Macura: Ove godine nema prostora za izmene Zakona o podršci porodici

Predsednica Udruženja "Mame su zakon" Tatjana Macura kaže da, imajući u vidu da je nedavno usvojen rebalans budžeta, "nema prostora za neke izmene koje su u vezi sa tekućom godinom".
Dodaje za N1 da joj se čini kada je donet ovaj zakon "on je imao pogrešan fokus, umesto fokusa na porodice koje bi trebalo da imaju jedno ili dvoje dece, primenom ovog zakona kroz ove dve i po godine, prema podacima, možemo da vidimo da nije došlo do povećanja broja živorođene dece u porodicama sa troje ili četvoro dece, a veliki novac iz budžeta se izdvaja baš za te porodice, a to ne daje rezultate".
 
"Fokus bi trebalo da bude usmeren na porodice sa jednim ili dvoje dece, naročito imajući u vidu činjenicu da se u Srbiji godišnje rodi 1.000 manje prve dece. Dakle, te porodice napuštaju Srbiju, i dakle, mi treba da se fokusiramo na to kako da ih zadržimo ovde", ističe Macura u Danu uživo na TV N1.
 
Navodi da je sa premijerkom Anom Brnabić, na sastanku koji je "protekao u prijatnoj atmosferi", bilo reči o tome šta bi još moglo da se uvede od izmena, uz one već najavljene, a tiču se Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.
 
Navodi da trenutno nema prostora da se ta izmena izvede, "ali imam uverenje premijerke da će razgovarati sa ministrom za brigu o porodici Ratkom Dmitrovićem da se predlog zakona dopuni u delu gde će se povećati naknada za žene sa najvišim primanjima sa tri prosečne plate na pet, i o izmeni koju je, između ostalih, pokrenula i inicijativa A11, o porodicama koje imaju više od četvoro dece, posebno uzimajući u obzir da tih porodica nema mnogo u Srbiji, oko 1,5 procenata, tako da to ne bi bilo veliko opterećenje u budžetu kada bi njime bila obuhvaćena ta izmena".
 
Ona podseća da je Ustavni sud nedavno neke od odredbi iz Zakona, koji je stupio na snagu u julu 2018. godine, proglasio neustavnim.
 
"Zakon ima određene probleme, posebno za nas i emotivno i pravno, problematičan je u delu koji se tiče majki koje su rodile decu sa invaliditetom, koje su i dan danas primorane da biraju između naknade koje imaju veze sa njihovim prethodnim zaradama i naknade koja ima veze sa njihovim detetom. Prema odluci Ustavnog suda, ova odredba je proglašena neustavnom", navodi Macura za N1.
 
Dodaje da je Ustavni sud doneo odluku i da porodilje u prva tri meseca ne mogu da prime manje od republičkog minimalca, što se do sada dešavalo.
 
Opširnije na sajtu N1.
  • Inspektor Višekruna

    19.05.2021 22:09
    Jak faktor
    Jak faktor ova Macura. Na "izborima" 2020, u koaliciji sa Čankom i osvojili glasova otprilike kao Čanak sam!
    Kada je Macura dobila mandat glasao sam za DJB, Ludi Radule me uglavnom nije razočarao, ali ova....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija