Preminuo kontroverzni publicista Jovan I. Deretić

Kontroverzni publista, Jovan I. Deretić, preminuo je u 83. godini, saopštilo je Udruženje slobodnih građana.
Jovan Deretić rođen je 18. januara 1939. godine kraj Trebinja.
 
Studirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu, a 1963. godine je napustio SFRJ i otišao u Francusku gde je najpre studirao na Tehničkom koledžu u Parizu, a potom i istoriju u Lionu.
 
Radio je kao inženjer u Francuskoj i SAD. Vratio se 1997. godine u Beograd.
 
Objavio je dvadesetak knjiga, a uglavnom se bavio srpskom istorijom. U svojim tekstovima tvrdio je da postoji srpska antička istorija od 2000. godine pre naše ere pa do 7. veka kad su prema zvaničnoj istoriji Srbi došli na Balkan zajedno sa drugim slovenskim narodima.
 
Deretić je govorio šest jezika, a služio se latinskim i starogrčkim.
  • Дејан

    13.06.2021 15:17
    Почивај у миру и хвала ти за све што си урадио за нас.
  • Ivan Milojevic

    13.06.2021 14:42
    Za sva vremena
    Hvala za sve sto je urafio u ovozemaljskom zivotu. Slava velikom istoricaru laka mu crna zemlja.
  • Vlado

    10.06.2021 20:20
    Stari Slaven
    Ja sam u školi učio da su stari Slaveni bili jako izdržljivi.Mogli su dugo da trpe glad i žeđ.Kada su dolazili na Balkan u šestom veku gacali su po močvarama i sakrivali se od rimskih legija pod vodom dišući na trsku.Toliko su bili uporni da su na kraju srušili Zap. Rimsko Carstvo.
    Tu istoriju je osporavao Jovan Deretić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.