Uprava za veterinu: Meso zaraženih svinja nije dospelo u prodavnice

Sve životinje zaražene afričkom kugom svinja iz istočne Srbije su eutanazirane u skladu sa propisima i ni u jednom slučaju nije postojala mogućnost da takvo meso dospe u prodaju.
Uprava za veterinu: Meso zaraženih svinja nije dospelo u prodavnice
Foto: Pixabay
To je izjavila direktorka Uprave za veterinu Emina Milakara.
 
Ona je demantovala glasine koje se šire društvenim mrežama da je veliki broj svinja zaražen i da se čak u pojedinim trgovinskim lancima pojavilo meso tih životinja.
 
"Ni u jednom slučaju nije postojala mogućnost da meso od takvih životinja dospe u prodaju. Vrlo neprijatno je kada pročitate na društvenim mrežama glasine da se takvo meso prodaje. Neka im služi na čast kad tako mogu da pišu i da dovode u zabludu naše potrošače. Ja sa ovog mesta mogu odgovorno da tvrdim da nijedna jedina životinje nije mogla da dospe na liniju klanja, a da je bila zaražena afričkom kugom", rekla je Milakara.
 
Naglasila je da država ima mehanizme kojima uvek može da reaguje na vreme.
 
"Imamo Nacionalni krizni centar, regionalni krizni centar i lokalni krizni centar, a u okviru toga postoje četiri naša instituta koja reaguju u kriznim situacijama", rekla je direktorka Uprave za veterinu.
 
Ona je podsetila da se Srbija od 2019. bori sa ovom bolešću čija su izvorišta u susednim Rumuniji i Bugarskoj, a što je našim uzgajivačima svinja donelo brojne probleme.
 
"Reč je o pograničnim opštinama u Pirotskom, Nišavskom i Zaječarskom okrugu, ali zahvaljujući naša četiri centra mi smo taj problem rešili. Bilo je i manjih i većih žarišta, ali je odrađeno u skladu sa svim propisima koje koristi ceo svet zahvaćen ovom pošasti. Sprovedene su mere humane eutanazije, kako se rešavaju ovi slučajevi", izjavila je Milakara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.