Ujedinjeni protiv kovida: Mesecima nudimo mere i rešenja, Krizni štab odgovoran za širenje virusa

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) saopštilo je danas da već mesecima upozorava na katastrofalne propuste učinjene tokom pandemije u Srbiji, istovremeno nudeći Ministarstvu zdravlja i Kriznom štabu predloge mera i rešenja, čija bi primena značajno doprinela borbi protiv epidemije.
Ujedinjeni protiv kovida: Mesecima nudimo mere i rešenja, Krizni štab odgovoran za širenje virusa
Foto: Marija Erdelji
Minstarstvo i Krizni štab su se, međutim, "ili u potpunosti oglušili na ove inicijative i predloge UPK ili su neke delimično i neuspešno primenili sa velikim zakašnjenjem", navodi se u saopštenju UPK, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
"U ovom trenutku jasno je svakome da se nalazimo u veoma nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji do koje je došlo zbog neaktivnosti Kriznog štaba, kao i otvorenog kršenja propisanih mera", navodi UPK.
 
Udruženje je u skladu sa trenutnim stanjem predložilo paket mera koji podrazumeva obustavljanje svih skupova i događaja, potpuna obustava rada ugostiteljskih objekata, uz dozvoljenu dostavu na kućnu adresu, obustavu svih sportskih i kulturnih dešavanja i dozvoljen rad samo prehrambenim prodavnicama.
 
Među preporukama UPK su rad od kuće, kretanje u grupama od dvoje na otvorenom (ne računajući decu ispod 12 godina), savet da kućne posete budu samo u urgentnim siutuacijama.
 
Lekari okupljeni u UPK savetuju i da rad vrtića i nižih razreda bude organizovan kao opcija za roditelje esencijalnih profesija, a da se u ostalim slučajevima pređe na online nastavu, kao i da se gradski prevoz koristi samo za esencijalna i neodložna putovanja.
 
"Ovakve mere moraju ostati na snazi konstantno najmanje dve nedelje a optimalno bar četiri da bi imale efekta, sve manje od toga je nesvrsishodno i uzaludno. Potrebno je napraviti i poštovati plan na duži period sa utemeljenim koracima. Ukoliko se ovakve mere adekvatno primene, zatvaranje građana u formi policijskog časa nije potrebno", navodi se u saopštenju.
 
Udruženje je ocenilo da kontradiktornost, nedoslednost i neizvesnost koje karakterišu rad Kriznog štaba direktno utiču na neuspeh u sprovođenju protivepidemijskih mera i "apsolutno niko nema prava da se žali na 'nedisciplinu' građana".
  • Milan Antonijević.

    07.03.2021 09:22
    Nikakve mere neće uticati na sistemsku bolest Covid-19.
  • posmatrač

    07.03.2021 08:13
    !
    Sve ovo miriše na - Sjaši Kurta da uzjaše Murta. Lična odgovornost (kao odraz i kućnog vaspitanja) je esencijalna u očuvanju zdravlja (kako sopstvenog tako i drugih), (urušenog) zdravstvenog sistema i opšteg dobra (ako to još nekome zaista išta i znači). A ovi što se trvu za međusobnu (uglavnom BG) prevlast, znaju zašto ...
  • Kriza

    07.03.2021 07:52
    Da smo slusali UPK od pocetka ne bih se sada nalazili u ovoj papazaniji od epidimioloske situacije. Jedini su ovde sa integritetom i etikom lekarske struke. Nazalost ovde je zdravstvo ugrozeno mesanjem politike JEDNOG ČOVEKA. Twsko da ce korona kod nas tako lako proci. .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija