MMF upozorava na rast kamata: Hoće li se povećati rate kredita u Srbiji?

Iako su prognoze za svetsku privredu optimistične nakon perioda krize, Međunarodni monetarni fond upozorio je da bi države trebalo da se spreme za potencijalni rast kamatnih stopa.
MMF upozorava na rast kamata: Hoće li se povećati rate kredita u Srbiji?
Foto: Pixabay
Da li takav trend treba da očekujemo i u Srbiji? Da li to znači da će i krediti biti skuplji?
 
Ako ste i vi među 130.000 građana Srbije koji u ovom trenutku imaju stambeni kredit, pad kamatnih stopa, odnosno Euribora, odrazio se i na vašu ratu, koja bi zbog poslednjih dešavanja i na globalnom ekonomskom tržištu, trebalo da bude manja nego ranije, piše N1.
 
Niskim kamatnim stopama centralne banke pokušavaju da pospeše ekonomsku aktivnost, a takav scenario već smo videli nakon krize 2008. godine. Ipak, Međunarodni monetarni fond izašao je sa upozorenjima da će period niskih kamata uskoro biti završen.
 
"Trebalo bi da se pripremimo za rast kamatnih stopa. Posebno je važno pratiti kamatne stope u Sjedinjenim Američkim Državama, jer tamo postoji značajno kretanje. Države koje još ne beleže rast i koje imaju nagomilane dugove, mogle bi se naći u dosta teškoj situaciji u potencijalnom okruženju rastućih kamatnih stopa", navela je predsednica MMF-a Kristalina Georgieva.
 
Kamatne stope u Srbiji prate evropske, što znači da ukoliko kamate u Evropi krenu na gore istom putanjom će ići i kamate u Srbiji. To se reflektuje na srpski finansijski sistem, zato što, kako ocenjuje profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić, nije urađeno dovoljno na dinarizaciji domaćeg finansijskog sistema.
 
"Da smo uradili dinarizaciju domaćeg finansijskog sistema, nas bi se kretanje na Euribor tržištu i to šta radi Evropska centralna banka mnogo manje ticalo, jer bismo polako i postepeno preveli domaći finansijski sistem u stanje normalnosti. A normalnost je ta da ako koristimo domaću valutu u plaćanjima – treba da je koristimo i u kreditiranju i u izmirivanju obaveza i u obračunima i u čuvanju vrednosti, odnosno štednji. U svim funkcijama novca", kaže za N1 Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner NBS.
 
Ali, kakve su šanse da se u ovom trenutku ostvare predviđanja MMF-a?
 
"Vremena su i dalje neizvesna zbog pandemije korona virusa – a u neizvesnosti kamatne stope se ne podižu", kaže za N1 profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić. Dodaje da se do kraja godine skok ne može očekivati, ali da i Srbija treba da bude na oprezu. Kada kamate porastu – zaduživanje će biti skuplje.
 
"Kada bude očekivana inflacija centralnih banaka – prvenstveno mi gledamo ka Evropskoj centralnoj banci, kada ona bude blizu dva ili bude prešla dva, može se očekivati podizanje kamatnih stopa", navodi Grubišić. Tada će krediti biti skuplji, a skočiće i rate – kako za državu i privredu, tako i za građane. 
  • Vladimir

    21.05.2021 09:17
    Uz kamatiu idu i vitamini + 3000 din. Navali narode.
  • Milana

    21.05.2021 08:26
    @troll
    Ako ti neki Mega Mića nije objasnio, a nije, stanovi su građeni iz dobiti preduzeća, kao i kreditima od banaka. Dakle bez inostranih sredstava. Ono što sad koristiš, mostove, puteve, fabrike, to ti je građeno zaduživanjem u inostranstvu, kao i sada. I to po realnim cenama a ne ugrađivanjem domaćih lopova.
    Bolje se raspitaj odakle si dobio 30 eura i ko će to vratiti
  • Troll of sandwich

    21.05.2021 00:31
    @Danasnjica
    Danas ljudi uzimaju kredite dacrese stambeno pitanje, da umesto da budu podstanari i to ostave svojoj deci, kupe stan na kredit i otplate ga za zivota. Danasnjica je kapitalizam ako vam niko nije rekao i ako niste znali a proslost je bila socijalizam gde su se stanovi dobijali,a posle otkupljivali za par hiljada evra. A i ti stanovi koji su se delili su gradjeni paramaniz inostranstva (citaj zaduzenjem Jugoslavije) samo sto nije pojedinac bio zaduzen nego drzava cije dugoce mi iz "danasnjice" vracamo, da biste vi iz proslosti u svoje vreme lepo ziveli, a nama iz danasnjice prodavali muda za bubrege.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.