Za stan od 60 kvadrata za prozore i vrata oko 1.200 evra, država finansira polovinu

Uprava za energetsku efikasnost zajedno sa lokalnom samoupravom uskoro će početi sa sufinansiranjem troškova građana za zamenu prozora i vrata.
Za stan od 60 kvadrata za prozore i vrata oko 1.200 evra, država finansira polovinu
Foto: 021.rs
Za veću energetsku efikasnost zgrada i stanova potrebna je kvalitetna stolarija, a to nije slučaj u velikoj većini domaćinstava u Srbiji, piše Dnevnik.
 
Zbog toga je neophodno zameniti dotrajale prozore i vrata i ugraditi izolaciju, a sada bi to, zahvaljujući finansijskoj podršci države, građanima trebalo da bude olakšano. Naime uskoro će početi da radi Uprava za energetsku efikasnost koja će, zajedno sa lokalnom samoupravom sufinansirati troškove građana za ovu vrstu radova od 50 odsto. 
 
Planirano je da se ove godine realizuje pilot projekat finansiranja programa lokalnih samouprava na energetskoj sanaciji domaćinstava, a ti rezultati biće korišćeni za pripremu što jednostavnijih procedura i postupaka za građane. Kako je najavljeno, planira se i uključivanje banaka u sprovođenje čitave ideje.
 
Kako tvrdi potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić, podrška države u energetskoj sanaciji domaćinstava izuzetno je dobar potez i za građane i za državu. On je ističe da se pre oko 15 godina već pokazalo da su građani zainteresovani da zamene stolariju i povećaju energetsku efikasnost jer su pojedine banke odobravale povoljne kredite za ove namene.
 
"Odavno je tako nešto bilo planirano, ali nije bilo dovoljno volje da se i sprovede. Svaki dinar koji bude uložen za ove namene znači veliku uštedu i ima pozitivan efekat, kada su u pitanju računi i energenti", kaže Rodić.
 
On dodaje i da će zbog toga na ovim poslovima raditi veliki broj ljudi, a mnogi, koji sada posluju u sivoj zoni, preći će u redovne tokove poslovanja. On potvrđuje da je ovo veliki posao jer je ove godine planirano da se uloži oko 500.000.000 dinara, a za narednu je za povećanje energetske efikasnosti predviđeno čak 150.000.000 evra.
 
Naravno, to će imati puni značaj ukoliko se na tim poslovima zaposli domaća operativa, izbegne uvoz problematičnih proizvoda, koriste kvalitetni izolacioni materijali. To će, takođe, imati i ogroman značaj za sve vrste zanata koji se naslanjaju na građevinarstvo, odnosno sve one koji su u lancu proizvodnje stana: zidari, stolari, elektroinstalateri, mašinci...
 
Da je reč o velikom poslu, ističe Rodić, potvrđuje i to što su u Srbiji mnoge zgrade stare oko 50 godina i svakako su zrele za rekonstrukciju i to ne samo kada se govori o zameni stolarije.
 
"Reč je o oko 2.000.000 stambenih objekata i sigurno je da će u velikim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i drugi ulagati i na taj način ostvariti velike uštede koje se mere stotinama miliona evra. Naravno, da bi taj posao bio urađen najbolje što može potrebno je da se radi po evropskim standardima. Sve to traži ozbiljnu organizaciju i na lokalnim samoupravama je velika odgovornost, ako nemaju dovoljno obučenih ljudi potrebno je da im se pomogne", ukazuje Rodić.
 
Prema njegovim tvrdnjama za zamenu stolarije prosećnog stana od oko 55 do 60 kvadratnih metara potrebno je između 1.100 i 1.200 evra, što se, uz podršku države smanjuje za polovinu.
 
"To praktično znači da bi za ove namene građani trebalo da izdvoje oko 600 evra i to je iznos koji bi, naravno, uz obezbeđenje povoljnih kredita i mogućnosti plaćanja na rate, moge građane privukao da se odluče da zamene stolariju i tako dugoročno smanje račune za grejanje", kaže Rodić.
 
SPREČITI LOV U MUTNOM
 
Urednica energetskog portala "Energija Balkana" Jelica Putniković kaže da je neophodno da se definiše ceo sistem odobravanja subvencija i trošenja dobijene pomoći za nabavku i sprovođenje povećanja energetske efikasnosti.
 
"Da bi jedan stan ili kuća bili energetski efikasni, nije dovoljno samo promeniti vrata i prozore već uraditi izolaciju zidova ili krova, a to već spada u građevinske radove. Veome je bitno napraviti sistem da građani odaberu proizvođače i izvođače radova koji nude i garantuju kvalitet, jer je sasvim sigurno da će biti lovaca u mutnom", zaključuje Putniković.
  • Liman 2

    08.06.2021 07:37
    Menjao u martu stolariju u dvosobnom stanu od 56 m2 preko puta Limanskog parka.
    Ugradio ALU stolariju i nakon više ponuda sa raznih strana i cenkanja, najniža cena je bila 3230€ (uključena demontaža starih i popunjavanje svih praznina izmedju prozora, kao i dodate roletne u sobi prema Parku).
  • Bojan

    25.05.2021 15:49
    @Лиманац

    Hahahahha, ma važi, za ovu bedu što država daje će i dizajn da usklade. Kome može da padne na pamet glupost da je u gradu u kojem se fasade ionako raspadaju izgled prozora važan koliko i ušteda energije i topli stanovi? Samo neko ko nikad nije renovirao stan može da odvali tako nešto.
  • Лиманац

    25.05.2021 08:24
    Понављам...
    Услов за доделу средстава мора бити тај да нова столарија буде идентичних димензија као оригинална и исте боје за целу зграду, у складу са плановима објекта и првобитним изгледом зграде. Визуелни изглед и враћање зграде у стање у ком је била по завршетку градње је важно колико и енергетска ефикасност.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.