U Srbiji više od dva miliona nelegalnih objekata, vlasnici za legalizaciju imaju još dve godine

Novi zakon o legalizaciji trebalo bi da omogući da se u što kraćem roku ozakone bespravno izgrađeni objekti, kojih je u Srbiji skoro dva miliona, uz minimalnu cenu i jedan dokument.
U Srbiji više od dva miliona nelegalnih objekata, vlasnici za legalizaciju imaju još dve godine
Foto: 021.rs
Veliki broj vlasnika nekretnina koji su podneli zahteve za legalizaciju svojih objekata još pre nekoliko godina, na rešenje još uvek čeka.
 
Prema trenutno važećem Zakonu o ozakonjenju iz 2015. godine, koji je dopunjen 2018, divlja gradnja je krivično delo i takav objekat mora da se ukloni.
 
Ipak, sudeći po stanju na terenu to je "mrtvo slovo na papiru", jer su lokalne samouprave donele svega 7.640 rešenja o njihovom rušenju.
 
Legalizacija u velikim centrima uglavnom stoji, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu legalizovano je tek nekoliko procenata ukupno izgrađenih objekata.
 
Rok za legalizaciju objekata pet godina
 
Zakonom o ozakonjenju objekata predviđeno je da svi objekti izgrađeni bez izdatog rešenja o građevinskoj dozvoli ili rešenja o odobrenju izvođenja radova posle 27. novembra 2015. godine, nisu predmet ozakonjenja u skladu sa odredbama zakona i nadležni građevinski inspektor trebalo bi za te objekte da donese rešenje o rušenju.
 
S druge strane, objekti koji su u postupku legalizacije ne mogu biti prometovani, notari ne overavaju kupoprodajne ugovore do okončanja postupka, a rok za ozakonjenje je 2023. godina. Poslednjim izmenama i dopunama Zakona iz 2018. godine predviđeno je da započeti postupci ozakonjenja moraju da se završe u roku od pet godina, dakle do 2023, a u suprotnom se izdaje rešenje da se zahtev za legalizaciju odbija.
 
Međunarodna zajednica definisala faze legalizacije
 
Kako navode stručnjaci, pitanje legalizacije nekretnina je vrhunska svetska tema, kako politička i socijalno-ekonomska, tako i ekološka i urbanistička. Ovaj problem postoji na svim kontinentima, a više od 50 miliona stanovnika samo u Evropi živi u nelegalizovanim objektima. Reč je o složenom problemu i još uvek ne postoji jednoznačno rešenje.
 
Međunarodna zajednica intenzivno radi na rešavanju problema nelegalnih objekata i faze, odnosno koraci u ovom procesu već su definisani.
 
Počinje se od izrade i pripreme strategije legalizacije, zatim sledi priprema okvira za samu realizaciju procesa, nakon čega dolazi legalizacija i aktivnosti nakon nje. Sve te faze treba predvideti novim zakonom.
 
Na kraju sledi naplata, odnosno plaćanje legalizacije. Kao rezultat celog procesa trebalo bi da dođe do revidiranja i unapređenja urbanističkih planova i regulative, unapređenja vodova infrasrukture, kao i sprečavanja nove nelegalne gradnje.
 
Direktorka oglasnog portala Nekretnine.rs Anita Pešić podseća da je od novembra 2018. godine stopirana prodaja nekretnina koje su u procesu legalizacije i notari ne overavaju takve ugovore.
 
"Dokle god se taj proces ne okonča, vlasnici takvih nekretnina onemogućeni su da ih prodaju. Definitivno bi ubrzanje donošenja rešenja o ozakonjenju stambenih objekata obogatilo trenutnu ponudu nekretnina, a što je raznovrsnija i veća ponuda, probudiće se i oni kupci koji čekaju i premišljaju se, pa će biti i više kupoprodaja nego što ih ima trenutno. Svakako sa većom ponudom nekretnina nadamo se i stabilizaciji cena kvadrata", ocenjuje Pešić za Blic.
 
Ona dodaje i da trenutno na tržištu nekretnina manjka stanova za prodaju, a posebno onih koji nisu novogradnja.
 
"Nisu svi u mogućnosti da kupuju novogradnju, prosečna porodica koja diže stambeni kredit gleda da se što manje kreditno zaduži. Različite su i potrebe ljudi, nekome znači svaki kvadrat više i isplativije mu je da kupi više kvadrata u starogradnji, pa da stan adaptira po svojim potrebama, a neko neće da ulaže u renoviranje kupljenog polovnog stana i želi da se useli u potpuno nov stambeni objekat. Trenutno ni jedne ni druge ponude nema dovoljno na tržištu", zaključuje Pešić.
  • Mihajlo sa sela u Vo

    08.12.2022 10:14
    Od 2017 predato sve u opstinu Kula u Vojvodini od projekta pa do svih mogucih papira i vec ulazim u sestu godinu nista nije reseno placam redovno porez i odvodnjavanje i nemogu ni da legalizujem kucu niti da je ozakonim odlaz cesto u opstinu niko nikada nije pogledo nijedan papir koje posedijem niti mogu da dobijem bilo kakvu informaciju od katastra zasto nemogu da se to resi za sve ove godine . Niko nece ni da me primi nego zena koja radi na prijavnici mi kaze da nemogu ni kod koga da odem od pretpostavljenih da mi objasni sta je problem oko legalizacije. Sada sam angazovo geometra privatnog i opet nemoze da se ozakoni i zbog toga sam pozvao Republickog inspektora u beogradu medju tim niko se nejavlja ni na jedan telefon vise nemam ni snage ni volje da dalje bijem bitku oko ozakonjenja svi samo cekaju pare plave koverte i po par stotina eura da im se da da bi se bilo sta uradilo . Niko nista u opstini neradi samo piju kafe i setaju po gradu pijaci a mi budale neka cekamo neki od nas ce i umreti a nece docekati resanja o ozakonjenju . Geometri uzimaju ogroman novac a nista ne urade pljackaju gradjane ali koga to briga dok se oni bogate gradjani se nerviraju i gube zivce . Samo se pitam ko ce nama postenim gradjanima vratiti novac koji smo potrosili na silne papire projekte takse a obzdravlju i da ne govorim . Inspekcija Republicka za katastar ocigledno nista netadi i ne kontrolise koga to briga kada budemo pomrli valjda ce neko to da prisvoji . Bitnobda bogatasima kupuju kuc
  • Zoran

    12.05.2021 20:05
    Ubrzati
    Zaista treba ljudima olakšati ubrzati legalizaciju objekata jer se predugo ceka svako ce platiti da ozakoni svoje a sa druge strane placam porez komunalije sve zivo a legalizaciju cekam 5god.
  • Za Ožvalavljenog

    12.05.2021 08:40
    Svašta pišete
    Zaista je zakonska obaveza i uslov za ozakonjenje dostavlkanje poreske prijave na kvadraturu koja se ozakonjuje. NE MOŽE se ozakoniti objekat ako ovo nije dostavljeno, bez obzira na stranačku, versku, nacionalnu pripadnost! Pričate svašta a ne poznajete materiju. Verujte, bavim se ovim poslom 15-ak godina...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija