Većinski muški Odbor za standardizaciju jezika protiv rodno senzitivnih izraza

U dopisu koji je uputio javnosti, Odbor za standardizaciju srpskog jezika navodi svoje primedbe na promene prema srpskom jeziku koje najavljuje Zakon o rodnoj ravnopravnosti.
Većinski muški Odbor za standardizaciju jezika protiv rodno senzitivnih izraza
Foto: Pixabay
Zakon o rodnoj ravnopravnosti, smatraju u ovom Odboru, direktno zalazi u problematiku srpskog standardnog jezika, jer propisuje, čak pod pretnjom kazni, i upotrebu rodno senzitivnog jezika. 
 
"Normiranje upotrebe standardnog jezika nije, niti može biti u ingerenciji Vlade, nego isključivo u ingerenciji jezičke struke i nauke", navodi se u dopisu Odbora, a prenosi RTS.
 
On ističe da se predlagači Zakona nisu konsultovali sa njim.
 
"Iz teksta samoga Zakona više je nego očigledno da su se i 'ministarke' kao predlagači zakona i Vlada Srbije oglušili o preporuke Odbora za standardizaciju srpskoga jezika, zasnovane na naučnim osnovama. Odredbe Zakona o rodnoj ravnopravnosti u suprotnosti su sa celom istorijom norme srpskoga književnog jezika, a samim tim i sa njegovim sistemskim i strukturnim pravilima", piše, između ostalog, u njihovom dopisu. 
 
Oni smatraju da jezički oblici koji se koriste za žene koje obavljaju određene profesije nisu svojstveni srpskom jeziku.
 
"Kao da su se predlagači zakona ugledali na Hrvate, koji godinama izmišljaju reči i na silu ih guraju u jezik. Dosad su te rogobatne hrvatske kovanice kod Srba nailazile na podsmeh, a sada ni Srbima očito više nije do smejanja. I sami će, ako Zakon zaživi, morati da uče srpski jezik i da budu neologistički kreativni i sami sebi podsmešljivi, a sve radi navodnog poštovanja rodne ravnopravnosti", piše Odbor.
 
Oni ocenjuju da je Zakon u suprotnosti sa Ustavom i Zakonom o zabrani diskriminacije. 
 
"Njime se uvodi diskriminacija u sam jezik, uvodi se verbalni delikt i cenzura. Jer, nikome se ne sme i ne može zabraniti da iz srpskog jezika bira onu mogućnost izražavanja koja mu najbolje odgovara, pa makar to bili i oblici gramatički neutralnog muškog roda. Upravo ta zabrana i jeste suštinska namera Zakona o rodnoj ravnopravnosti", zaključuje se u dopisu koji u celosti prenosi RTS.
 
Inače, većinu članova ovog Odbora od njegovog nastajanja čine muškarci. Trenutno Odbor broji 18 članova, od kojih su samo tri žene. Oni su se već više puta u prošlosti oglašavali u vezi sa promenama u jeziku, a naročito kada je u pitanju rodno senzitivan jezik. 
  • Србин

    19.05.2021 09:24
    Феминистиње и лобисти, досадни сте! Нећемо да уништавамо свој језик због ваших опсесија. Ако се не осећате довољно женственим када вас неко ослови именом и презименом и пре тога речју у мушком роду, то је ваш проблем, криза идентитета, јер се не препознајете у свом имену. То решите са собом, језик нам оставите.
  • Qran

    18.05.2021 16:37
    Da se uvedu pojmovi muškarac i muškarica ili žena i ženac. Samo ravnopravno.
  • @Vule

    18.05.2021 15:42
    Ustav je promenjiv.
    Sve što treba je politička volja i malo normalnosti i srpska latinica može opet postati pismo u službenoj upotrebi u novom Ustavu.

    Za razliku od Ustava, u jeziku se vreme ne može vratiti unazad.
    Srpska latinica je pismo srpskog jezika uprkos ovom privremenom proterivanju iz političkih, ne lingvističkih razloga.

    A još jedna karakteristika srpskog jezika je razlikovanje rodova i nazivanje žena ženskim oblicima reči. Em je ravnopravno, em je tačno, em je u duhu srpskog jezika. Smisliti nove reči ne treba da je problem. Nisu valjda smišljene sve reči za celu ljudsku egzistenciju i budućnost?

    Sve će se ovo ispraviti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija