Kome je sve Srbija dala državljanstvo: Na spisku poznate ličnosti

Vlada Srbije u poslednjih 16 meseci dodelila je 66 pasoša Republike Srbije stranim državljanima.
Kome je sve Srbija dala državljanstvo: Na spisku poznate ličnosti
Foto: 021.rs
Kako za Radio slobodna Evropa (RSE) kaže Brazilac Tiago Lopes Da Kruz Fereira, on je postao vlasnik srpskog pasoša prošle godine, a državljanstvo je dobio i pre nego što ga je tražio.
 
"Vlada je procenila da je to u interesu Republike Srbije", priča Brazilac koji je po prvi put došao u Srbiju 2010. godine, a dve godine kasnije se preselio u Beograd. U međuvremenu je postao suvlasnik jedne putničke agencije, osnovane 2014. godine.
 
Kako je objasnio u svom video blogu, nakon dobijanja državljanstva juna 2020, preporuku za njegovo državljanstvo dao je Kabinet predsednice Vlade Srbije, s obrazloženjem da već godinama radi na brojnim projektima u Srbiji, koji se tiču turističkog, ekonomskog i društvenog razvoja zemlje.
 
U pisanoj izjavi za RSE, Fereira kaže da je srpsko državljanstvo dobio na sednici Vlade na osnovu člana 19. Zakona o državljanstvu. Time je, kaže, postao treći Brazilac koji je na taj način postao državljanin Srbije.
 
Sa novim državljanstvom su mu, dodaje, olakšana putovanja po regionu, kao i sve birokratske procedure u javnim i privatnim institucijama.
 
U periodu od januara 2020. do aprila 2021. pasoš Srbije su dobili, između ostalih, strani investitori, sportisti koji igraju u srpskim klubovima, jutjuberi i blogeri, kao i dramski umetnici. Za neke, međutim, nije jasno po kom osnovu su dobili državljanstvo.
 
Sportski funkcioner iz Rusije
 
Takav je slučaj sa Abdulmutalimom Abakarovim, ruskim bokserskim trenerom i visokim funkcionerom u Bokserskom savezu Ruske Federacije (BSRF) koji je postao državljanin Srbije aprila 2021, navodi Radio slobodna Evropa.
 
Prema podacima sa sajta BSRF, on je trenutno član Izvršnog komiteta za međunarodno upravljanje Bokserskog saveza Rusije.
 
Blic je, izveštavajući o međunarodnom bokserskom turniru "Beogradski pobednik" održanom u Beogradu 28. aprila ove godine, pomenuo da su među prisutnima na finalnoj večeri bili, između ostalih, Abakarov i pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Vladimir Ilić.
 
Šest dana ranije, 22. aprila, u "Službenom glasniku" je objavljeno da je Vlada Srbije Abakarovu odobrila državljanstvo. Nejasno je na osnovu čega, s obzirom na to da nema podataka da on ima radni angažman u Srbiji.
 
RSE je Bokserskom savezu Srbije uputio pitanje o tome da li je Abakarov zaposlen u tom savezu ili u nekom od srpskih klubova, ali do zaključenja teksta nije stigao odgovor. Odgovor je izostao i od Abdulmutalima Abakarova koga je RSE kontaktirao posredstvom elektronske pošte.
 
Osim Abakarova, državljanstvo Srbije je u poslednjih nešto manje od godinu i po dana dobilo 18 sportskih radnika, uglavnom iz Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).
 
Poznate ličnosti sa srpskim pasošem
 
Vlada Srbije poslednjih godina intenzivno dodeljuje državljanstvo poznatim strancima. Slučaj koji je privukao veliku pažnju javnosti bila je odluka da se srpski papiri daju tajlandskoj premijerki Jingluk Šinavatri, nakon što je u matičnoj zemlji osuđena na petogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije.
 
Prema podacima iz "Službenog glasnika", bivši vođa palestinskog Fataha u Pojasu Gaze, Muhamed Dahlan, dobio je državljanstvo Srbije 6. decembra 2013. godine, a zajedno sa njim, državljanstvo su dobili njegova supruga i četvoro njihove dece.
 
Kako podseća Insajder, Dahlana je nekoliko meseci ranije odlikovao tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić i uručio mu Orden srpske zastave drugog stepena. Tada je Dahlan označen kao "lični savetnik" šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mansura bin Zajeda el Nahjanua, a odlikovanje je dobio za "učvršćivanje miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i UAE".
 
Tri godine kasnije državljanin Srbije postao je još jedan blizak saradnik šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata - Matar Suhail al Daheri. Al Daheri od 2014. u Srbiji vodi kompaniju "Hepako" koja se bavi upravljanjem nekretninama.
 
Premijerka Srbije Ana Brnabić je septembra 2017. potpisala rešenje o državljanstvu za poznatog britanskog glumca Rejfa Fajnsa.
 
"Nikad nisam mislio da ću postati Srbin, a sada izgleda jesam", rekao je Fajns tim povodom.
 
Nekoliko meseci kasnije, Vlada Srbije je iz budžetskih rezervi i bez konkursa Filmskog centra Srbije, izdvojila više od pola miliona evra za Fajnsov filmski projekat "Bela vrana". Deo filmske javnosti je zbog toga negodovao.
 
Fajnsov američki kolega Stiven Sigal, poznat po ulogama u akcionim filmovima i prijateljskim vezama sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dobio je državljanstvo Srbije 2016. godine. Tokom posete Srbiji 2015. najavio je da planira da otvori školu aikidoa. Do sada nema informacija da je to uradio.
 
Zlatna viza
 
Pojedine zemlje sveta nude bogatim pojedincima imigracioni program pod nazivom "zlatna viza" (Golden Visa), kojim mogu da dobiju boravišnu dozvolu ili čak državljanstvo u drugoj zemlji kupovinom nekretnine ili relativno velikim ulaganjem ili donacijom.
 
Među zemljama koje nude "zlatnu vizu" su Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kipar, Grčka, Malta, Švajcarska i Kanada. Visina ulaganja zavisi od svake zemlje pojedinačno i kreće se od 250.000 do milion dolara. Tako je uslov za dobijanje kanadskog državljanstva ulaganje od minimum 200.000 kanadskih dolara (165.000 američkih).
 
Za dobijanja državljanstva SAD potrebno je da investicija bude u visini između 900.000 i 1,8 miliona dolara i mora stvoriti najmanje 10 radnih mesta za američke državljane ili strane imigrante.
 
Velika Britanija daje "zlatnu vizu" onima koji u tu zemlju ulože minimum 2,8 miliona američkih dolara. Grčka šema rezidencijalnog investiranja zahteva ulaganje od 250.000 evra u nekretninu u Grčkoj, što je čini najjeftinijom među zemljama Evropske unije
 
Opširnije pročitajte u tekstu RSE OVDE.
  • Bojan

    28.05.2021 18:37
    @dijasporac

    Mislim da nije govorio o tih 66 stranaca nego o onih par stotina hiljada preko Drine i Durmitora.
  • Mile

    28.05.2021 18:37
    Šta se dogadja sa viznom legalizacijom sa ujedinjenim kraljevstvim?Srbi plaćaju 115 evra turističku vizu i treba im dosta vremena i živaca za istu,ostrvljani ne plaćaju ništa.Dali predsednik može bar pitati zašto nas gledaju kao stoku???
  • dijasporac

    28.05.2021 17:45
    @VladaN
    Tih 66 stranaca koji su dobili srpsko drzavlajnstvo imaju tezinu glasackog tela koje ne moze izmeniti rezultate ni u mesnoj zajednici Donji Ljubis u opstini Cajetina. No stoji da nekim od njih nije trebalo dati drzavljanstvo jer poput rsukog bokserskog funkcionera ili Stivena Sigala nemaju blage veze sa Srbijom.

    Charles Cater i Tiago su obicni ljudi koji su dosli u Srbiju, zaljubili se u nju, rade na promociji naroda, kulture i drzave na drustvenim mrezama i totalno zasluzuju nase pasose. Pri tome Charles je ponosan sto ima nase drzavljanstvo i to uvek istice, ponekad deluje kao dete koje se raduje dugo ocekivanoj igracki.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.