Vlasnici stanova pozvani da unesu JMBG u katastar, evo zašto

Više od 19 miliona parcela u evidenciji je Katastra, a među osnovne podatke vlasnika, jedinstveni matični broj građana trenutno nije upisan kod svih.
Vlasnici stanova pozvani da unesu JMBG u katastar, evo zašto
Foto: Pixabay
Iz Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ih upozoravaju da im ovaj propust može napraviti problem prilikom kupoprodaje, jer je JMBG jedini podatak koji je drugačiji za svaku osobu, dok se drugi mogu poklopiti u desetinama slučajeva. 
 
Apeluju zato da što pre unesu i ovu činjenicu u bazu podataka katastra.
 
Većina nosilaca prava nad nepokretnostima i ne zna da osim imena, imena jednog roditelja, prezimena, adrese prebivališta, odnosno boravišta, identifikacioni podaci moraju da sadrže i JMBG. To najčešće saznaju kada pokušaju da prodaju imovinu, pa ih notar opomene ili odbije prilikom sklapanja ugovora, dok se ne upiše i ova činjenica, pišu Novosti. Može da se dogodi, naime, da još desetine ljudi imaju identičnu kombinaciju - ime, prezime i ime roditelja.
 
"Upis JMBG je značajan kao bezbednost i štiti od prevare, jer je to individualna i neponovljiva oznaka identifikacionih podataka o građaninu kao fizičkom licu, koji se određuje rođenjem i upisuje u Matičnu knjigu rođenih. Njegovim upisom u bazu podataka katastra nepokretnosti obezbeđuje se nedvosmislen i siguran podatak za identifikaciju imaoca prava na nepokretnosti. Time se onemogućuje da drugo lice sa istim imenom i prezimenom, kojima se i roditelj isto zove, što se u praksi događalo mnogo puta, upiše u katastru nepokretnsti u svoju korist svojinu, hipoteku na tuđoj nepokretnosti", kažu u RGZ.
 
Kako u RGZ navode, vlasnici kojima manjka ova stavka, trebalo bi da podnesu zahtev za upis kod nadležne Službe za katastar nepokretnosti.
 
"Uz zahtev je potrebno dostaviti očitanu, odnosno fotokopiranu ličnu kartu, lično na šalterima, u zakazanom terminu, ili dostavljanjem zahteva poštom preporučenom pošiljkom, za koju se plaća taksa, shodno Zakonu o republičkim taksama", objašnjavaju u Katastru.
 
Naknada za upis JMBG je 550 dinara. Jedinstveni broj omogućava da se pronađu podaci o svim nepokretnostima na teritoriji Srbije, na kojima je određeno lice upisano kao nosilac prava. 
 
Ti podaci su veoma značajni u postupcima rasprave zaostavštine posle nečije smrti, parničnim postupcima pokrenutim po tužbi za utvrđivanje prava svojine...
 
Vlasnici mogu da provere da li imaju upisan JMBG preko portala. Iako zbog zaštite podataka o ličnosti, JMBG nije dostupan na javnom uvidu u eKatastar, u cilju informisanja građana, dostupna je informacija o tome da li je JMBG za određeno lice upisan u katastru nepokretnosti.
 • Nevena

  26.06.2021 07:34
  Ipak
  Bih rekla da je ovo sto neko gore rece, zbog izvritelja i ko zna cega i koga a ne zbog toga sto oni brinu dal ce neko moci da proda...
 • Marko

  26.06.2021 06:59
  Prostor za korupciju i muljaci
  Prvo je bilo dovoljno overiti kupoprodajni ugovor u sudovima.
  Zatim je morala imovina biti uknjizena u katastru.
  Sada u vlasnickom listu mora postojati JMBG.
  Niko ne spominje uknjizbe za 200€, uknjizbe nemoguceg,uknjizbe prekoreda, nestajanje uknjizenih.... .
  Sistem je nemocan da se izbori sa korupcijom unutar sebe, pa pribegava najlaksem resenju a to je maltretiranju savesnih gradjana.
 • gradjaninX

  26.06.2021 02:21
  Moze, al da mi notar vrati pare koje je uzeo jer nije uradio posao do kraja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija