Kakve kazne prete lekarima antivakserima u Srbiji?

Protiv doktora koji javno govore negativno ili dvosmisleno o vakcinaciji, Lekarskoj komori Srbije stiglo je desetak prijava od početka epidemije.
 I oni koji nisu medicinske struke, neretko iznose stavove o vakcinaciji, dele vesti o tome, često na društvenim mrežama. Zbog sumnje da su svojim objavama počinili krivično delo širenja panike, nedavno je privedeno nekoliko osoba.
 
Da li ste za vakcinaciju ili protiv nje, stvar je ličnog stava. Međutim, kada ga delite sa drugima, važno je da od prava na slobodu mišljenja i izražavanja ne skliznete u krivično delo izazivanja panike i nereda, piše RTS.
 
"Mora da se pravi razlika između drugačijeg mišljenja, naučnog, stručnog, i lažnih vesti. Jedna stvar je, na primer, kad neko iznosi neke naučne radove poznatih stručnjaka, a drugo je kad neko izmisli nešto. Na početku su možda neke ovakve ili onakve vesti mogle da izazovu paniku kod nas, međutim, sad već posle ovoliko vremena, svi već imamo, ja tako mislim, da svi već imamo neki izgrađen stav", smatra advokat Zora Dobričanin Nikodinović.
 
Njen stav je da tužilac teško može da dokaže najpre da je neko svesno širio lažne vesti ili tvrdnje, a potom da je time izazvao paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira, ili značajnije ometanje sprovođenja odluka državnih organa.
 
"Ukoliko tužilaštvo i državni organi reše da primene taj neki represivni sistem, jako mora da vodi računa o tome jer on to mora da dokaže. Ja postavljam pitanje iz kog razloga samo društvene mreže, vi imate situaciju da se određeni medicinski stručnjaci pojavljuju na raznim televizijama, iznose svoje mišljenje sasvim slobodno i ne vidite da se postavlja pitanje eventualno njihove krivične odgovornosti i kakav efekat to ima pre svega na građane, to je ono što je suština cele priče, znači ne može neko da ima pravo na slobodu govora, a neko da nema", ističe Lidija Komlen Nikolić iz Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.
 
O tome jesu li doktori svojim rečima o vakcinaciji povredili etički kodeks i ugled profesije, može da presudi Sud časti Lekarske komore. Sankcije su od opomene, preko novčane kazne, do oduzimanja licence najviše na pet godina. Kažnjenih od početka epidemije za sada nema.
 
"Ne, zato što Sud časti funkcioniše po opštem upravnom postupku, a rokovi za to su značajno duži, jednostavno procedura sprovođenja samog postupka zahteva mnogo više vremena. Sud časti može da razmatra svaki predmet, ono što je bitno da li će taj predmet, kako je predstavljen Sudu časti, obuhvatiti ono što je delokrug rada Lekarske komore ili izaći na teren nečega što je predmet Krivičnog zakona, a onda je to problematika civilnog suda", ukazuje Milan Dinić iz Lekarske komore Srbije.
 
I izjave svih onih koji pozivaju na vakcinaciju nekada mogu da nas uznemire.
 
"Svi smo već u velikom stresu i vrlo je važno sve, i dobre i loše vesti, saopštavati na miran način, bez panike", ističe Zora Dobričanin Nikodinović.
 
"Niko od nas se nije školovao za javne nastupe i to može da bude otežavajuća okolnost nekada, ali smatram da zaista u ovoj situaciji svi treba da budemo umereni i naslonjeni na struku i profesiju", dodaje Milan Dinić.
 
Za krivično delo izazivanje panike i nereda zaprećena kazna je do tri godine zatvora. Do pet, ako se počini preko medija, na društvenim mrežama, javnim skupovima.
  • Vladan

    11.04.2021 12:28
    @w/e

    To je u suštini lista stvari koje je trebalo naučiti u osnovnoj školi i čije postojanje vas ponavljače iznenađuje čitav život.
  • @NS

    10.04.2021 16:49
    Nije tačno
    Čim ja, koji nemam nalog na društvenim mrežama, znam ko je dr Stojković i da nije ni epidemiolog ni virusolog već psihijatar, koji godinama priča protiv svih vakcina i podigla je paniku.
  • Mii

    10.04.2021 15:24
    Koliko ste prepuni dezinformacija vi komentatori. Nema naučnih studija da vakcina deluje, ali zato sigurno ima da ne deluje. 15% vakcinisanih doktora, ma dajte.
    Pitanje za sve, što se niste digli i branili svoju decu (mene) kad smo u šestom razredu primali 3 vakcine protiv hepatitisa B, koji nije smrtonosna bolest? Te su provene, jel da? To je spika za to? Pa ne znam kad su proizvedene, ali sad se daju bebama, a nama su davali u šestom razredu, znači da su nove i da deca rođena krajem 20. veka nisu dobila kao bebe.
    Hajde pustite šarlatane koji vas ubeđuju da su vakcine loše, skupite hrabrost, bocnite se i da se vratimo u normalan život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.