Advokati porodice devojčice koju je usmrtio sin Željka Mitrovića pokrenuli peticiju za oštrije kazne vozačima

Advokati porodice Andree Bojanić, koju je automobilom usmrtio Aleksandar Mitrović, sin vlasnika Televizije "Pink" Željka Mitrovića, pokrenuli su peticiju kojom traže da se pooštre kazne za bahate i neodgovorne vozače, a građani koji žele da učestvuju, sada mogu preko interneta da podrže akciju tako što će dati svoj potpis.
Advokati porodice devojčice koju je usmrtio sin Željka Mitrovića pokrenuli peticiju za oštrije kazne vozačima
Foto: 021.rs
Ova akcija je najavljena na nedavnoj promociji knjige "Andrea Bojanić - Zločin bez kazne", a građani je sada svojim potpisom mogu podržati onlajn.
 
Inicijativnom se predlaže promena odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i Krivičnog zakonika Srbije. Sastavili su je advokati Danko Cvejić i Nenad Janković, kao i novinar Filip Mladenović, priređivač knjige zajedno sa Andreinim ocem Savom Bojanićem.
 
"U Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima predlažemo izmenu članova 43 i 44 na taj način što će opšte ograničenje u naseljenim mestima biti 30 km/h umesto dosadašnjih 50 km/h i opšte ograničenje na autoputevima 100 km/h umesto dosadašnjih 130 km/h", navode autori i dodaju: "Takođe, predlažemo izmenu i člana 330 stav 1 ZOBS-a u smislu da će vozači biti kažnjavani za navedene prekršaje u tom članu i zatvorskom i novčanom kaznom, a ne kao do sada, ili zatvorskom ili novčanom kaznom."
 
U Krivičnom zakoniku Srbije, kako navode, predlažu izmene u smislu pooštravanja kazni i to:
 
- U članu 297, stav (2) umesto od dve do 12 godina zatvorske kazne, ako je nastupila smrt jednog ili više lica, predlažemo strožu kaznu zatvora od pet do 15 godina, kao za ubistvo.
 
- Kazna za nasilničku vožnju sa smrtnim ishodom - 30 godina zatvora.
 
- Uvodi se kazna: trajna zabrana upravljanja motornim vozilom.
 
Kako navode, uvereni su da će hitnim usvajanjem i doslednom primenom ovih izmena zakonskih odredbi biti spaseno mnogo ljudskih života u Srbiji, a naročito dece, i da žrtva Andree Bojanić i mnogih drugih neće biti uzaludna.
 
Peticiju možete podržati OVDE.
  • Matrix

    21.04.2021 05:49
    30 km/h i 100km/h ???
    Jel treba 2 sata ranije da ustanem, da bih sa 30 na sat stigao na posao? Da mi auto trosi gorivo u malim stepenima prenosa? Koliko bi tada bio zakrcen jedan Novi Sad???

    I 100 km na sat na AUTO PUTU, gde nema ni pesaka ni biciklista?
    Pa 130 je MALO, s obzirom na razvoj tehnologije za bezbednost!
    Automobili danas javljaju kada se priblizite beloj traci, javljaju da se put pred vama zakrece, gledaju vase oci da li gledate na put, automatski usporavaju ako je vozilo ispred vas sporije!

    Ja jesam za pravdu, i adekvatnu kaznu za ruzicastog sina,
    Ali ovo veze s mozgom nema!!!
    Elektricna invalidska kolica mog prijatelja razvijaju 25 km/h!
    OVO JE IDIJOTIZAM!
  • Mile

    21.04.2021 00:00
    Trebalo bi odvojene peticije da naprave, ovako ce im sve propasti zbog ogranicenja brzine.
  • Wow

    20.04.2021 14:21
    Just wow
    30km/h jel ste realni ? XD

    50 je svakako malo ogranicenja su nam niska svuda a ti imbecili poput navedenih u tekstu su isli bar 130+ nasnifani/pijani kako ko....i nebitno je poptuno sta pise u zakonu za njih.

    Kad bi tako nesto usvojili ne bi niko vozio - kako voziti 30km/h prva u leru ?
    ....kretenski....


    Strozije kazne - da.

    Ali manje vise ni to nece imati uticaja nikakvog... prvo treba da ne bude korumpirano sudstvo do srzi pa da delo kvalifikuje i osudi najblaze moguce uz nanogice kao najgoru kaznu...pa onda

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.