Ko je vodio Koluvijine firme u Severnoj Makedoniji i s kim su sve povezani?

U makedonskom selu Debrište koje se nalazi u opštini Rosoman, u Tikveškoj kotlini čuvenoj po vinima, smestili su se plastenici u kojima je uspevala jedna druga biljka - marihuana, piše BIRN.
Ko je vodio Koluvijine firme u Severnoj Makedoniji i s kim su sve povezani?
Foto: Pixabay
Kako dodaju, suvlasnik firme, koja gazduje tom plantažom je dobro poznato ime - Predrag Koluvija, vlasnik Jovanjice, prvooptuženi u dve optužnice po kojima se vode postupci pred Sudom za organizovani kriminal u Beogradu. BIRN istražuje ko su ljudi koji su upravljali Koluvijinim firmama u Makedoniji, kakve su im bile političke i druge veze i zbog čega su izgubili dozvolu za uzgoj konoplje.
 
Plastenici danas deluju napušteno, a do pred kraj 2019. u njima je uzgajan kanabis, koji je, bar prema dozvoli makedonske Vlade, smeo biti proizveden i korišćen isključivo u medicinske svrhe.
 
Međutim, istraživanje BIRN-a pokazuje da su i Jovanjica i Rosoman zloupotrebili ove dozvole - Jovanjica je, po svemu sudeći, dozvolu koristila kao paravan za uzgajanje i trgovinu psihoaktivnog kanabisa, dok u Rosomanu nije vođena propisana evidencija o broju i vrsti biljaka koje su uzgajane na imanju, što ukazuje da je jedan njihov deo mogao da završi na crnom tržištu.
 
Za postojanje Koluvijine plantaže marihuane u Severnoj Makedoniji u Srbiji se saznalo kada je srpska policija u telefonima koje su koristili Koluvija i njegovi saradnici, pronašla specijalnu aplikaciju "Razgovor" koja je korišćena za zaštićenu komunikaciju, navodi se u tekstu.
 
Kako BIRN saznaje, u okviru "Razgovora", pored grupe "Savet za bezbednost" preko koje je Koluvija komunicirao sa pripadnicima službi bezbednosti i policije koji su mu pružali zaštitu, postojala je i grupa "Rosoman proizvodnja" za osobe uključene u proizvodnju kanabisa u Severnoj Makedoniji. Zbog ovakvih sumnji, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal je, kako saznaje BIRN, uputilo u februaru prošle godine zahtev za međunarodnu pravnu pomoć makedonskom Osnovnom javnom tužilaštvu za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije tražeći od njih pomoć za utvrđivanje identiteta korisnika grupe "Rosoman proizvodnja".
 
"U okviru ove grupe uočene su fotografije prostorija objekta u kome se uzgajala, sušila i vakuumirala zelena materija za koju se pretpostavlja da je kanabis", piše u dopisu srpskog tužilaštva.
 
Zajedničko istraživanje BIRN Srbija i BIRN Makedonija pokazalo je da su osim plantaže Rosoman i firme THC Kualiti Grup u čijem je vlasništvu ova plantaža, Predrag Koluvija i njegovi saradnici kontrolisali bar još jednu firmu u Severnoj Makedoniji koja je imala dozvolu za uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe i jednu registrovanu za trgovinu i usluge.
 
U preduzeću THC Kualiti Grup iz Skoplja, prema podacima makedonskog registra, Predrag Koluvija i danas ima 50 odsto udela. Koluvija je do hapšenja 13. novembra 2019. deo sadnica kanabisa sa Jovanjice izvozio ovoj makedonskoj firmi, prenosi BIRN.
 
Njoj je sa Jovanjice tokom 2019. izvezeno skoro 60.000 sadnica kanabisa, ukupne težine veće od 4.700 kilograma, gotovo isto onoliko koliko je pronađeno na Jovanjici prilikom policijske akcije u novembru 2019, što dodatno osvetljava razmere uzgoja kanabisa na toj plantaži, navodi se u tekstu.
 
U Skoplju je, kaže se dalje, u leto 2018. osnovano i treće preduzeće povezano sa Koluvijom - Jovanjica DOOEL, koje je bilo registrovano za trgovinu i usluge.
 
Osim Koluvije, među vlasnicima i direktorima pomenute tri firme ima i makedonskih državljana, ali i još dve osobe iz Srbije. Među makedonskim partnerima najviše pažnje privlače Aleksandar Piperevaliev i Goran Krstev, piše BIRN. Trenutno, kako dodaju, opoziciona VMRO-DPMNE tvrdi da je Piperevaliev povezan sa Vladom Zorana Zaeva. Krstev se takođe smatra bliskim Zaevu.
 
Nema istrage u Severnoj Makedoniji
 
BIRN saznaje i da makedonsko tužilaštvo ne vodi nikakvu istragu u vezi sa poslovanjem Koluvijinog preduzeća u toj zemlji, iako je tamošnja komisija Ministarstva zdravlja utvrdila brojne nepravilnosti na uzgajalištu firme THC Kualiti Grup u Rosomanu i oduzela joj dozvolu za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe.
 
Koluvija je, dodaje se u tekstu, bio i suvlasnik firme Bul bilding iz Strumice. Svedok na suđenju u slučaju "Jovanjica 1" koji se vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu kazao je da je nakon upada policije na Jovanjicu, prekinut planirani izvoz kanabisa firmi Bul bilding, navodi BIRN.
 
Od Koluvijinih srpskih partnera najzanimljiviji su, kaže BIRN, braća Medenica - Marijan i Đorđije.
 
Đorđije Medenica je zakupac beogradskog restorana Zvezdara teatar, stoji u tekstu. U medijima je spominjan kao svedok kriminalnog obračuna između Željka Rutovića i Predraga Rankovića Peconija u hotelu Prag u Beogradu 2017. godine. Takođe, 2006. godine izazvao je nesreću kod Tivta kada je svojim gliserom ubio dvoje ljudi, navodi BIRN.
 
Zanimljivo je da njegov brat Marijan Medenica postaje direktor skopske firme THC Kualiti Grup u trenutku kada su mnogi iz nje pobegli, uključujući i njegovog brata Đorđija. U registar je kao odgovorno lice upisan 29. novembra 2019, dve nedelje nakon Koluvijinog hapšenja, koji je do tada bio direktor.
 
Marijan Medenica u razgovoru za BIRN kaže da je ugostitelj, da je Koluvija dolazio kod njih u restoran i da se odatle poznaju. Što se posla u Severnoj Makedoniji tiče kaže da je nakon hapšenja Koluvije to "neko trebalo da preuzme, da taj posao ne propadne" , ali da je na kraju "sve propalo". "Iz Severne Makedonije me još niko nije kontaktirao, a voleo bih da me kontaktiraju da pogasim to, jer koliko vidim imam samo troškove od svega toga", kaže on za BIRN.
 
THC u biljkama niko nije proveravao - ni u Severnoj Makedoniji ni u Srbiji
 
Nema podataka o tome da li je ta konoplja imala povišen THC (iako postoji sumnja da jeste), niti koliki je deo proizvedene konoplje završavao na Koluvijinim plantažama u Severnoj Makedoniji, i da li je deo je plasiran na crnim tržištima te zemlje, Srbije, kao i na tržištima zemalja regiona ili zapadne Evrope, navodi BIRN.
 
Osim što nema informacija o distributivnoj mreži, za sada nema ni informacija o tome ko je investirao u opremanje plantaže i uzgoj tako velike količine marihuane, gde je ulagan novac stečen prodajom narkotika, niti informacija o mogućim vezama optuženih sa visokopozicioniranim političarima i pojedincima iz državnog vrha, navodi BIRN.
 
Inspekcija tokom kontrole nije uspela da utvrdi koliko biljaka je uzgajano na makedonskoj plantaži Rosoman niti koja je sorta kanabisa u pitanju, što otvara mogućnost da je deo završio na crnom tržištu. Makedonija dozvoljava prodaju i izvoz samo ulja kanabisa, ali ne i izvoz cveta. Osušeni cvet marihuane zapravo se prodaje na crnom tržištu kao droga.
 
Nakon hapšenja, Koluvijinoj firmi u Makedoniji oduzeta dozvola za uzgoj kanabisa, a protiv Koluvije i njegovih saradnika nije pokrenut krivični postupak u Makedoniji. Makedonska Vlada je, navodi BIRN, 14. avgusta 2018. dala dozvolu THC Kualiti Grup za uzgoj kanabisa za medicinske potrebe. Sledeće godine, 16. decembra, Vlada u Skoplju donosi odluku kojom se dozvola ukida. Odluka je doneta mesec dana nakon hapšenja Koluvije u Srbiji, iako je kontrola na osnovu koje je ta odluka usvojena, obavljena još 7. novembra 2019, odnosno nedelju dana pre zaplene marihuane na Jovanjici, dodaje se u tekstu. Tokom te kontrole uočene su brojne nepravilnosti na uzgajalištu Rosoman, koje je radilo u okviru preduzeća THC Kualiti Grup, navodi BIRN.
 
Nova firma u Rosomanu, vlasnici stari 
 
Posle izbijanja skandala "Jovanjica", neki od Koluvijinih makedonskih partnera su 12. decembra 2019. godine osnovali novu kompaniju, kojoj je Vlada odobrenje za uzgoj marihuane dala već 14. januara 2020. godine, navodi BIRN. To praktično znači da su se isti uzgajivači okupili, samo bez Koluvije, dva meseca nakon kontrole na Rosomanu i upada srpske policije na Jovanjicu. Nova kompanija se zove GM Lajt i od THC Kualiti Grup je preuzela uzgajališe u Rosomanu.
 
Lidija Savić iz makedonskog ministarstva zdravlja tvrdi da je kompanija koja je preuzela uzgajalište Rosoman, već počela da uzgaja marihuanu u medicinske svrhe. Vlasnici GM Lajt je kiparska firma Krikamara investments LTD, koja se nalazi na istoj adresi u Nikoziji na kojoj je bila i kompanija Epioni holding, jedan od bivših vlasnika THC Kualiti Grup. Posredne veze sa GM Lajt iz Skoplja ima i Goran Stojanovski, suvlasnik THC Kualiti Grup. Dakle, Koluvijini makedonski partneri su se reorganizovali i pod novim nazivom, preuzeli stari biznis, navodi se u tekstu.
 
Novinari BIRN-a obišli su uzgajalište u Debrištu u opštini Rosoman. Delovalo je napušteno i unutra se nije moglo ući, naveli su.
 
Kako BIRN saznaje, srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnja da je u Severnu Makedoniju, umesto industrijske konoplje, izvožena indijska. Potpunije informacije pokušavaju da dobiju od makedonskih kolega, ali se oni, međutim, ne bave istragom proizvodnje kanabisa na uzgajalištu Rosoman.
 
"Obaveštavamo vas da u tužilaštvu ne postoji predmet za događaje koje pominjete. Tužilaštvo je sarađivalo sa kolegama iz Srbije. Naime, Osnovno javno tužilaštvo za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije primilo je zahtev za međunarodnu pravnu pomoć od Republike Srbije. Odgovoreno je na zahtev, kojim je tužilaštvo dostavilo tražene dokaze i podatke", navodi se u odgovoru BIRN-u iz makedonskog tužilaštva.
 
Istraživanje BIRN-a u celosti čitajte OVDE.
  • Dragan

    27.05.2021 09:33
    Ah
    Ma ajte molim vas.Jednom u Hrvatskoj presuđen zatvir jer je na majici oslikan list marihuane bez ikakvog teksta.A i to industrijska monoplja-marihuana psihoaktivna=msrihuana za medecinske svrhe.A sve ista biljka .
  • Damir

    27.05.2021 06:35
    Damir
    Zbog ove afere koja je otkrivena za javnost,treba da padne vlada Srbije! A živa istina je dase trguje raznim narkoticima! Albanska mafija im obezbeđuje sve što treba sa Kosova,Makedonije i Turske? I to sve pod okriljem raznih firmi...koje idu preko Mađarske za Evropu!
  • Aleksandra

    26.05.2021 22:03
    I??
    Da li je sada jasnije čemu služi mali Šengen?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.