Čomić o "argumentu" da Ustav ne poznaje rod: Ne poznaje ni pivo, pa imamo zakon o pivu

Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da ne stoji argument da ne treba govoriti o rodnoj ravnopravnosti "jer Ustav ne poznaje rod".
Kako kaže, "Ustav ne poznaje ni pivo pa imate zakon o pivu".
 
U raspravi o amandmanu koji je na izmene Zakona o zabrani diskriminacije podneo poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski, Čomić je objasnila da je pol lično svojstvo koje ne možete da birate.
 
"Nije važno koliko je ljudi nesrećno jer nema zakon koji im daje pravo, važno je da mi razumemo da bilo koje lično svojstvo ne sme da bude osnov za diskriminaciju“, rekla je Čomić.
 
Ona je dodala da su i Zakon o zabrani diskriminacije i Zakon o rodnoj ravnopravnosti duboko ukorenjeni u našem Ustavu koji je "ljudskopravaški" i društvu nalaže da se bori protiv diskrimnacije.
 
"A pričom o polu i rodu u stvari prikrivamo mizoginiju i volju da diskriminišemo, ali dosta nevešto", rekla je Čomić.
 
Komlenski je naveo da se u Ustavu pominje samo diskriminacija na osnovu pola i da je kontradiktorno uvođenje rodne ravnopravnosti, te da treba objediniti polnu i rodnu ravnopravnost.
 
Gordana Čomić je izjavila i da jedino Odbor za standardizaciju srpskog jezika može da odluči o nazivima zanimanja u ženskom rodu, ali da za sada Odbor to nije uradio. Navela je da nema nametanja, ali da za sada ona može biti "ministarka" ili "ministrica, a ako Odbor propiše drugačije, ona će to poštovati.
 
"Mogu da budem 'arhitektica' i 'arhitektinja', mogu da budem šta god hoću, jer pravila nema", rekla je Čomić.
 
Ona je pitala, ako su imenice u muškom rodu "neutralne", ako je muški rod "neutralan" i ako je "svejedno", zašto onda u Ustavu ne piše da je Srbija država njenih građanki.
 
"Ja svoj jezik poštujem, svoj jezik volim i obraćam se ljudima koji nemaju hrabrosti da kažu: 'Nećemo da vidimo žene u svojim zanimanjima, pa ćemo im bar odreći pravo da zanimanje zovu u svom rodu'", rekla je Čomić.
  • NS

    21.05.2021 12:45
    Komentar
    E moj narode. Da li je neko uopste procitao ovaj kriminalni zakon i ds li zna sta se kroz njega namece. Naravno da nije. Kao i ove budale koje su kao debatovale na RTS-u. Crno nam se pise. Ova klimaktericna nezadovoljena spodoba je prinudno tu i postavljena da odradi zadatak a svi znamo za koga. Nije bila dozvoljena niti jedna rasprava ili objasnjenje ovog zakona. Shvatite vec jednom da ovo nije jedini zakon koji ce biti ovako usvojen a na stetu naseg naroda. Mi smo eksperimentalna kolonija. Dokle god se svadjamo i delimo radimo za tudji interes. Sto se mene tice postoji pol muski i zenski i po cenu ogromne novcane ili zatvorske kazne a to je upravo predvidjeno ovim zakonom ali i jos mnogo drugih gorih stvari.
  • Lala

    21.05.2021 08:49
    DiGestija na
    Čomićka na pivo država naplaćuje akcizu a ti sa svojom funkcijom uzimaš iz državne kase za bezveze....velika razlika
  • Dragan

    21.05.2021 08:09
    Ah
    Jel ustav predviđa preletače,večne poslanike ?Koliko je za tebe glasalo građana ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija