Okanović: Optužnica protiv Zorana Drobnjaka je istorijska

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je optužnica protiv putara zbog saobraćajne nesreće u kojoj su dve osobe poginule, a jedna povređena - istorijska.
Okanović: Optužnica protiv Zorana Drobnjaka je istorijska
Foto: 021.rs
Više javno tužilaštvo u Valjevu je zbog nesreće iz novembra 2017. na putu Ub – Lajkovac optužnicu podnelo protiv izvršnog direktora Sektora za održavanje puteva prvog i drugog reda u JP "Putevi Srbije" Zorana Stojisavljevića, generalnog direktora Zorana Drobnjaka, kao i Javnog preduzeća "Putevi Srbije".
 
"Kada dođe do nesreće zbog nebezbednog stanja puta, teret se obično svaljuje na vozača jer nije prilagodio brzinu, a putar ostaje bez odgovornosti. Kako vozač ili pešak odgovara za nesreću ako je neko nastradao, tako isto i putar mora da odgovara ako je njihovom greškom neko nastradao", objašnjava Okanović za N1.
 
Kaže da učesnici u saobraćaju ne smeju ni u jednom trenutku da budu u dilemi kakav je režim saobraćaja i da shodno tome saobraćajna signalizacija mora da bude nedvosmislena.
 
"Ona mora da stavlja do znanja kakav je režim puta, da li je otvoren ili zatvoren. Koliko je meni poznato, ovde je postojao putokaz koji je ukazivao da treba skrenuti ka Beogradu, ali taj putokaz nije smeo da bude tu. To je zbog prakse koja je tada postojala da se postavi saobraćajni znak koji nema važenje, a onda se prelepe trakice i stavi taj znak van snage", objašnjava Okanović.
 
Dodaje da su vrlo retki ovakvi slučajevi da je podignuta optužnica protiv "Puteva Srbije".
 
"Ako pogledate zvaničnu statistiku, možete na prste jedne ruke naći da je podignuta optužnica protiv upravljača puta. Imamo i drastične primere, gde je putar prošao bez ikakve odgovornosti, to je bila nesreća na državnom putu prvog reda Požarevac-Kučevo, kada je vozač osuđen na dve godine zatvora zbog toga što je naišao na led, a nije postajalo upozorenje da je led na putu i putari su prošli bez ikakve odgovornosti. Tom prilikom dve osobe su poginule, a sedmoro je teško povređeno. Tužilaštvo je smatralo da putari nisu odgovorni, iako se pokazalo da ih je policija zvala i obavestila da treba da odu i preduzmu mere, a oni su rekli kako ne mogu u tom trenutku, već za dva sata", rekao je Okanović.
 
Drobnjak: Nisam kriv
 
Zoran Drobnjak je za portal Nova.rs kratko rekao da za nesreću nije kriv i da sa optužnicom nije upoznat. 
  • Rile

    23.05.2021 06:37
    Ne, biće da je kriva moja pokojna baba Anka.putari i koridoraši nisu
  • Vladimir

    23.05.2021 00:53
    O ovoj mafijaskoj zemlji sve je istorijsko i nezaboravno.
  • Nikad radikal

    22.05.2021 23:11
    A on se danas vozi u kolima sa Vucicem. Ma daj bre

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.