Advokati protiv izmena Zakona o parničnom postupku: Na sud će moći samo bogati

Pristup građana sudu biće dodatno otežan, tužbe za koje nisu plaćene takse biće odbačene, a parnični postupci trajaće još duže.
Advokati protiv izmena Zakona o parničnom postupku: Na sud će moći samo bogati
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Ko je ranije podneo tužbu, a nije platio taksu, smatraće se da je od tužbe - odustao. Sve ovo će, kako za N1 kaže advokat Jelena Pavlović, biti posledice do kojih će dovesti primena novog, izmenjenog Zakona o parničnom postupku, čiji nacrt je objavilo Ministarstvo pravde. 
 
Advokati su se danas okupili ispred prostorija Advokatske komore Srbija i zatražili da se nacrt povuče iz javne rasprave.
 
"Ministarstvo pravde objavilo je nacrt izmena Zakona o parničnom postupku, čija primena bi imala za posledicu da se građanima oteža pristup sudu, da tužbe za koje nisu plaćene takse budu odbačene, da banke ne moraju da dolaze na ročišta, a tužioci moraju, da se na sve odluke može uložiti revizija, što znači da bi se na okončanje postupka čekalo bar 15 godina…", navodi Jelena Pavlović.
 
Kada je reč o tužbama protiv banaka, najviše pažnje, prema njenim rečima, izazivaju odredbe da bi dužnik koji ima više tužbi morao banci kao drugoj strani da bez obzira na uspeh u sporu plati sve troškove postupka kao da je spor izgubio, dok bi mu samo u postupku koji je prvi pokrenuo troškovi bili dosuđeni.
 
"Nacrtom zakona je predviđeno da se odredbe primenjuju i na parnice koje su u toku. A, to jednostavno rečeno znači – ako je neko nekada podneo tužbu, žalbu, odgovor na tužbu, a nije platio taksu, smatraće se povučenim. A takse u Srbiji su inače neprimereno visoke u odnosu na naš standard. Tako da bi taj uslov – plaćanje takse za pristup sudu – značio potpuno onemogućavanje svima, osim vrlo malom sloju bogatih, da dođu na sud", navodi Pavlović.
 
I to se, ističe, odnosi na bilo koju parnicu. Kako navodi, takse se kreću od 30.000 do 97.500 dinara.
 
 
Kako ističe, sa ovakvim nacrtom ozbiljnog sistemskog zakona nije moguće raditi, jer bi doveo do nekih polovičnih rešenja, te advokati traže da se on potpuno povuče iz procedure.
 
"Mi jesmo za efikasnost sudstva, ali ove mere će napraviti još veću zagušenost i paralizaciju rada sudova", ukazala je Pavlović za N1.
 
Ministarstvo i komora: Razgovori do postizanja konsenzusa
 
Ranije danas Ministarstvo pravde je saopštilo da se ministarka pravde Maja Popović sastala sa predsednikom Advokatske komore Srbije Viktorom Gostiljcem povodom izraženog nezadovoljstva advokature.
 
"Ministarka pravde i predsednik Advokatske komore Srbije zajedničkim saopštenjem žele da potvrde da će se u daljim razgovorima između Ministarstva pravde i advokature razmotriti sve primedbe koje će biti dostavljene na tekst nacrta zakona kako bi se došlo do zakonskih rešenja koja će biti u opštem interesu", navodi se u saopštenju.
 
"Napominjemo da je javna rasprava o nacrtu zakona tek otpočela, a da je cilj izmena Zakona o parničnom postupku postizanje usklađenosti sa EU standardima, unapređenje efikasnosti pravosuđa, skraćivanje trajanja dugotrajnih postupaka, ravnomerna opterećnost sudova, stvaranje uslova za suđenje u razumnom roku, sve u skladu sa revidiranim Akcionim planom za Poglavlje 23 i Akcionim planom za unapređenje Srbije na rang listi Svetske banke", stoji u saopštenju Ministarstva pravde.
  • Gagi

    01.06.2021 23:58
    Odgovornost
    Predstavnik u radnoj grupi za izmenu ZPP-a je obrukao čitavu vojvođansku advokaturu, koja je do novog rukovodstva (čiji se legitimitet još uvek utvrđuje pred sudom), bila uzorna!
    Sramota me je što sam član AKV
  • XX

    27.05.2021 18:39
    Novi zakon o parnicnom postupk
    Bravo , odavno je trebalo uvesti ti izmene , da se tuzbe odbacuju ako niste platili taksu . Sada ce se razmisljati da li nekog tuziti ili ne , da li ima osnove ili nema . Do sada je to bilo kao ubijanje dosade , ajde da ga tuzim , nema osnove ali da probam za svaki slucaj
  • P

    25.05.2021 07:27
    P
    Koliko vidim obrni okreni,onaj ko nema novca nema sanse da trazi neku pravdu. I sada su skupi advokati i takse a mogu da zamislim koliko ce biti skuplje.Ko imi novca taj moze da se spori i sudi ko nema,cuti i trpi dok nepukne nesto!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.