Turističke agencije ne mogu da realizuju ugovorena putovanja za 150.000 đaka, niti da vrate pare

Turističke agencije od početka pandemije nisu mogle da realizuju ugovorene višednevne ekskurzije i rekreativnu nastavu za 150.000 učenika, što je 600.000 noćenja.
Turističke agencije ne mogu da realizuju ugovorena putovanja za 150.000 đaka, niti da vrate pare
Foto: Pixabay
Međutim, novac ne mogu da vrate jer je uplaćen hotelima, rekli su danas Beti predstavnici turističkih agencija. 
 
Predsednik Odbora za dečiji i omladinski turizam u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (JUTA) Dragoje Zekavica rekao je da je pismo sa zahtevom da se razmotri mogućnost za realizaciju ugovorenih putovanja i rekreativne nastave Kriznom štabu upućeno 8. februara ove godine.
 
"Pismo smo poslali i ministarstvima prosvete i turizma, ali uprkos više urgencija, do sada nismo dobili nikakav odgovor", rekao je Zekavica. 
 
Dodao je da je broj učenika koji nisu otputovali na ekskurzije mnogo veći jer nisu prikupljeni podaci o izletima na jedan dan.
 
Sva ta ugovorena putovanja su, prema njegovim rečima, odložena uredbom iz aprila prošle godine kojom su odložena i druga turistička putovanja do proleća ove godine uz mogućnost zamenskih putovanja u zemlji.
 
U pismu Kriznom štabu i drugim nadležnim institucijama, kako je rekao, navedeno je da bi se putovanja realizovala uz sve antiepidemiološke mere i da bi bila obezbeđena pratnja lekara. 
 
Zekavica je rekao da oko 150 agencija koje se bave organizovanjem dečjih i omladinskih putovanja oko 15 meseci ne radi i nemaju nikakvu sektorsku pomoć koja bi bila veća u odnosu na farmaceutske kuće i maloprodajne lance.
 
Istakao je da je od 530 zahteva agencija koje se bave turizmom za kreditima iz Fonda za razvoj odobreno samo 90. 
 
Direktor JUTE Aleksandar Seničić rekao je za Betu da je značajna vrednost novca koji se "vrti" u đačkom turizmu i da iznosi oko 200-300 miliona evra što je trećina vrednosti komercijalnog turizma. 
 
"Situacija je jako teška jer hoteli ne mogu da vrate novac pošto nisu radili a ni dobili sektorsku pomoć države", rekao je Seničić. 
 
Suvlasnik turističke agencije "Fantast" u Novom Sadu Zoran Serdar rekao je da se agencija bavi organizovanjem ekskurzija i da je svestan činjenice da se ne mogu organizovati putovanja u inostranstvo, ali da nije jasno zašto nisu dozvoljena zamenska putovanja u zemlji kada se deca već kreću sa roditeljima po turističkim destinacijama. 
 
"Postoji mogućnost da se putovanja organizuju i u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini jer procedure nisu komplikovane i stanje je stabilno, međutim mi nemamo nikakav odgovor države, ni da li je dozvoljeno ni da je zabranjeno", rekao je Serdar. 
  • Marko

    25.05.2021 07:41
    Marko
    Kada se raspravljalo ko moze da posluje kao putnicka agencija 2019 nikog nije bilo briga! E sada kada osetite po dzepu,raspravljate tako vam i treba! Ko nema dovoljno materijalnih sredstava da nadoknadi stetu,korisniku tih usluga u roku od 48h,nemoze i nesme da posluje kao agencija! Tako je skoro svugde u svetu jer to nije nista novo.
  • Miša

    24.05.2021 19:41
    @Maša
    Čemu toliko rasprave. Sami kažete da bi trebalo svako da radi svoj posao. Neka roditelji angažuju advokata, prepuste mu slučaj a on će već znati koga može i treba da tuži.
  • Roditelj

    24.05.2021 18:40
    Pljačka
    Delili su u agencijama plate tokom pandemije od naših para koje smo im uplatili u kešu, avansno. Recimo dečiji kamp Skourats ni centa nije dobio od naših para, tako su mi potvrdili u Grčkoj. A agencija na Spensu tvrdi da je sve Grcima isplaćeno. Nekom rat, nekom brat, uvek bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.