Brnabić o predlogu frilenserima: Velike pogodnosti za rešavanje dugovanja

Vlada Srbije ponudila je danas predstavnicima frilensera model koji podrazumeva velike pogodnosti za rešavanje dugovanja, a pre svega uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema kojem bi oko 80 odsto frilensera bilo oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa, saopšteno je danas.
Brnabić o predlogu frilenserima: Velike pogodnosti za rešavanje dugovanja
Foto: 021.rs
Premijerka Ana Brnabić danas je u odvojenim sastancima sa predstavnicima frilensera i preduzetnika Srbije i sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu, Ministarstva finansija i Poreske uprave, predstavila rešenje čiji je cilj "zaštita socijalno najugroženijih kategorija i maksimalno olakšanje obaveza uz očuvanje poreskog sistema Republike Srbije", saopštila je Vlada.
 
Ponuđeni model podrazumeva uvođenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godišnje, prema čemu bi oko 80 osto frilensera bilo oslobođeno plaćanja bilo kakvih poreza i doprinosa, pri čemu bi Poreska uprava utvrdila iznos obaveze bez obračuna kamate za period pre donošenja rešenja, navodi se u saopštenju Vlade.
 
Poreske obaveze će, kako je predviđeno, moći da budu plaćene u periodu od 10 godina.
 
Brnabić je objasnila da model takođe predviđa i da će svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani troškovi u iznosu od 43 odsto ostvarenih prihoda, uključujuči i neoporezivu sumu, čime se još dodatno umanjuje utvrđeni iznos obaveze.
 
Prema predlogu Vlade, od 1. oktobra ove godine priznavaće se normirani troškovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara mesečno, koji će biti oslobođeni poreza i doprinosa, što bi značilo da će mnogo veći broj ljudi moći da, bez ikakvog opterećenja, ostvari dodatne prihode. Prihvaćen je i predlog da se porezi i doprinosi, počev od 1. oktobra, obračunavaju kvartalno, umesto na mesečnom nivou.
 
Brnabić je rekla da je, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlada oformila tim koji je pripremao predlog tog rešenja, "vodeći se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugrožen a da, sa druge strane, zakonske obaveze prema državi budu ispunjene“ i da „pravila za budući period budu potpuno jasna", navodi se u saopštenju Vlade.
 
Predstavnici Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije su, kako je istaknuto, rekli da će se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 časa, dok su predstavnici Udruženja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zarađivali veće iznose treba retroaktivno osloboditi plaćanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine.
 
Novi predlog koji je iznet pred frilensere je gori od prethodnog, poručilo je Udruženje radnika na internetu nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Vlade, zbog čega najavljuju protest za 24. april, o čemu opširnije čitajte OVDE.
  • Halion

    31.03.2021 23:31
    Okej, ajde da uradimo malo matematike. 219600 dinara podeljeno na 12 je 18300 - dakle toliko frilenser sme da zarađuje mesečno, da bi mu se oprostili porezi.

    Ako slučajno zarađuje 18301 dinar mesečno, znači da ovo za njega ne važi i da mora da krene da otplaćuje. Poreska stopa je 40%. Znači mora da plati unazad te poreze koje je trebao da plaća 40%, i mora od sad da daje isto 40% - pa dok ne otplati - ne uzevši u obzir bilo kakve kamate.

    Znači pod pretpostavkom da će svaki mesec da otplaćuje deo duga, i da od sad redovno plaća poreze, on će da daje 80% svojih prihoda mesečno. Pod pretpostavkom da su mu mesečna primanja 18301 dinara, ostaje mu 3660.2 dinara da jede, plaća račune, stan i tako dalje.

    Znači ovim postupkom Brnabićka ustvari kaže da u Srbiji može da se preživi sa 3660 dinara na mesečnom nivou bez obzira na sve ostale faktore? Je l' sam dobro razumeo? Ako ne, neka me neko ispravi, evo bukmarkovaću vest i pratiću komentare, slobodno mi kažite ako nisam u pravu
  • /

    31.03.2021 07:40
    /
    manji porez na 200e je losije resenja zato sto bi po najavama od prosle godine 200e bilo neoporezovano
    @frile
    ne, to su oni koji rade 20 sati dnevno da bi zaradili novac. 'zaradili' u pravom smislu reci
  • Podrska

    30.03.2021 22:42
    Freelancerima
    Podrska od nas napacenih i ojadjenih u privatnon sektoru. Samo napred, ponosni smo na vas. Ponosan je svako sa iole mozga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija