Levijatan višestruko diskriminisao Rome: Moraju da obrišu sve objave koje sadrže govor mržnje

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti naložio je Pokretu Levijatan da u roku od 30 dana ukloni svaki već objavljeni sadržaj koji podstiče mržnju prema Romima.
Levijatanu je naloženo da prestane sa objavljivanjem diksriminatornih sadržaja na društvenim mrežama.
 
U saopštenju Evropskog centra za prava Roma (ERRC) navodi se da je ta odluka objavljena 12. maja zbog mnogobrojnih pritužbi ERRC Povereniku.
 
Ta odluka Poverenika pokazuje da Romi mogu da preduzmu pozitivne mere za prevazilaženje mržnje kada deluju zajedno, smatraju u udruženju.
 
"Kada mi Romi koristimo moć zakona kao alat, možemo da se borimo protiv nepravde, što ne bismo mogli da postignemo da delujemo sami", rekao je predsednik ERRC Đorđe Jovanović.
 
On je pozdravio odluku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti jer se analizira govor mržnje u onlajn sferi u srpskom društvu i što sloboda izražavanja ne može biti korišćena za upotrebu govora mržnje.
 
"Fondaciji Pokret Levijatan je preporučeno da uklone objave, sadržaje i komentare kojima se podstiče diskriminacija i mržnja prema Romima i kojima se stvara strah i neprijateljsko okruženje prema pripadnicima ove nacionalne manjine", navodi se u saopštenju.
 
Dat rok od 30 dana
 
ERRC dodaje da Poverenik od Levijatana zahteva i da obezbede efikasan sistem moderacije na Fejsbuk stranici, kako ubuduće ne bi bili dostupni komentari koji predstavljaju govor mržnje, i da vode računa da ubuduće u okviru svojih aktivnosti ne krše zakonske propise o zabrani diskriminacije.
 
"Pokretu je ostavljen rok od 30 dana da postupi po preporuci Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. Pokret Levijatan, koji ima više od 270.000 pratilaca na Fejsbuku, predstavlja se kao organizacija za zaštitu životinja, ali veći deo svog rada fokusira na dehumanizaciju Roma i distribuciju sadržaja na društvenim mrežama čiji je cilj podsticanje mržnje", ukazalo je ERRC.
 
Levijatan je u javnosti poznat kao krajnje desničarski pokret koji deluje pod maskom organizacije za zaštitu životinja.
  • @Fliperana

    31.05.2021 12:04
    Svaki dan se na ovom mestu objavljuju komentari koji sadrže "vređanje i targetovanje na verskoj rasnoj i nacionalnoj osnovi" prema Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima uz bezbroj uvredljivih fraza. Da li vaš stav i pravilo može i ovde biti primenjeno ili je ovo ipak izuzetak i ovde je dozvoljeno to iznositi u javni prostor obzirom da je tako već godinama? Gde je ta "jasno definisana" granica?
  • Rade

    28.05.2021 08:34
    Po njuskama tih ljudi iz tzv oranizacije se vidi da su poprilicno zaglupljeni i fasisticki nastrojeni .
  • Milan NS

    28.05.2021 08:02
    @Podbarac
    ti nisi sa Podbare već sa Marsa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija