FOTO: Ovo su rešenja kombinovanog testa

Ministarstvo prosvete objavilo je rešenja kombinovanog testa na maloj maturi.
FOTO: Ovo su rešenja kombinovanog testa
Foto: Pixabay
Današnjim testom završeno je polaganje male mature.
 
Preliminarni rezultati biće objavljeni na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs na kome će biti moguće i podnošenje žalbi, kao i obavljanje svih aktivnosti oko upisa u srednju školu, saopšteno je iz Vlade Srbije.
 
 
U saopštenju se navodi da će na toj adresi preliminarni rezultati završnog ispita biti objavljeni 27. juna od 10 časova.
 
"Prvi put ove godine će roditelji moći da podnesu i žalbe elektronskim putem na istoj platformi, a uvid u konačne rezultate će imati 2. jula od 8 časova. Po ugledu na prethodnu školsku godinu, distribucija testova se vrši u saradnji sa Poštom Srbije i MUP-om, a testovi se nakon završetka skeniraju na 11 punktova i digitalno šalju u sistem na pregledanje", navodi se u saopštenju.
 
Kako se dalje navodi, softver, koji je prošle godine napravljen specifično za ovu namenu, ove godine je "značajno unapređen u skladu sa iskustvima nastavnika koji su vršili pregledanje".
 
"Pitanja zatvorenog tipa se pregledaju automatski, a pitanja otvorenog tipa softver šalje ovlašćenim nastavnicima da pregledaju putem računara. Nastavnici ne znaju čiji test pregledaju, a svako otvoreno pitanje se šalje na pregled kod dva nastavnika kako bi se obezbedila nepristrasnost i izbegle se eventualne greške", piše u saopštenju.
 
Prvog dana ovogodišnjeg završnog ispita, u pregledanje maternjeg testa je bilo uključeno 1.800 nastavnika, što je daleko manje u odnosu na godine kada je pregledanje obavljano ručno u školama, a s obzirom da je šifriranje testova kompletno digitalizovano prestala je potreba za angažovanjem mnogobrojnih šifranata koji su taj posao obavljali ranije.
 
"Najviše koristi od ovih promena imaju učenici i njihovi roditelji jer mogu biti sigurni da su sva deca imala jednak tretman u procesu pregledanja", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija