Pilot-istraživanje: Nijedan revakcinisani pacijent nije umro, mali broj njih završi u bolnici

U Kliničko-bolničkom centru "Bežanijska kosa" dosad nije umro nijedan pacijent koji je revakcinisan, pokazalo je pilot-istraživanje koje je do sada obuhvatilo 300 pacijenata.
Pilot-istraživanje: Nijedan revakcinisani pacijent nije umro, mali broj njih završi u bolnici
Foto: 021.rs
Među umrlima su isključivo pacijenti koji nisu primili vakcinu, navodi za Blic dr Marija Zdravković, direktorka ove zdravstvene ustanove.
 
"Revakcinisani hronični bolesnici ili nisu razvili tešku kliničku sliku ili su se, ako je došlo do razvoja bolesti, vrlo brzo oporavili. Niko nije završio na respiratoru", kaže dr Zdravković.
 
Inače, mali broj revakcinisanih uopšte završi u bolnici, a ako lekari procene da je potrebna hospitalizacija, to je uglavnom zbog drugih hroničnih oboljenja.
 
"Imamo četvoro pacijenata koji su revakcinisani pre šest nedelja. Svi imaju preko 70 godina, niko nema zapaljenje pluća, a zadržali smo ih samo zbog hroničnih bolesti koje imaju", objašnjava za Blic dr Zdravković.
 
Informacija da virus u ovom piku posebno pogađa mlađu populaciju nema veze s godinama starosti, već, kako kaže, isključivo s tim što su, za razliku od mladih ljudi, stariji masovno poslušali lekare i vakcinisali se
 
"Imate starije ljude, hronično bolesne čija su pluća zbog korone nisu zahvaćena, a s druge strane u ovom trenutku se borimo za dečka koji ima 27 godina i čija su pluća zahvaćena 85-90 odsto. On je sad na ozbiljnoj ventilatornoj podršci i dajemo sve od sebe da ne završi na respiratoru", navodi sagovornica Blica.
 
Direktorka KBC apeluje na sve građane da se vakcinišu. Kaže da su se ona i svi članovi njene porodice vakcinisali, kao i da joj se često obrate ljudi koji joj kažu da ne mogu da prime vakcinu zbog neke hronične b olesti, a da se uopšte nisu konsultovali sa svojim lekarom.
 
"Hronični bolesnici su najosetljiviji i upravo oni treba da se vakcinišu. Vakacinom drastično povećavaju šanse da se izvuku bez posledica i teže kliničke slike", zaključuje dr Zdravković.
  • Nada

    07.04.2021 11:46
    Šta je istina?
    Svakako sam za vakcinisanje protiv kovida. Ali šta je sa onima koji su, uprkos vakcinisanju, izgubili život od korone? Samo da podsetim: Balašević, Zafir Hadžimanov, Tozovac...!
    Bilo bi pošteno a i korisno, da neko od virusologa prokoment. i takve slučajeve. Istina, kakva god da je, uvek je korisnija od zataškavanja.
    Upravo sumnja izaziva otpor i ima za pisledicu da se ne veruje nikom. A ni to nije dobro.
  • Iva

    03.04.2021 14:01
    Tačno 5 nedelja posle revakcine pozitivna na kovid bez temperature i sa blagom prehladom koja je prošla za tri dana. Hvala vakcini!
  • Bojan

    02.04.2021 14:36
    @Novosadjanka

    Aj lagano na tviter, pa i ti da fasuješ krivičnu za širenje lažnih informacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.