Novi non pejper: Povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina?

Nemački politički magazin Cuerst objavio je novi "non pejper" nepoznatog autora koji predviđa potpuni povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina, prenose danas mediji u regionu.
Novi non pejper: Povratak Kosova pod suverenitet Srbije na 99 godina?
Foto: Pixabay
Magazin napominje da "non pejperi" funkcionišu kao diplomatski probni baloni, pa su zbog toga nepotpisani da bi njihova sadržina lako mogla da se ospori kao nerealna.
 
"Strane su se usaglasile da će svi građani na Кosovu uživati bez diskriminacije jednaka prava i slobode u skladu sa najboljom praksom utvrđenom Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i oba Ustava, sa posebnom pažnjom na 873.000 kosovskih Albanaca koji poseduju državljanstvo Srbije", navedeno je, između ostalog, u predlogu koji je objavio Cuerst.
 
Zamišljeno je da obe strane podržavaju stvaranje priznate samouprave na Кosovu, uključujući puno učešće članova svih nacionalnih zajednica u donošenju političkih odluka, sa ključnom ulogom OEBS u podsticanju izbornog procesa.
 
Tekstom je predviđeno i da su se "uključene strane složile o neophodnosti održavanja izbora na svim nivoima na Кosovu i u Srbiji do aprila 2022".
 
"Pod pokroviteljstvom uključenih strana, postizborno Кosovo, kojim upravlja pokrajinski guverner, imaće poseban status u Srbiji u narednih 99 godina, a guverner bi imao i funkciju jednog od potpredsednika Skupštine Srbije", navodi se u dokumentu.
 
Ovim "non pejperom" predviđeno je da obe strane pristupe zajedničkom tržištu bez dvostrukih carinskih postupaka, osiguravajući brzi i besplatni prolazak unutar važećih unutrašnjih administrativnih prelaza.
 
"Uključene strane složile su se da samoupravna pokrajina Кosovo ima svoju zastavu i grb koji sadrže elemente jedinstva i pravo da se samostalno pridruži i prisustvuje regionalnim ekonomskim, kulturnim, sportskim i obrazovnim forumima", navodi se dalje u dokumentu.
 
Predviđeno je i da "Stalna misija Srbije pri Ujedinjenim nacijama nastavi da izražava zakonodavno, teritorijalno i populaciono jedinstvo Republike Srbije, a predstavnik samouprave pokrajine Кosovo postaće stalni deo misije".
 
Podsetimo, u prethodnom periodu u javnosti se pojavilo više "non pejpera" koji su izazvali pravu buru u diplomatskim krugovima.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da mu je prethodni "non-pejper" o konačnom rešenju kosovskog pitanja, iza kojeg navodno stoje Nemačka i Francuska, zadao velike brige, ali da će ga tek analizirati i o njemu doneti sud.
 
Američki stručnjak za Balkan Danijel Server je na svom blogu peacefare.net predložio sopstveni "non-pejper" za Zapadni Balkan, u kojem je naveo da su suverenitet i teritorijalni integritet svih država u regionu neupitni, uz insistiranje na poštovanju prava manjinskih naroda.
  • Nemanja

    17.05.2021 09:17
    Mnogo je bajkovit taj optimizam po kojem će Srbija postojati toliko dugo.
  • Mučenik

    17.05.2021 08:52
    ШТА ЋЕ ЈОШ ИЗМИСЛИТИ?
    Нови нон пејпер, да се Косово врати Србији на 99 године, нема везе са здравим разумом и мозгом нормалног човека, ма било чији био. Идиоти, када нису успели да натерају све државе да признају њихову тако звану накарадну творевину “државу Косово”, сада траже паметна и трајна решења, а немају их. Дошло време да Косово, тј. КиМ буде у Србији оно што је био пре злочиначких, немилосрдних и нељудских напада из ваздуха и у медијима, а за опстанак њихових накарадних решења.. Уместо да формирају поново Југославију у границама СФРЈ, они разједињују Србију, а ништа није им учинила, осим што брани свој интегритет. Вучићу напред у борби са идиотима и нашим непријатељима!
  • VV

    17.05.2021 08:43
    Vojvodina
    E, posto je Vojvodina odradila svojih 99 god, deder kaput...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija