Devedeset odsto vakcinisanih Sinofarmom mlađih od 65 godina ima antitela

Devedeset odsto vakcinisanih Sinofarmovom vakcinom u Srbiji starosti do 65 godina razvilo je antitela.
Devedeset odsto vakcinisanih Sinofarmom mlađih od 65 godina ima antitela
Foto: 021.rs
To je izjavila dr Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nuklearne energije, institucije koja se trenutno bavi analizom efikasnosti vakcina u Srbiji. 
 
Prema njenim rečima, kod starijih od 65 godina njih 60 odsto razviju antitela.
 
- Ima ljudi koji nemaju antitela nakon dve doze, ali i kod njih je primećeno da imaju neku vrstu zaštite jer i kada se zaraze virusom, jako brzo razviju antitela, što znači da je došlo do stvaranja ćelijskog odgovora - objašnjava dr Marija Gnjatović.
 
Što se tiče vakcinacije dece, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) izdala je odobrenje za upotrebu Fajzerove vakcine i za decu od 12 do 15 godina.
 
Na pitanje kakve su preporuke SZO kada je reč o vakcinaciji dece, direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša odgovara da je njihov stav nešto konzervativniji.
 
- Stav SZO je nešto konzervativniji, ne u tome da se deca ne smeju vakcinisati jer, ako su kliničke slike pokazale bezbednost i efikasnost, onda se mogu i trebaju vakcinisati i deca. Konzervativniji smo zbog stajališta da se najpre trebaju vakcinisati oni koji imaju veliki rizik od teške forme bolesti, od smrtnosti. To su stariji ljudi, osobe sa pridruženim bolestima  i naravno zdravstveni radnici - navodi Ivanuša.
  • MP

    14.05.2021 06:54
    A koliko je nas "65+" bez antitela posle 2 kineske vakcine? I šta dalje?
  • Milana

    13.05.2021 21:21
    Nauka?
    Kako su došli do tog rezultata? Koliki je bio uzorak, gde je objavljen taj naučni rad?
    Bruka!
  • /

    13.05.2021 20:00
    /
    to je jako velik broj onih koji nemaju antitela

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.