Korisnicima domova za stare dozvoljen izlazak, nevakcinisani po povratku moraju u karantin

Više od 80 odsto korisnika gerontoloških centara je vakcinisano protiv virusa korona, izjavila je danas ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.
Korisnicima domova za stare dozvoljen izlazak, nevakcinisani po povratku moraju u karantin
Foto: 021.rs
Ona je navela da su posete domovima za stare i izlasci štićenika dozvoljeni, ali da je za one koji nisu vakcinisani obavezan karantin po povratku.
 
Kisić Tepavčević je kazala da ima gerontoloških centara u kojima su svi korisnici vakcinisani i dodala da je to uslovilo povoljnu epidemiološku situaciju, kao i da je trenutno 237 korisnika pozitivnih na korona virus i da većina ima asimptomatske oblike infekcije.
 
Dodala je da se poslednjih meseci u gerontološkim centrima svake nedelje korisnicima rade antigenski testovi i otkrivaju asimptomatski oblici infekcije.
 
"Nekada se otkrije da su i oni koji su revakcinisani pozitivni na antigenski test, pa se iz predostrožnosti hospitalizuju, ali po pravilu nemaju nijedan simptom i dobri su im nalazi. Pokazuje se koliko je i u toj najosetljivijoj grupi vakcina efikasna", rekla je Kisić za TV Prva.
 
Ministarka je kazala da su posete u domovima i izlasci korisnika na duže od 24 sata dozvoljeni uz posebne preporuke.
 
"Ukoliko u domu nema nijednog novog slučaja u poslednje dve nedelje, korisnici mogu da izađu i provedu sa porodicom nekoliko dana i za njih nije obavezan karantin po povratku. Oni koji nisu vakcinisani po povratku u kolektiv moraju u dvonedeljni karantin", rekla je Kisić Tepavčević.
  • Dragana Vidakovic

    28.04.2021 22:08
    Ne zamisliva bol
    Moju baku koja je bila jako stara i nemoćna nisam videla 8 meseci. Jedva ste nam dozvolili poziv da je povremeno cujemo jer nije vise mogla sama da se javi. Angažovali ste socijalne radnike koji nista nisu radili. Sramota i toliko laži. Molila nas je i preklinjala a vi ste još više bili drski. Klonula je tako bespomocna sama, govorila je da je dusa boli pa da li je to humano? Zao mi je sto je nisam dovela kuci dok je ona govorila borite se da se vidimo i nadala se da cemo se opet videti. Takav dom na novom naselju u Novom Sadu nista nije uradio. Psihički i fizički i mentalno je pala. Sklopila je oci sama 11.11.2020 a da nas nije ni videla. Od cega ste je zaštitili? Ovo je pakao mucenja zatvor horor
  • Nije dozvoljen

    28.04.2021 17:53
    Naslov ne odgovara istini
    9.4.2021. Darija Kisic Tepavcevic je poslala Preporuku domovima da vakcinisani ljudi mogu da izadju iz zgrade i na dan, "dnevni izlazak", da se preporucuje da ne idu u guzvu, da idu sa srodnicima sopstvenim automobilom, ne javnim prevozom,. .. (sve sto bi svako normalan i radio). Gerontoloski centar Novi Sad ni danas 28.4.2021. ne dozvoljava niti je osoblje upoznato da je dozvoljeno da stari izadju van zgrade po podne. Osoblje zna samo da je neka grupa korisnika "pre neki dan" isla uz pratnju (kao zatvorenici na robiji) da se proseta ispred zgrade. Termin za poseti u zgradi nije moguce dobiti u danima vikenda, ni radnim danom po podne. Korisnici izgleda posyoje samo od 9h do 15h radnim danima kad to zaposlenima odgovara.
  • Mira i Marko

    28.04.2021 17:33
    Socijalni radnici na Novom Naselju ,molimo vas da obezbedite posjetu vakcinisanim nepokretnim korisnicima ,vi nama familiji korisnika se obraćate na dosta drzak način za bilo kakvo pitanje a mi to plaćamo to nije besplatno ako nemožete u kolektivu rešiti posjetu mi ćemo se obratiti ministarstvu i navesti gde je problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija