Demograf Penev: Moguće je da nas na kraju godine bude za 80.000 manje

Demograf Goran Penev ocenio je da je u maju prekinut vrlo nepovoljan trend smrtnosti zabeležen u martu i aprilu, ali da je moguće da na kraju godine Srbija ima 80.000 manje stanovnika.
Demograf Penev: Moguće je da nas na kraju godine bude za 80.000 manje
Foto: 021.rs
Kako je naveo, na to upućuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o broju umrlih i rođenih u prvih pet meseci ove godine.
 
Penev je kazao da je u Srbiji u maju umrlo 10.525 osoba, što je smanjenje od nešto preko 2.000 umrlih u odnosu na stanje iz marta i aprila ove godine.
 
"Međutim, i taj manji broj umrih u maju je za oko četvrtinu veći od broja umrlih u istom mesecu prošle i pretprošle godine, odnosno veći i od bilo kog mesečnog broja umrlih u 2019. godini", naveo je.
 
Prema njegovim rečima, broj rođenih u maju (4.762) je neznanto veći nego u aprilu, ali je 2,7 odsto manji nego maja 2020. godine, a čak za 13 odsto manji nego istog meseca 2019.
 
"Takva kretanja osnovnih vitalnih događaja su prošlog meseca rezulitirala više nego dvostruko većim brojem umrlih nego rođenih (221 umrli na 100 rođenih), tj. negativnim mesečnim prirodnim priraštajem od blizu 5.800 osoba. Stanje je još nepovoljnije ukoliko se ono posmatra od početka 2021. godine. Tada je za samo pet meseci broj umrlih bio za 33.000 veći od broja rođenih", kazao je Penev.
 
O razmerama ovogodišnjeg negativnog prirodnog priraštaja, dodao je, vrlo ilustrativan je podatak da je za celu 2019. godinu iznosio 37.000.
 
"Predviđanja za 2021. svakako nisu ohrabujuća. Ukoliko bi se zadržao ovogodišnji prosečan dnevni negativan prirodni priraštaj, do kraja godine, razlika između broja umrlih i broja rođenih bi mogla da dostigne 80.000", ocenio je demograf.
 
Prilikom postavljanja takvih demografskih prognoza, objasnio je Penev, treba voditi računa da se radi o prethodnim podacima, kao i da su, s obzirom da je pandemija kovida-19 i dalje u jeku, mogući nepovoljniji, ali možda i povoljniji scenariji od sada očekivanih.
  • Nemanja

    27.06.2021 14:58
    80 hiljada negativan priraštaj i još oko 50 hiljada iseljenih - znači opadanje stanovništva je dostiglo 2% godišnje. A neki se još lože da će smrdija trajati.
  • pera mitic

    26.06.2021 20:29
    i treba josh da se smanji , ne moze covek da nadje posao , previse je ljudi
  • Jahaci magle

    26.06.2021 20:21
    Deluje da dosta komentatora nije ni procitalo tekst ili ima problema sa razumevanjem istog pa spominje iseljavanje Srba zbog boljeg zivota. Nigde u tekstu se ne spominju ekonomske migracije, vec samo izrazito negativan odnos izmedju zivorodjenih i umrlih nastao velikim rastom stope smrtnosti, a sto je posledica kovida u cije postojanje Srbi ne veruju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.