Demostat: Nebojša Stefanović ostaje ministar

Iako brojni odbori naprednjaka iz različitih delova države traže ostavku Nebojše Stefanovića sa svih funkcija, on najverovatnije neće biti smenjen sa pozicije ministra odbrane.
Demostat: Nebojša Stefanović ostaje ministar
Foto: 021.rs
Takođe, neće izgubiti ni mesto u Predsedništvu SNS, navodi Demostat koji to nezvanično saznaje iz više izvora sa političke scene.
 
S druge strane, očekuje se da Stefanović na tom zasedanju bude razrešen "samo" sa dužnosti šefa beogradskih naprednjaka, što se može odigrati na dva načina - ili da sam ponudi ostavku na tu funkciju, koju će prihvatiti Glavni odbor, ili da mu prisutni članovi stranke izglasaju nepoverenje.
 
U svakom slučaju, veruje se da su mu dani na mestu predsednika Gradskog odbora SNS u prestonici Srbije "odbrojani", dok će se u Vladi "opstati do daljeg".
 
U političkim kuloarima postoji široko rasprostranjen stav da će Aleksandar Šapić, lider Srpskog patriotskog saveza, i predsednik Opštine Novi Beograd, naslediti Stefanovića na čelnoj poziciji među naprednjacima u glavnom gradu.
 
SPAS će se na Glavnom odboru 29. maja i formalno "utopiti" u SNS.
 
Prognozira se da će Šapić dobiti potpredsedničko mesto u SNS-u, i da će mu glavna dužnost biti jačanje partijske infrastrukture u Beogradu, ali se smatra da će na to mesto biti formalno postavljen na Skupštini Srpske napredne stranke, koja se očekuje na jesen.
 
Veruje se da će Šapić biti i kandidat SNS za gradonačelnika Beograda, što je nedavno nagovestio i predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić.
 
Pored Nebojše Stefanovića, očekuje se da do daljeg u Vladi ostane i ministarka državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednica SNS, Marija Obradović, čiju smenu su zahtevali pojedini lokalni odbori stranke zbog "afere Gakovo" - uzgoja svinja na poljoprivrednom gazdinstvu čiji je bivši vlasnik navodno bio blizak kriminalnom klanu Veljka Belivuka.
 
Iako su se niški naprednjaci prethodnih dana negativno izjasnili i o radu ministra zdravlja Zorana Lončara, tvrdi se da je njegova pozicija u Vladi osigurana.
 
"Za Lončara se često govori da mu je završena politička karijera, a on opstaje. I sada ima solidne rezultate u izgradnji kovid bolnica, vakcinaciji i nabavci medicinske opreme, tako da nije u planovima za smenu. To u Nišu je više bio lokalni incident na glasanju zbog nezadovoljstva nekih lokalnih niških funkcionera SNS Lončarevim kadrovskim rešenjima u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Niša", kaže izvor Demostata upoznat sa aktuelnim događanjima u SNS-u.
 
Koliko će se još Stefanović i Marija Obradović zadržati u ministarskim foteljama zavisi pre svega od volje "vrhovnog arbitra" među naprednjacima Aleksandra Vučića, ali kako stvari trenutno stoje, oni bi svoje pozicije u vrhu naprednjaka i u Vladi mogli da izgube najranije na jesen, glasovima članova Skupštine SNS.
 
Ipak, ne isključuje se ni mogućnost da se njihova smena odigra i ranije tokom leta - ili rekonstrukcijom Vlade na čijem čelu je Ana Brnabić, ili tako što će premijerka, na Vučićev "mig", predložiti Narodnoj skupštini da oni budu razrešeni dužnosti, što bi podrazumevalo sazivanje posebne sednice Republičkog parlamenta.
 
Takva "predstava za narod" mogla bi da posluži Vučiću da skrene pažnju  javnosti sa nekih drugih gorućih tema u narednih par meseci, uključujući poskupljenja energenata, recimo, ili "neprijatne" pregovore o Kosovu, navodi Demostat. 
 
Ceo tekst Demostata možete pročitati na OVOM LINKU.
  • MILE ANDRIC

    26.05.2021 15:54
    PLEBS
    Ne krivite plebs (bazu i članstvo) kako god da se izjašnjava; ne znaju oni ni zašto su podržavali Stefanovića, Lončara,Mariju Obradović i ostale, niti znaju zašto im uskraćuju povrenje. Vođine poklisare im prenesu poruke šefa i to je to .DEMOKRATIJA, MALO MORGEN
  • smrdijestina

    26.05.2021 14:20
    Ocekivali ste drugacije?
  • Remus

    26.05.2021 12:04
    Od prvoga dana predstave bilo je jasno da se pravi mesto za Sapica u beogradskom SNS-u uz dosta rijalitija i to su videli svi osim srbijanskih politickih analiticara koji se stalno dave u glibu politicke korektnosti koji im odgovara da bi izgledali pametni i kulturni makar savrseno ne poznavali posao koji rade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.