Protest umetnika: Niške vlasti izbacile izložbu zbog sastanka sa ministarkom Mihajlović

Nekoliko udruženja izrazilo je protest zbog prekidanja izložbe u Nišu, da bi se održao sastanak ministarke rudarstva i energentike Zorane Mihajlović s načelnicima okruga.
Protest umetnika: Niške vlasti izbacile izložbu zbog sastanka sa ministarkom Mihajlović
Foto: 021.rs
U zajedničkom saopštenju nekoliko udruženja likovnih umetnika i kritičara, navodi se da je zbog tog sastanka prekinuta izložba umetnika Radoša Antonijevića u Oficirskom domu u Nišu.
 
Umetnici su najoštrije osudili, kako su naveli, bahato ponašanje predstavnika Gradske uprave Niša i ministarke rudarstva i energetike, zbog prekida izložbe u Oficirskom domu, zarad organizovanja sastanka na temu energetske efikasnosti koji je mogao biti održan bilo gde.
 
"Izložba 'O koristi i šteti istorije za život' uglednog umetnika Radoša Antonijevića, profesora na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, otvorena je 13. maja i bilo je predviđeno da niškoj publici bude dostupna do 11. juna. Uprava Grada Niša izričito je zahtevala od Galerije savremene likovne umetnosti Niša da se postavka skloni i izlagački prostor isprazni, iako sastanak sa ministarkom nije bio ranije najavljen ni organizatoru izložbe, a ni autoru. Zbog tehnički zahtevne montaže i demontaže čitave instalacije umetnik Radoš Antonijević je doneo ispravnu odluku da se izložba prekine i njeno trajanje skrati", objasnila su udruženja.
 
Dodali su da prekid izložbe zarad sastanka koji je mogao biti organizovan u bilo kom drugom prostoru u Nišu ili u Srbiji, ukazuje na nedopustivo ponašanje predstavnika vlasti Grada Niša, koje govori o neznanju, neprofesionalizmu i nepoštovanju rada lokalne institucije kulture, a takođe i o nepoštovanju prema samom autoru i njegovom delu, kao i prema celokupnom polju kulture.
 
Protestno pismo potpisali su Međunarodno udruženje likovnih kritičara – Sekcija Srbija (AICA-Srbija), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), Stanica – Servis za savremeni ples i Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).
  • Kultura

    31.05.2021 01:35
    Ni ministarki ne bi nošta falilo da je pogledala izložbu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.