Ružić: Ne znam da li će biti proslava matura, o tome odlučivati bez emocija

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će Krizni štab za suzbijanje korona virusa odlučiti da li će biti proslava matura i ocenio da tome treba pristupiti "odgovorno, bez obzira na emocije".
On je za TV Pink istakao da Ministarstvo stav o maturama donosi na osnovu preporuka medicinskog dela Kriznog štaba.
 
"Za sada je njihov stav, mislim da je to predložio doktor Predrag Kon, da se utvrdi standard ili kriterijum u pogledu broja zaraženih pa da, prateći taj kriterijum, odlučimo o odobravanju maturskih večeri", objasnio je Ružić.
 
Naglasio je kako se iskreno nada da će sledeće nedelje Ministarstvo moći da donese odluku da odobrava održavanje maturskih večeri.
 
"Mislim da su mladi shvatili da treba da se vakcinišu, i to je važno. Rat (protiv korona virusa) još nije dobijen, ali svašta smo uradili i vakcinaciju smo sproveli na odličan način", rekao je Ružić za TV Pink.
 
Podsetio je da se mali maturanti pripremaju za završni test, koji će se održati 23, 24. i 25. juna.
 
"Vanredna situacija sigurno će se odraziti na stečeno znanje", smatra ministar, ali i dodao da ne očekuje dramatičan pad kada je reč o znanju pokazanom na završnom testu.
 
Ružić je naglasio da je interna analiza probnog maturskog ispita na kvalifikovanom uzorku pokazala da u pogledu pokazanog znanja, nema razlika u odnosu ne samo na prošlu, već i u odnosu na ranije godine.
 
"Mislim da smo 'izgurali' godinu zahvaljujući entuzijazmu i inovativnosti nastavnika, kao i odgovornosti dece - nikada korona nije imala 'plodno tle' za širenje u obrazovnom sistemu", ocenio je Ružić.
 
Rekao je i da su nastavnici u školama uspeli da se prilagode situaciji u prosveti koju je izazvala epidemija.
 
"Uspeli smo uz sve elektronske servise, digitalno opismenjavanje nastavnika. Nedostaje kontakt učenik-nastavnik, ali u početnim razredima smo to ostavili zbog sticanja radnih navika i socijalizacije, tako da mislim da u tom delu niko nije zakinut", rekao je ministar.
  • Duda

    02.06.2021 10:20
    Bez polaganja male mature.
    Nisu imali nastavu, išli su na privatne časove. Dajete primer kako ste svi vi što se zovete vlast završavali škole. Nema mesta u školama? Nema prosvetnih radnika?
    Maltretirate decu, ali deca pamte šta im radite. Znaju deca vrlo dobro ko ih ponižava. Kada prodje koja godina, bićete matori, a oni još uvek mladi. Mislite o tome, svako pamti svog mučitelja.
  • 65+

    02.06.2021 09:49
    E moj Ruzicu, sramoto. Prvo,na koji nacin si usao u vlast? (napadima na av). Drugo, utakmice mogu vec sada i bez dozvole a mlade nam satirete, unistavate mentalno. DOSTA VISE , narod je na ivici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija