Jovanović: Nova sistematizacija u Agenciji za zaštitu životne sredine "poslednja tačka sunovrata"

Agencija za zaštitu životne sredine je ugrožena ne samo zato što sam dobio otkaz ili što je smenjen vrhunski informatičar Dejan Lekić koji me je podržao zbog lažnih optužbi, već i nove sistematizacije, kao "poslednje tačke sunovrata Agencije", izjavio je bivši načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u toj Agenciji Milenko Jovanović.
Ističući da Agencija ima evropski i svetski ugled, Jovanović je smenu Lekića sa mesta načelnika Odeljenja za izveštavanje, indikatore i informacioni sistem, i njegovo premeštanje u Ministarstvo zaštite životne sredine, uporedio sa premeštanjem vrhunskog hirurga na mesto tehničara u domu zdravlja.
 
Takav posao sada u Agenciji nema ko da radi na istom visokom nivou, ocenio je Jovanović u serijalu razgovora Vidokrug i predočio da su novom sistematizacijom ukinuta dva odeljenja, za monitoring kvaliteta vazduha i za izveštavanje, indikatore i informacioni sistem.
 
Monitoring kvaliteta vazduha je sveden na grupu, što je skandalozno, ukazao je on, dok je za odgovor na pitanje o stvarnim razlozima otkaza uputio na doskorašnjeg v.d. direktora Agencije.
 
Jovanović, međutim, misli da je reč o animozitetu i podseća da se otkaz dogodio u periodu u kojem su rešili „da se obračunaju sa borcima za zdrav vazduh i zdravu životnu sredinu“.
 
Kako je objasnio, direktor se do otkaza nije mnogo mešao u njegov posao, ali je u jednom trenutku počeo rapidno da se bavi strukom koju ne razume.
 
Posle toga je izmišljena priča da je stanje analizatorskih stanica loše, naglasio je Jovanović, koji tvrdi da je to notorna laž, jer su stanice u perfektnom stanju, mnogo boljem nego što su bile kada mu je poveren posao.
 
Upitan o navodima da je dobio otkaz jer nije želeo da promeni kriterijume kvaliteta vazduha, on je objasnio da je došlo do promena prikaza kriterijuma, što je uradio direktor, ne konsultujući ljude iz Agencije.
 
Jovanović navodi da se tome usprotivio mejlovima, čime je možda stavio tačku na sve češće primedbe, ne na rad direktora, nego na funkcionisanje onoga za šta je zadužen.
 
Kako je precizirao, prikaz je promenjen tako što je promenjena klasa vrednosti koncentracija polutanata preko boja kojom se radi vizuelizacija koncentracije, što se često meša sa kategorijama za ocenu kvaliteta vazduha na godišnjem nivou, koji se nisu promenili.
 
Prema objašnjenju Jovanovića, problem je, međutim, u tome što građani, oni koji razumljivo nisu stručni i ne znaju o koncentraciji sumpornih čestica ili azotnih oksida, gledaju samo boju.
  • Air

    17.02.2021 22:50
    Kraj
    Kao i sve ostalo, ova vlast ce nam servirati podatke o kvalitetu vazduha. Stvarno smo ovce. Nema nam spasa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija