava na socijalnu zaštitu, uz smanjivanje greške uključenosti.
 
Obezbediće brže reagovanje u slučaju promena koje utiču na socijalno-ekonomski status i ujednačavanje podataka koji se koriste u postupcima koji se vode u socijalnoj zaštiti. Socijalna karta će obezbediti i podatke za sve informacione sisteme u okviru ministarstva i za druge institucije koje su korisnici podataka.
 
Taj jedinstveni registar biće i podrška u kreiranju socijalne politike i doprineti boljem sagledavanju socijalno - ekonomskog statusa populacije.
 
Po osnovu unapređenja kvaliteta podataka, kažu, biće obezbeđena bolja targetiranost davanja i usluga i druge koristi, to jest lakše ostvarivanje prava.
 
U Ministarstvu za rad objašnjavaju da pojedinac može da bude korisnik socijalnih davanja po više osnova, na primer, novčane socijalne pomoći i dodatka za tuđu pomoć i negu. Navode da je Zakon o socijalnoj karti u stvari tehnički zakon, jer se odnosi na formiranje elektronskog registra o socijalno-ekonomskom statusu korisnika prava.
 
Pokazatelji koji se prate iz određene oblasti socijalne zaštite, a pre svega pokazatelji socijalne uključenosti, od značaja su da se prate i nakon primene ovog zakona.
 
Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo usvojio je danas Predlog zakona o socijalnoj karti u načelu, koji je Vlada Srbije dostavila 22. januara.
 
Poslanik sa liste "Aleksandar Vučić - za našu decu" Vuk Mirčetić podržao je predloženi zakon i pozitivno ocenio što će se voditi podaci o tome ko je pristupio bazi podataka.
 
"Dobro je da se vidi ko pristupa bazi i iz kog razloga. To će dati dodatni sigurnost građanima. Verujem da je predlog dobar, samo treba ispratititi i implementaciju zakona", rekao je Mirčetić na sednici Odbora.
 
Poslanik "Aleksandar Vučić - za našu decu" Ilija Matejić primetio je da će se voditi računa ne samo o primaocima socijalne pomoći već i sa njima povezanim licima, što je, kako kaže, važno zbog mogućnosti zloupotrebe.
 
"Imaćemo pravedniju raspodelu novca i socijalna pomoć će stizati do onih kojima je najpotrebnija. To je i bitan korak na uređenju finansija naše zemlje", rekao je Matejić.
 
Poslanik Socijalističke partije Srbije Toma Fila smatra da treba podržati Predlog zakona o socijalnoj pomoći koji se, kako kaže, "krčka" od 2001. godine. On je dodao da predloženi zakon stupa na snagu u martu 2022. godine, pa će se kroz praksu videti šta treba da se menja.
 
Šta je sporno?
 
Kako je 021.rs pisao odmah po objavi predloga zakona, isti nosi sa sobom pojedina pitanja koje autori ovog zakona nisu rešili još kad im je na to skrenuta pažnja na javnoj raspravi 2019. godine.
 
Socijalnu kartu će voditi pomenuto Ministarstvo za rad, a sadržaće informacije o socijalnim uslugama koje građanin koristi - sve primljene, prihvaćene i odbijene zahteve za određenu pomoć, socijalni status (primanja, imovina) kako korisnika, tako i povezanih lica.
 
Tu se dolazi do problematične kategorije "povezanog lica" jer je, prema predlogu zakona, povezano lice "supružnik, bivši supružnik, vanbračni partner, kao i bivši vanbračni partner, deca i srodnici u prvoj liniji, bez obzira na stepen srodstva, srodnici u pobočnoj liniji do drugog stepena srodstva, staratelji, hranitelji, pastorčad, očuh i maćeha".
 
To znači da će se prilikom odlučivanja o dodeli socijalne pomoći, uzimati u obzir kako živi nečiji bivši (vanbračni) partner - bez definisanja da li se odnosi na sve bivše vanbračne partnere koje je osoba ikada imala.
 
U Socijalnoj karti će se nalaziti i niz osetljivih podataka, pa i podaci o imovini (procenjena vrednost imovine, vlasnik imovine, tereti na imovini i ostalo), podaci o prihodima ili penziji, evidencija svih isplaćenih novčanih naknada, kontakt podaci, kao i sve informacije kad osoba premine.
 
Nadležni nisu do sada reagovali na kritike, pre svega, nevladinog sektora na predlog ovog zakona, ističući samo da će dovesti do "sprečavanja zloupotreba i veće pravednosti". Detaljnije o pojedinostima projekta Socijalna karta čitajte u analizi 021.rs OVDE.
  • lista

    09.02.2021 07:00
    Konacno, obecali su jos pre 15 godina da ce napraviti socijalnu kartu. Ona se mora stalno doradjivati, bice gresaka, ali ako se ukljuce strucnjaci, mozda ispadne i dobro. Kao i u svim normalnim zemljama, to je potrebno napraviti. Za pocetak, neka daju mogucnost ljudima i da se prijave za socijalnu kartu, a takodje i samotalno da drzava stavlja u spisak one koje pronadje da su ugrozeni. Vremenom ce se srediti lista.
  • Tetka iz Kanade

    08.02.2021 20:20
    Zemlja bogatih
    Svrha je da se Srbija, u predizbornoj kampanji, pokaže kao zemlja u kojoj nema siomaštva. Posebno će stanovništvo ekonomski biti ekstra bogato nakon 2x30 eur.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.