Sudski veštak: Kolekcija umetničkih dela "Jugoeksporta" nepotpuna

U kolekciji umetničkih dela koju je iz "Jugoeksporta" kupio Grad Beograd nedostaju najznačajnija umetnička dela, veruje sudski veštak.
Kako za Danas kaže sudski veštak Vesna Marković, koja je pre tri godine procenjivala stečajnu kolekciju "Jugoeksporta", gde su i dela Petra Lubarde, Mila Milunovića, Miće Popovića i drugih, koja su prodata na aukciji, u tom fondu nedostajali su upravo najveći i najznačajniji formati naših majstora.
 
"Doživela sam iznenađenje kada sam videla da je kolekcija koja se nalazi u kancelariji siromašnija od one koju sam očekivala i da nema upravo one ogromne formate slika naših umetnika, za koje znam, kao što zna i naša kulturna javnost, da ih je 'Jugoeksport' posedovao, a one sigurno postoje u nekim zvaničnim spisima", kaže Marković.
 
Ona objašnjava da bi prodaja radova iz ove kolekcije van očiju javnosti bila protivzakonita. Prema njenim rečima, u kancelariji "Jugoeksporta" bio je 161 umetnički rad koji je procenjivala i o kojem je pisala veliki izveštaj, a na aukciji je ponuđeno 148.
 
Novčani iznos njene procene ove kolekcije bio je 169 hiljada evra.
 
Podsetimo, Muzej grada Beograda je, na licitaciji u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika, kupio ukupno 148 umetničkih dela koja su činila deo stečajne mase kompanije Jugoeksport i to za 33 miliona dinara.
 
Početna cena kolekcije 124 likovna i 24 dela primenjene umetnosti bila je 10,4 miliona dinara.
 
Opširnije čitajte u današnjem štampanom izdanju Danasa.
  • Sabahudin

    21.05.2021 10:30
    Omerović
    Slike velikih formata krasiće zidove stanice Prokop.
  • Dragan

    21.05.2021 08:54
    E
    I Toma je očekivao zlato i drago kamenje iz sefa Tita.
  • Cubi

    21.05.2021 08:48
    Ocerupana drzava..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija