HORES: Hotele u Srbiji napustilo 6.300 radnika, pojedini ih uvoze iz Bangladeša

Udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) zatražiće od Vlade Srbije novu pomoć za prvih pet meseci ove godine jer gostiju nema.
HORES: Hotele u Srbiji napustilo 6.300 radnika, pojedini ih uvoze iz Bangladeša
Foto: Pixabay
Kako navodi ovo udruženje, hotele je napustilo 6.300 radnika, pa će morati da ih "uvoze", a jedan od hotela već pregovara da ih dovede iz Bangladeša. 
 
Direktor HORES-a, Georgi Genov, rekao je danas za Betu da će se od Vlade Srbije zatražiti nastavak pomoći za hotele čiji je promet manji od 30 odsto u odnosu na period pre pandemije.
 
"Tražićemo pomoć za prvih pet meseci ove godine u istom iznosu koji su hoteli dobili prošle i ove godine, odnosno 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi", rekao je Genov. 
 
Dodao je da će hotelima biti otežano poslovanje, a već jeste, iako je trenutno mali broj gostiju, zbog nedostatka radnika koji su napustili taj sektor, pa da menadžment jednog hotela na poznatoj turističkoj destinaciji pregovara o "uvozu" radnika iz Bangladeša. 
 
Genov je rekao da anketa o popunjenosti hotela na dan 21. maj ne samo da pokazuje trenutnu slabu popunjenost, nego da ne nagoveštava da će se, uprkos smirivanju pandemije, stanje popraviti i tokom leta. 
 
Prema anketi koju je HORES nedavno sproveo, prosečna popunjenost 35 hotela u Beogradu 21. maja 2021. bila je 32 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija na taj dan za jun je 8,7 odsto, za jul 18,7 odsto i za avgust 4,8 odsto. 
 
U četiri hotela na Kopaoniku prosečna popunjenost bila je 0,5 odsto, a stanje potvrđenih rezervacija pet odsto, za jul 8,7 odsto i za avgust 12,5 odsto.
 
Bolja popunjenost hotela nije ni na poznatim destinacijama kao što su Vrnjačka Banja ili Zlatibor, gde su se za vreme pandemije mnogi građani odmarali. 
 
U osam hotela na Zlatiboru prosečna popunjenost na dan 21. maj bila je 38,8 odsto, a stanje potvrdjenih rezervacija za jun je 11,1 odsto, a nije ih bilo za jul i avgust. 
 
Hotelijeri u gradskim sredinama su iz trećeg paketa državne pomoći za ublažavanje posledica pandemije u ovoj godini dobili 350 evra po ležaju i 150 po sobi, kao i prošle godine, i još jednu minimalnu zaradu za zaposlene, pored tri polovine tog iznosa koji su dobili svi radnici čiji su poslodavci zatražili tu pomoć. 
 
Genov je rekao da je finansijsko stanje hotela u unutrašnjosti još teže i da od ukupno 445 hotela u Srbiji radi 290, a da je 45 propustilo mogućnost da zatraži pomoć. 
  • Takov

    10.06.2021 00:45
    Ni za 1000 eura Vam nece radit
    Da radice iz Bangladesa radnik sigurno za 300 eura plate 250 efektivnih radnih sati cim primi prvu platu eto njega na Madjarskoj ili Hrvatskoj granici u Sidu ili Subotici pa ni Bangladezani nisu glupi vise u doba mobilnog interneta i androida za 50 eura.A ako im slucajno ne isplate plate imace azilante budite uvereni.Spremi 1000 eura po radniku i eto radnika.Nema 1000 eura po radniku nema radnika.Radi sam ako nemas za radnike.
  • Hotelijer

    09.06.2021 16:08
    Ne lazite
    Napustili su Vas jer dajete bedu od plata. Recepcionari u Novom Sadu su do nedavno dobijali po 35000 mesečno. Sada ste se povećali na 40000 i kažete kako je to sasvim pristojna plata. Neće više niko da Vam radi za crkavicu.
  • Trt

    09.06.2021 13:28
    Ovi bi da vrate Kosovo a ni hotelske radnike ne mogu da zadrže...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.