Sindikat priprema tužbe protiv države zbog neplaćenog rada nastavnika preko norme

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, koji na nivou pokrajine ima više od 4.000 članova u oko 150 obrazovnih ustanova, najavljuje pokretanje sudskih postupaka zbog rada nastavnika i učitelja preko norme tokom epidemije, od početka školske godine.
Sindikat priprema tužbe protiv države zbog neplaćenog rada nastavnika preko norme
Foto: Pixabay
Kako za 021.rs navodi predsednik ove organizacije Dušan Kokot, nastavnici i učitelji od početka školske godine "rade kao dragstor" i u zbunjujućim i nejasnim okolnostima koje Vlada Srbije propisuje kroz odluke Kriznog štaba, a za koje nije poznato da li su političke ili zdravstvene prirode.
 
"Pisali smo ministru prosvete i Kriznom štabu i tražili objašnjenje - zašto su samo viši razredi prešli na onlajn nastavu, a ne i niži razredi, pa se dva dana kasnije spominje da će od ponedeljka i niži razredi preći na onlajn nastavu. Ko je to odlučio? Pritom je potpuno jasno da je politička odluka da vrtići rade redovno jer roditelji nemaju kome da ostave decu, iako je i ta oblast mogla da se uredi. Ugroženi su i vaspitači i deca, ali država izgleda da ne pronalazi drugo rešenje", kaže Kokot.
 
Odeljenja u nižim razredima osnovnih škola podeljena su u dve grupe, uz ostavljenu mogućnost roditeljima da biraju da deca pohađaju nastavu onlajn. U višim razredima se radila kombinovana nastava, sa nedelju dana rada. Kokot kaže da nastavnici i učitelji ulažu ogromnu energiju u nastavu - prvo rade četiri sata sa jednom grupom đaka, pa istu nastavu prolaze sa drugom grupom, da bi stigli kući predveče i onda radili nastavu onlajn za učenike koji je tako pohađaju. 
 
"Naravno, niko nema nikakav dodatak na platu i nezadovoljstvo je veliko. U vrtićima je osnivač lokalna samouprava i tu situacija zavisi bukvalno od lokala do lokala. Neki vrtići traže izjave roditelja da li su zaposleni, neki ništa ne traže, neki gradovi imaju dovoljno prostora, ali Beograd i Novi Sad recimo nemaju dovoljno prostora. Kvalitet nastave nije isti i jasno je da su ocene potpuno pogrešan pokazatelj usvojenog znanja, a da li deca onlajn nastavu doživljavaju kao nastavu ili kao raspust je pitanje za njih", smatra naš sagovornik.
 
On ističe, prema njegovom mišljenju, najveći propust države. Naime, plan i program nije menjan, iako su uslovi odvijanja nastave potpuno drugačiji, što nije nikome donelo ništa dobro, a ponajmanje znanje deci.
 
"Od nastavnika i dece se očekuje da odrade sve ono isto kao u školi - kako? Vidimo i da će mala matura biti ista. Ne znam kako će to da izgleda i kakvi će rezultati biti, videćemo, ali posledice ovakvog odvijanja nastave se ne mogu, kao ni bilo kakvi rezultati u obrazovanju, meriti danas. Za 10 godina ćemo videti rezultate ovog perioda. Učitelji su izneli stravičan teret od septembra bez ikakvog dodatnog prihoda i zato ćemo videti šta sudovi misle. Pripremamo se za tužbe od početka školske godine i prvo ćemo pokrenuti nekoliko 'pilot-tužbi' kako bismo opipali puls sudova, a potom idemo na masovne tužbe za rad preko norme", najavljuje Dušan Kokot iz NSPRV za 021.rs.
 
Podsetimo, predsednica Vlade Ana Brnabić u utorak je poručila da će učenici nižih razreda osnovnih škola "verovatno od ponedeljka bar na nedelju dana preći na onlajn nastavu".
 
"Vrtiće ne možemo da zatvorimo, tako da oni nastavljaju da rade, ali je potreban maksimalan oprez i poštovanje mera. Ako postoje vaspitači i vaspitačice koji još nisu vakcinisani, pozivam ih da nam se obrate kako bi primili cepiva što pre", rekla je Brnabić.
  • Nana

    08.04.2021 15:23
    prosveta
    Radim u prosveti i imam fond od 30%.
    Bude mi žao sebe kad vidim da nastavnici koji imaju fond preko 100% jer su miljenici direktora i opštine i koji NIŠTA ne rade. Glavni "zadatak" im je da prekopiraju link sa rts planete učenicima u viber grupu.

    A ja za 6 časova nedeljno ubijam se od priprema da bi učenici naučili i savladali gradivo.
  • Draža

    21.03.2021 14:46
    Isti ti roditelji rade za mnogo manju platu nego isti ti nastavnici.Isti ti roditelji su ugroženiji,jer uglavnom rade sa 200-500 ljudi u smeni.I isti ti roditelji nemaju raspust dva meseca,pa svaki praznik slobodno,plus godišnji odmor,i još moraju da rade sa svojom decom jer u školi ništa ne nauče,tj nema objašnjenja,ispredaju,i kući.
  • Muž od učiteljicu

    20.03.2021 18:16
    danko.melovic@gmail.com
    Najgore prolaze supružnici od prosvetnih radnika..imaš ženu koja je po ceo dan na računaru,da radi na berzi,bio bi milioner..živa istina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.