Gde ne putujete: Ugašeno više od 200 turističkih agencija, nadaju se sezoni kako bi opstali

Tokom pandemije korona virusa koja traje već gotovo godinu dana, i svih propratnih mera namenjenih suzbijanju iste, turizam je među najugroženijim privrednim delatnostima.
Gde ne putujete: Ugašeno više od 200 turističkih agencija, nadaju se sezoni kako bi opstali
Foto: Pixabay
Kako direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić kaže za FoNet, posao u oblasti turizma u Srbiji izgubilo je više od 2.000 ljudi.
 
Turističkim agencijama do sada Ministarstvo nije obezbedilo zadovoljavajuću sektorsku pomoć osim one koja je sledovala čitavoj privredi u vidu minimalaca za zaposlene, te i jednog dodatnog na kraju prošle godine isključivo turističkim agencijama. Od početka krize prouzrokovane pandemijom radnici iz sektora turizma održali su više skupova kada su apelovali na nadležne da im pomognu. 
 
Sektorsku pomoć tokom prošle godine dobili su hotelijeri u vrednosti od 350 evra po sobi i 150 evra po ležaju. Osim pomoći njima, donesena je i odluka o pomoći privatnim autobuskim prevoznicima u iznosu od 600 evra po vozilu u narednih šest meseci. Pomoć Ministarstva trgovine i turizma za sada je zaobišla turističke vodiče, a iz agencija navode da osim jednog dodatnog minimalca za zaposlene, nikakva direktna pomoć nije pristigla, a kako sami kažu preko im je potrebna. 
 
Direktor novosadske agencije "Elnos turs" Atila Moldvai za 021.rs kaže da ukoliko ove turističke sezone izostane pomoć nadležnog ministarstva, ne vidi način na koji agencija može da "preživi".
 
"Veliki problem je to što će 15. marta biti godinu dana otkako nismo imali nikakvih prihoda. Mi smo sredinom juna imali samo dve grupe za Grčku i to je sve. Od onda nismo imali nikakve šanse da prodamo bilo kakav aranžman i od tada je naše poslovanje u minusu. Jednostavno nema posla. Jedina pomoć koju smo dobili su minimalci koje su svi generalno dobili, a jedan minimalac ne može da spasi celo poslovanje", smatra Moldvai.
 
On kaže i da je agencija na te iste minimalce morala da plati porez, a da pritom nije imala zaradu kojom bi to mogla da pokrije. Moldvai potvrđuje da je opstanak agencije neizvestan, da zavisi od mnogo faktora, kao i da su bili prinuđeni na sporazumne raskide ugovora sa mnogim radnicima. Ukoliko ne bude bilo ove sezone, kaže direktor "Elnos tursa", moraće da "stavi ključ u bravu".
 
Da su u proteklih 11 meseci svi koji imaju bilo kakve veze sa turističkom delatnošću ugroženi potvrđuje i turistički vodič Milica Lenasi, koja smatra da je netačno da je država pomogla vodičima. 
 
"Postoji nekoliko načina na koje se vodiči angažuju, oni koji imaju preduzetničke firme dobili su pomoć kao preduzetnici, nas ostale koji smo u većini država neće da vidi. Vodiče koji godinama plaćaju porez država ignoriše i stavlja sa strane. Služimo samo za potkusurivanje, a dinara pomoći ni u jednom momentu nismo dobili. Mi smo dostavili sve potrebne papire i dokumentaciju, ne očekujemo mi pomoć za one koji su radili na 'crno', već za nas koji smo u skladu sa svim zakonima plaćali porez", navodi Lenasi za 021.rs.
 
Iako udruženja turističkih agencija već mesecima apeluju na nadležne da se njihovom sektoru pomogne, ta pomoć kako oni navode izostaje. Članica upravnog odbora Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS) Ana Ječmenica za 021.rs potvrđuje da je između 65 i 70 odsto onih koji su pre pandemije radili u turizmu trenutno bez posla. Kako kaže, od početka pandemije ugašeno je oko 200 agencija, čija je primarna delatnost turizam.
 
"Mnogo agencija će po isplati minimalaca, za čije dobijanje je uslov bio da ne otpuštaju radnike, po dobijanju pomoći to i uraditi, a poneki će čak i zatvoriti svoje agencije. Negde od 65 do 70 odsto zaposlenih u turizmu pre korone, više nemaju posao. Neki rade u call centrima, neki čak i u trafikama. Mi smo pre tri nedelje dobili informaciju da je pre Nove godine ugašeno oko 200 agencija u Srbiji. Do marta će taj broj verovatno iznositi negde oko 260 agencija, situacija nikako nije dobra. Pomoć države za agencije i vodiče izostala je u potpunosti, osim jednog dodatnog minimalca za agencije krajem prošle godine, ali neka direktna sredstva nisu uplaćena", tvrdi Ječmenica.
 
Agencije ne mogu da obezbede licencu za poslovanje, ministarstvo ne pomaže
 
Po zakonu o turizmu, agencija koja je "tur operator", odnosno koja realizuje turistička putovanja, mora imati polisu o insolventnosti koja pokriva sredstva, odnosno vraća sredstva putnicima ukoliko se u međuvremenu desi da propadne agencija kojoj su platili za aranžman. Vrednosti polise zavise od broja putnika kojima agencija može da pruži svoje usluge, a one se kreću od 50.000 do 400.000 evra.
 
Na osnovu te polise agencija dobija licencu za rad. One su za agencije u Srbiji istekle 1. oktobra 2020, a osiguravajuće kuće su limitirale broj polisa koje prodaju, jer smatraju posao turističkih agencija veoma rizičnim. Samim tim veliki broj agencija ostao je bez mogućnosti da iste i obezbedi, te i da pružaju svoje usluge.
 
Moldvai tvrdi da uredba o "zamenskim putovanjima" koju je ministarstvo turizma donelo prošle godine, upravo isto to ministarstvo onemogućava, nereagujući na novonastalu situaciju.
 
"Problem koji je nastao kao plod nespretnosti naše vlade i ministarstva turizma kada najveći broj agencija nije mogao da obezbedi polise o insolventnosti kod osiguravajućih kuća zaista je ovu već tešku situaciju za agencije doveo do skoro bezizlazne. Ministarstvo trgovine i turizma nam nije pomoglo da legalizujemo svoje poslovanje. Mi ne možemo da utičemo na to da li će privatna osiguravajuća društva prodati polisu ili ne, a ona nam je uslov za licencu za poslovanje. Iz ministarstva kažu da je to stav osiguravajućih kuća i da država tu ne može da se meša. Mi smo kao članica udruženja (Yuta) napravili novi predlog ministarstvu da se taj deo zakona o turizmu promeni kako bi se i drugim agencijama obezbedilo poslovanje. Mi smo došli u jednu bezizlaznu situaciju jer smo poštujući uredbu Ministarstva turizma doneli odluku o zamenskim putovanjima, a sad oni nama neće da pomognu da obezbedimo licencu kako bi išta mogli i da realizujemo. S jedne strane ti kažu uradi to, a nasuprot tome ti ne pomažu i ne obezbeđuju uslove da to i odrade. Ministarstvo mora da prilagodi svoje zakone vremenskim i tržišnim uslovima", zaključuje Moldvai za 021.rs
 
Direktor "Grand turs" turističke agencije iz Novog Sada Petar Knežević kaže da je njihova agencija takođe bila primorana na smanjenje broja zaposlenih, ali da su do polise o insolventnosti ipak uspeli da dođu.
 
"S obzirom na to da pandemija traje već 11 meseci, činjenica je da je posao značajno opao, u skladu sa mogućnostima za obavljanje ove naše delatnosti i naša agencija je bila prinuđena da smanji broj zaposlenih za 60 odsto. Za većinu smo našli sporazumno rešenje o raskidu ugovora. Naša agencija uspela je da pridobije najjaču licencu, za neograničen broj putnika. Drugi koji nisu uspeli, sada imaju prelazni period da se u APR-u registruju kao posrednici u prodaji aranžmana, oni time zadržavaju svoju delatnost ali kao subagenti. Upravo iz ovog razloga veliki broj malih agencija se sada udružuje, jer nastoje da opstanu u vremenu u kojem je turizam napogođenija delatnost", priča Knežević.
 
Na manjkavost dosadašnjeg pravilnika o licencama ukazuje i Ana Ječmenica iz UTAS-a.
 
"Tek oko 20 odsto agencija je moglo da obnovi licence i samo oni trenutno mogu da se bave svojim poslom. To je pokazalo koliko je stari pravilnik bio manjkav. Danas ili sutra ćemo poslati novi pravilnik kao predlog Ministarstvu i nadamo se da će biti usvojen i da će do leta većina agencija, ili čak sve, moći neometano da funkcioniše", napominje Ječmenica
  • Saša

    24.02.2021 07:59
    Da se nadovežem
    Nije jedini posao koji nestaje novim tehnologijama, stariji pamte koliko je bio dobar posao tv-mehaničara. Gde su sada?
    A da će mnogi propasti veštačkom inteligencijom to je apsolutno sigurno.
    Najočiglednije je,; Konja početkom prošlog veka je bilo koliko i ljudi, a onda je došao traktor. Gde su sada konji?
  • g pen

    24.02.2021 06:58
    Znate sta, ono sto sam ja video sta nude nase agencije i ko od nasih t.j. kakav prevarant vodi smestaj u Grcko na primer, te vase pare je sluzba, pardon drzava vec potrosila.
  • Turista

    23.02.2021 23:16
    Nikad više
    Platio sam 6 meseci unapred svoj aranžman, sad me tretiraju ko keretinu. Te ne može vaučer za sva putovanja, te dobićete pare za dve godine, te sad možda ako bankrotiraju ne dobijem ni prebijenog cvonjka. Ja da finansiram agencije ne pada mi na pamet. Šta je sa parama koje smo uplatili a ne vraćate, to se kao ne računa. NIKADA više neću uplaćivati unapred u ovoj prokletoj zemlji. Želim im da sve do jedne agencije bankrotiraju, a o uslovima rada u istim i platama da ne govorim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.