Kada će Srbija dostići kolektivni imunitet na kovid?

Naučna saradnica Instituta za primenu nuklearne energije Marija Gnjatović ocenila je da je potrebno da se potpuno vakciniše još oko milion ljudi da bi se dostigao "prvi prag" kolektivnog imuniteta.
Kada će Srbija dostići kolektivni imunitet na kovid?
Foto: 021.rs
"Normalno je da na vakcinaciju ne odgovore svi, ali čak i da 30 odsto ne odgovori vi ste i dalje kolektivno zaštićeni", rekla je Gnjatović.
 
Ona je istakla da istraživanja INEP-a pokazuju da osobe koje su imale teži oblik korona virusa stiču antitela koja mogu da štite i više od godinu dana.
 
"Jako je bitno kojom dozom virusa je osoba bila inficirana i kakva je bila klinička slika pacijenta. Mi to sada pratimo već duže od godinu dana i tu nema nikakvih promena u odnosu na koncentraciju antitela od pre godinu dana", rekla je Gnjatović.
 
Ona je ocenila i da ne postoji jasna veza količine antitela i zaštite koju će vakcina pružiti i istakla da sa trećom dozom vakcine svakako treba sačekati, kao i da u Srbiji trenutno nije moguće primiti treću dozu bilo koje vakcine.
 
Profesor informacionih tehnologija Predrag Kočović rekao je da, kada je reč o vakcinaciji u Srbiji, držimo tempo i da ćemo oko 10. jula dostići izraelski kriterijum, koji podrazumeva polovinu revakcinisanog stanovništva.
 
On je izjavio da u pojedinim opštinama u Srbiji postoje problemi sa imunizacijom, ali da su neke kritike i prenaglašene.
 
"Tutin optužuju da ima malo vakcinisanih, ali je zapravo problem u tome što je od 17.000 stanovnika, njih 9.000 u inostranstvu. Ovakvih opština ima još", smatra je Kočović.
  • Svi

    23.05.2021 08:58
    Vec znaju
    U srbiji ce to biti 21.juni jada ce naprednjaci nositi transparente na kojima ce pisati POBEDILI SMO KORONU
  • Klo

    23.05.2021 06:13
    A prelezalih....
    ...ima 70%. ;) mozda i vise
  • 49

    22.05.2021 21:52
    Originalno
    Ako budemo imali dovoljno evra, biće sve u redu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija