Vakcinisani i oni koji su preležali koronu mogu da budu davaoci krvi

Davaoci krvi mogu biti oni koji su vakcinisani protiv kovida19, ali i oni koji su preležali lakši oblik bolesti i to već dve nedelje nakon izlečenja, piše Politika.
Vakcinisani i oni koji su preležali koronu mogu da budu davaoci krvi
Foto: 021.rs
Vest da se bolnice iz kovid režima rada vraćaju u redovan, za Institut za transfuziju krvi Srbije znači da je njima neophodno da se vrati broj davalaca krvi iz vremena pre pandemije.
 
To je između 300 i 400 dobrovoljaca svaki dan. Iako se situacija sa zalihama popravlja kako kaže Gordana Antuljeskov iz instituta, ta brojka još uvek nije zadovoljavajuća.
 
"Zalihe krvi u institutu od početka pandemije su minimalne, ali se trudimo da na dnevnom nivou bez većih pomeranja ispunimo zahteve koje nam dostavljaju klinike za čije snabdevanje smo zaduženi. Od početka godine beležimo blagi porast broja prikupljenih jedinica krvi, zahvaljujući boljem odzivu građana", navodi Antuljeskov. 
 
Ona podseća da davaoci krvi mogu da budu sve zdrave punoletne osobe mlađe od 65 godina. Takođe, potrebno je da nisu na hroničnoj terapiji, nemaju istoriju malignih ili nekih drugih hroničnih bolesti, kao i da su se dovoljno oporavili nakon drugih zdravstvenih problema. 
 
Davaoci mogu biti i oni koji su preležali koronu, ukoliko su bili lakši slučajevi. Oni krv mogu da doniraju već dve nedelje nakon izlečenja, ali ako su imali upalu pluća, tek tri meseca nakon oporavka.
 
Vakcina nije prepreka za doniranje krvi
 
Vakcinacija ne predstavlja prepreku za one koji žele da budu donatori. Građani koji su primili Sinofarmove i Fajzerove vakcine mogu odmah da daju krv, dok bi oni koji su dobili Sputnjik V ili Astra zeneka vakcinu trebalo da sačekaju dve nedelje, kako od primanja prve, tako i od vakcinacije drugom dozom.
 
Situacija je dosta drugačija kada je reč o donaciji krvne plazme onih koji su preležali korona virus. Ovaj program traje duže od godinu dana, a zainteresovanih ima svakodnevno.
 
"Do sada je prikupljeno viđe od 6.500 jedinica ove takođe dragocene komponente krvi, a najvažnije je da smo na sve zahteve kliničara za primenom rekovalescentne plazme do sada uspešno odgovorili", kaže Antuljeskov.
 
Ona dodaje i da je potrebno da se oni koji bi želeli da postanu donori "kovid 19 plazme" jave na telefon 19819 ili da se informišu na zvaničnoj stranici doniraplazmu.gov.rs.
 
Građani koji su zainteresovani da doniraju krv, to mogu da učine u Beogradu u Institutu za transfuziju krvi, radnim danima od sedam do 19 sati i subotom od osam do 15 časova. Takođe, krv se može donirati i na javnim mestima, u autobusima ili u prostorijama organizacija Crvenog krsta, gradskim i opštinama i drugim javnim objektima u kojima se odvija dobrovoljno davanje krvi uz poštovanje epidemioloških mera.
 
"Onima kojima to odgovara mogu da daju krv radnim danima u Institutu za transfuziologiju i hemiobiologiju VMA i u KBC Zemun u Beogradu. Ekipe instituta svakodnevno rade u velikom broju mesta i opština centralnog regiona Srbije. Plan rada nalazi se na sajtu www.nbti.org.rs", zaključuje Antuljeskov.
 
Zainteresovani mogu da daju krv u ovlašćenim tranfuzijskim ustanovama i u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Užicu i Nišu, kao i na njihovim akcija lokacijama organizovanim na terenu. Kakva je situacija u Novom Sadu, pročitajte na OVOM linku.
  • Giga Moravac

    20.05.2021 12:01
    Baš sam mislio da odem posle 3 godine pauze al izgleda ćete se načekati i vi i ja.
  • eeeee

    20.05.2021 11:16
    Pa
    Da mi blistavi umovi objasne po čemu se krv daje džabe a sve ostalo se plaća?Džabe se daje samo ono što ne vredi ništa ako ne vredi zašto stalno tražite?Svaki dan nas biseri sa vlasti podsećaju da je tito umro i da je sad kapitalizam i da smo se kao za to borili.Sve ćete platiti u buduće kao što sad podmićujete za vakcinu.
  • Dejan

    20.05.2021 10:09
    ccccc
    Takvi su i sad naj pozeljniji, antitela koliko hoces ! Ovi iz zavoda bi trebalo da stave malo prst na celo, umesto sto su sebi podelili platurine, neka se podeli koji dinar kao i za ovo pelcovanje, samo neka daju gram dinar !!!! PoDpisujem da ce biti redovi ispred zavoda !!!!! Ovako dzabe dobijati, bas je bedno a one hemijske i budalastine su sramota !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija