Organizacije: Žene u Srbiji 8. mart dočekuju u lošijem ekonomskom položaju i diskriminisane

U svetu se danas raznim manifestacijama slavi Međunarodni dan žena kao deo borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca, a organizacije i sindikati u Srbiji ukazuju da je u mnogim aspektima položaj žene u našoj zemlji lošiji nego ranije.
Organizacije: Žene u Srbiji 8. mart dočekuju u lošijem ekonomskom položaju i diskriminisane
Foto: Pixabay
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" povodom 8. marta odgovorno tvrde da je položaj žena u Srbiji sve gori kada je u pitanju njihov ekonomski i socijalni položaj. 
 
"Kao sindikat zahtevamo konkretne poteze vlasti na jačanju radnih prava žena, veće zarade i bolje uslove rada, zabranu nenajavljenog prekovremnog rada zbog navodnog obima posla, uvođenje zabrane rada nedeljom, kao i pravo na porodicu i majčinstvo bez ikakvog uslovljavanja", navodi Sloga. 
 
Ukazuje da je ravnomerno jačanje ekonomskog, socijalnog i političkog položaja žene u Srbiji godinama unazad u senci feminističkih pogleda i promovisanja rodne ravnopravnosti, a najveći pomak se vidi u učešću žena u političkom životu.
 
"Ipak, u tome učestvuje veoma mali broj u odnosu na ogromnu većinu koja radi za minimalnu zaradu i uz minimum radnih i ljudskih prava, dok je potpuna tragedija u činjenici da na čelu Vlade Srbije i čak 10 ministarstava imamo žene kod kojih ne vidimo konkretne rezultate u osnaživanju radnih prava zaposlenih žena. Takva ocena nije isključivo samo naša već je vidljiva i u realnosti u kojoj živimo i iz negativnih izveštaja i ocena domaćih i međunarodnih institucija o stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji, u čiji korpus spadaju i radna prava", smatra Sloga.
 
Organizacija Mreža žena protiv nasilja upozorila je javnost i državne institucije na brojne primere koji ukazuju na situacije da su žene diskriminisane i neravnopravno tretirane članice društva.
 
"Broj žena ubijenih u partnerskom i porodičnom nasilju ne smanjuje se značajno, a nadležne službe i pravosudni organi često nemaju brz i adekvatan odgovor na nasilje nad ženama", ističe u saopštenju ta organizacija.
 
Naglašava da se beleži sve veći broj poziva koji upozoravaju na nasilje, ali izostaje pravovremena reakcija institucija.
 
"Slučajevi seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja sve su učestaliji, a kazna za počinioce tih teških krivičnih dela izostaje u odgovarajućem roku", navodi u saopštenju Mreža, ukazujući i na brojne greške u medijskom izveštavanju o toj vrsti nasilja, a istovremeno na kratak put do novog nasilja nad žrtvom zbog izostanka reakcije institucija na nepoštovanje niza zakona.
 
Ukazano je da u ženama u Srbiji ugrožena i radna prava, najpre neprimenjivanjem postojećih zakona, uz "bezbroj primera da ih poslodavci svakodnevno i nekažnjeno krše" jer žene ostaju bez posla zbog trudnoće, negovanja dece ili roditelja, diskriminisane su zbog izgleda i godina, zarađuju manje i teže dolaze do rukovodećih pozicija.
 
Inicijativa žena Srbije je istakla da će slaviti Dan žena kada više ne bude strategija, projekata i radnih grupa protiv diskriminacije, jer ćemo tada živeti ravnopravnost.
 
"Neznatni su uticaji postojećih javnih politika, projekata i raznih aktivnosti na život građanki u Srbiji, a borba protiv diskriminacije je i dalje mrtva reč na papiru", upozorila je ta organizacija.
 
Inicijativa žena Srbije ocenjuje da u Srbiji nema kompetentnih kadrova u državnoj upravi, koje mogu da obezbede sprovođenje dokumenata javnih politika, da "preobučeni kadrovi" u organizacijama civilnog društva i dalje borbu za ženska prava vode na konferencijama i lepo napisanim zbornicima, a da političarke vulgarizuju bilo kakav pokušaj napretka i davanja šanse politici nediskriminacije žena.
 
"Svojim (ne)činjenjem oduzimaju šansu mladima u Srbiji i novinari i vaspitači i kreatori igrica i nastavnici, jer ravnopravnost je jednakost u porodici, vrtiću, školi, medijima...jer ravnopravnost se živi", zaključuju u Inicijativi žena Srbije.
 
Međunarodni Dan žena ustanovljen je u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Inicijativu za taj praznik dala je nemačka feministkinja i članica socijalističke stranke Klara Cetkin, a prvi Dan žena proslavljen je 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj.
 
Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.
 
Prva proslava Dana žena u Srbiji održana je 1914. godine.
  • Shimmy

    08.03.2021 11:10
    Kmeeee
    Dok jedni muskarci masovno dizu ruku na sebe, a drugima odsecaju glave ili ginu na gradilistima, neke debelo uhlebljene koriste priliku da se oglasavaju, a ne cine nista da bi se istinski popravio polozaj najsiromasnijih u ovoj zemlji.

    svima je tesko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.