Imunolog Popadić: Nema mesta daljem popuštanju mera, daleko smo od kolektivnog imuniteta

Imunolog Dušan Popadić izjavio je danas da ne misli da su trenutne mere protiv korone posebno restriktivne, tako da nije siguran da ima sad mesta za dalje popuštanje.
Imunolog Popadić: Nema mesta daljem popuštanju mera, daleko smo od kolektivnog imuniteta
Foto: 021.rs
"Poslednjih nekoliko dana broj otkrivenih slučajeva novozaraženih se kreće oko hiljadu što je svakako bolje nego prethodnih nedelja, ali još nije dovoljno dobro i nikako ne treba da se u potpunosti opuštamo. Kad kažem ne treba da se opuštamo mislim da svaki pojedinac treba da se pridržava maksimalno propisanih epidemiloških mera", rekao je Popadić za RTS.
 
On je rekao da smo "još uvek dosta daleko" od kolektivnog imuniteta.
 
"Kada bude 95 odsto punoletnog stanovništva imunizovano, onda ćemo moći da pričamo o nekom kolektivnom imunitetu koji će da štiti one najslabije među nama. Nismo još blizu, ako ne dođe do nekog preteranog opuštanja i usporavanja procesa imunizacije, onda ćemo negde na jesen imati neuporedivo povoljniju situaciju", ocenio je Popadić.
 
On je naveo i da je "najvažnije od svega što je moguća brža imunizacija, da se satre pandemija u svom korenu".
 
Krizni štab u petak o proslavama
 
Krizni štab će zasedati sutra, a očekuju se nove odluke, pre svega o organizaciji proslava. Prema najavama, ako se vakcinacija ubrza i pre kraja juna, možda će biti moguće održavanje skupova, koncerata, svadbi i matura.
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da je održavanje letnjih manifestacija vrlo moguće ukoliko budemo imali dovoljan broj vakcinisanih, pre svega mladih.
 
"Naš prvi cilj jeste broj ispod 1.000 dnevno novozaraženih, ali idealan broj koji očekujemo je dvocifren, ispod 100 novoobolelih na dan, što će značiti povratak u normalu. Da bi se održale veće manifestacije, neophodno je da budu stvoreni svi uslovi i da se spreče mogući rizici. Mladi su željni provoda, Egzita, Guče i svih drugih muzičkih manifestacija. Da bi se one što bezbednije organizovale ovog leta, važno je da se što više mladih vakciniše narednih dana i nedelja. To je jedini način da se vratimo normalnom životu", kaže dr Tiodorović.
 
Dodao je da velike proslave sigurno nećemo moći da imamo pre kraja maja.
 
"Ali u junu će one najverovatnije biti moguće, uz mere opreza. Za početak, biće dozvoljeno okupljanje manjeg broja ljudi, recimo do 50 gostiju za svadbu, a kasnije i više. Sve to zavisi od epidemiološke situacije", naveo je dr Tiodorović.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da očekuje da Krizni štab u petak usvoji "predloge popuštanja mera".
 
"Poslali smo Kriznom štabu predloge koje je sačinio Gradski zavod za javno zdravlje, a koji se odnose na proceduru organizacije kongresa, seminara, svadbi, proslava, koncerata i festivala... Očekujem da ovi protokoli budu prihvaćeni i da ljudima zaposlenim u toj industriji kažemo kada će ovoga leta moći ponovo da rade", rekao je Vesić.
 
Prema rečima lekara, popuštanju mera najviše je doprinela masovna vakcinacija. Zato oni apeluju na građane da se vakcinišu jer nas samo to može vratiti normalnom životu!
 
U Srbiji je do juče dato 3.830.000 doza vakcina, od toga je 2.170.000 prvih doza, a 1.000.660 drugih doza, dok se smatra da je 1.380.000 osoba imunizovano.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija